Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Έφυγε» ο ιστορικός, Δρ. Ανδρέας Γερολυμάτος

Πένθος
31 Μαΐου 2019 / 11:05

Η Ελληνική διασπορά θρηνεί την πρόωρη απώλεια του Κεφαλονίτη, ιστορικού, συγγραφέα και καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου

Ο Δρ Ανδρέας Γερολυμάτος (Andre Gerolymatos), ιδρυτής και διευθυντής του «Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies» (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) στο Simon Fraser University του Καναδά έφυγε πρόωρα από τη ζωή έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.
 
Ο Δρ Ανδρέας Γερολυμάτος ήταν επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νανκάι της Κίνας, ενώ υπήρξε μέλος του Καναδικού Συμβουλευτικού Σώματος για θέματα εθνικής ασφάλειας.
 
Στο συγγραφικό έργο του πραγματευόταν ζητήματα που αφορούν την ελληνική Ιστορία, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά στρατιωτικών σπουδών, διπλωματίας και κατασκοπείας.
 
Μεταξύ άλλων, συνέγγραψε τα βιβλία «An International Civil War Greece 1943-1949» (Εμφύλιος – Ελλάδα 1943-1949, ένας διεθνής πόλεμος, Yale University Press και Διόπτρα), «Castles Made of Sand: A Century of Anglo-American Espionage and Intervention in the Middle East» (St. Martin’s Press, 2010), το οποίο έχει μεταφραστεί στα αραβικά, με επιπλέον τρία κεφάλαια (All Prints Publishers, 2012), «Κόκκινη Ακρόπολη, Μαύρος Τρόμος: Από την Αντίσταση στον Εμφύλιο, 1943-1949» (Κοχλίας, 2005), «Κατασκοπεία στην Αρχαία Ελλάδα» (Κάκτος, 2001) και «Guerrilla Warfare and Espionage in Greece, 1940-1944» (Pella Publishing Co., 1992).
 
Ο Δρ Γερολυμάτος είχε λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, όπως τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνεισφορά του στον ελληνικό πολιτισμό (2011), το Μετάλλιο του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ ως αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στην εθνική ασφάλεια του Καναδά (2012) και το Προεδρικό Βραβείο του Πανεπιστημίου Simon Fraser για τις υπηρεσίες του στο Πανεπιστήμιο μέσω της συμμετοχής του στο δημόσιο γίγνεσθαι και της σχέσης του με τα ΜΜΕ (2012).
 
Στο Α' Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων "ΟΔΥΣΣΕΥΣ",
το Νοέμβη του 1995 στο Μοντρεάλ, ο Ανδρέας Γερολυμάτος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής, άγνωστος τότε μεταξύ αγνώστων, έγινε όμως τότε η πρώτη του γνωριμία με την Κεφαλονίτκη διασπορά.
Στα πορίσματα του Α’ Συνεδρίου μας στο Μοντρεάλ ψηφίζαμε:
«Πρεπει να αποτελεσει εθνικη στρατηγικη η δημιουργια Κεντρων Ελληνικων Σπουδων στα μεγαλυτερα Πανεπιστημια του κοσμου».
Ούτε στην πιό αισιόδοξη φαντασία μας δεν περιμέναμε ότι εκείνη την ημέρα έπεφτε ο σπόρος για να βλαστήσει και να γιγαντωθεί το πιό δυναμικό Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Simon Fraser University στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τούτο έγινε διότι στις εργασίες του Συνεδρίου μας συμμετείχε ένας Κεφαλονίτης καθηγητής με όραμα πολύ πιο μεγάλο  από το δικό μας, ο Ανδρέας Γερολυμάτος,  ο μετέπειτα ιδρυτής και διευθυντής του σημερινού Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies at SFU.
 
Από τότε η Ομοσπονδία μας, που από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της θεώρησε ότι ο αγώνας για τη  μεγάλη προσπάθεια διατήρησης του Ελληνισμού πρέπει να δωθεί στα ακαδημαικά μέτωπα, βρήκε στο πρόσωπο του καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου έναν πολύτιμο εμπνευστή, καθοδηγητή, σύμβουλο, συνεργάτη και σύμμαχο.
 
Τα πανεπιστημιακά μαθήματα, οι αρχαιολογικές και περιβαλλοντολογικές 'ερευνες και μελέτες στην Κεφαλονιά από το Simon Fraser University, το πρωτοποριακό πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» (ODYSSEAS Language Tutor) που προσφέρεται δωρεάν μέσω διαδικτύου και έχει φθάσει μέχρι την Κίνα ( πάνω από 3 χιλιάδες κινέζοι φοιτητές μαθαίνουν την Ελληνική), η προσπάθεια ανάδειξης της Ελληνικής και δη της Κεφαλονίτικης καταγωγής του Juan De Fuca, η τοποθέτηση της προτομής του Juan De Fuca στο Μουσείο του Βανκούβερ, η θέσπιση του ΟΔΥΣΣΕΙΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ και τόσα άλλα, αποτελούν το ιστορικό αποτύπωμα αυτής της σχέσης και συνεργασίας.
 
Ο Ανδρέ θα μείνει αθάνατος στις καρδιές και στη θύμισή μας.