Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ομιλία του Δημάρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου την 21η Μαΐου

Κώστας Νικολούζος
22 Μαΐου 2019 / 10:51

Για την 155η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

Η Ένωση  με την Ελλάδα αποτελεί το κορυφαίο ιστορικό γεγονός για τα Επτάνησα, ένα γεγονός που  έθεσε τέρμα στην ξενοκρατία.
Ημέρα γιορτής η σημερινή  για την Κέρκυρα και  τα νησιά του Ιονίου.
Ύστερα  από   αγώνες που κράτησαν πολλούς αιώνες  οδήγησαν στην τελική δικαίωση του  επτανησιακού Λαού.
Κάθε επέτειος σαν τη σημερινή έχει νόημα,  όταν αντλούμε απ'  αυτήν συμπεράσματα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να χαράξουμε με επιτυχία τα βήματα της ιστορικής μας πορείας,  άλλωστε... «Η ιστορία δεν είναι χρήσιμη, επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον».
Τα νησιά του Ιονίου συνδέονται με κοινή ιστορική πορεία, πορεία αντίστασης και αγώνων. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα και κυρίως τα ιδεολογικά κινήματα που εμφανίστηκαν ως απότοκα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, διαμόρφωσαν και τις αντίστοιχες συνθήκες στα Επτάνησα την εποχή αυτή. Και αυτό γιατί τα νησιά του Ιονίου, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και λόγω των ξένων κατακτητών που εναλλάσσονταν σε αυτά επί 6 αιώνες, επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στη Δύση και αποτέλεσαν φορέα μετάδοσης των ευρωπαϊκών ιδεών στην Ανατολή, που ευρίσκετο κάτω από την οθωμανική κυριαρχία.
Τα νησιά μας έφεραν στην Ελλάδα, από την Ευρώπη, όλα τα νέα πολιτικά ρεύματα και τις κοινωνικές αναζητήσεις.  Είναι η γη που γέννησε τους πρώτους επαναστάτες και τις πρώτες επαναστάσεις.
Η Ιόνιος Πολιτεία ήταν το πρώτο κράτος με αυτοδιάθεση, που δημιουργήθηκε στον ελλαδικό χώρο, στις αρχές του 19ου αιώνα.
Ήταν η πρώτη φορά που ο Ελληνικός λαός είχε κερδίσει το δικαίωμα να κυβερνάται από μόνος του, έστω και με κάποιο περιορισμό, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Η περίοδος της αγγλικής κυριαρχίας, που κατ’ ευφημισμό ονομάστηκε «προστασία», ήταν η τελευταία και από τις πιο σκληρές «στα ξένα χέρια».
Οι επτανήσιοι  κάτω από τον όποιο κατακτητή, όποια και αν ήταν η επίσημη  γλώσσα τους, για μητρική τους γλώσσα είχαν την ελληνική. 
Έθρεψαν την αγάπη τους για την Ελλάδα με ποίηση και  με μουσική. Οι πρωτοπόροι επτανήσιοι ριζοσπάστες έδωσαν  τη ζωή τους στο βωμό της ελευθερίας  και πάλεψαν για την ένωση των νησιών μας με νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
Οι ριζοσπάστες δεν είχαν απλώς όραμα για τον τόπο τους.  Δεν ασχολήθηκαν κοντόφθαλμα μόνο με την κατάσταση των Επτανήσων. Αγωνίστηκαν για το διεθνιστικό όραμα μιας παγκόσμιας  δίκαιης κοινωνίας στηριγμένης ιδεολογικά  στις ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και των μεγάλων επαναστάσεων.
Δυστυχώς, σήμερα διαπιστώνουμε ότι τόσο τα προβλήματα, όσο και τα αιτήματα της εποχής των ριζοσπαστών είναι παρόντα. Η βαρβαρότητα, που υπονομεύει την πορεία των Λαών προς την πρόοδο και την ευημερία, φόρεσε ένα σύγχρονο προσωπείο και μας απειλεί. Απέναντι στους Λαούς,  σήμερα βρίσκονται κυβερνήσεις και ισχυροί οικονομικοί οργανισμοί, που συγκεντρώνουν δύναμη, πλούτο και όλα τα μέσα παραγωγής.
Το όραμα για Ένωση της Ευρώπης συντρίβεται στην αδιαλλαξία των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών. Το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμη τεράστιο.
Χρειάζεται να αγωνιστούμε ξανά για τη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των κεντρικών αποφάσεων, την ισότητα, την αδελφότητα. Τα κηρύγματα των ριζοσπαστών είναι, λοιπόν, περισσότερο επίκαιρα από ποτέ… 
Ως πολίτες της Ευρώπης, οφείλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερη δημοκρατία και ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των κεντρικών αποφάσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση,  πρέπει να γίνει  ένωση Λαών με σκοπό την ευημερία των κοινωνιών  και όχι  ένωση τεχνοκρατών, όπως είναι σήμερα,  με σκοπό την ευημερία των αριθμών.
Κύριε εκπρόσωπε της Κυβέρνησης  
Αγαπητοί φίλοι,
Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την  παραμονή διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών. Τα παρακάτω δεν εντάσσονται στο προεκλογικό κλίμα, άλλωστε η Δημοτική Αρχή ολοκληρώνει την θητεία της σε τρεις περίπου μήνες και όπως είναι γνωστό ο σημερινός Δήμαρχος δεν θα είναι υποψήφιος. Επειδή ο Δήμος έχει συνέχεια θα πρέπει να κάνουμε μια αναφορά στα φαινόμενα εκείνα,  που καθηλώνουν τον   τόπο και αιχμαλωτίζουν τις δημιουργικές του δυνάμεις.  
Η Δημοτική αρχή, από την αρχή της θητείας της  ήρθε αντιμέτωπη με πολλά και  εκρηκτικά προβλήματα. Από τις επείγουσες  ανάγκες της καθημερινότητας μέχρι τα μεγάλα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ύδρευσης, των υποδομών και του δημόσιου χώρου. 
Βρέθηκε απέναντι στα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο του ΧΥΤΑ “Τεμπλονίου,” ο οποίος από  την διαχείριση, που του έγινε τα προηγούμενα χρόνια, είχε ολοκληρώσει το κύκλο της ζωής του.
Η εξέλιξη αυτή,  είχε σαν  αποτέλεσμα ,  τη δυσλειτουργία όλης της διαδικασίας περισυλλογής και εναπόθεση των απορριμμάτων, αλλά και  κοινωνικές  αντιδράσεις  από τους κατοίκους της Νότιας Κέρκυρας, που  αντιτίθενται   στην λειτουργιά του ΧΥΤΥ στην περιοχή τους.
Το παραπάνω  πρόβλημα επισκίασε, κάθε  θετική προσπάθεια που  έγινε κατά τη διάρκεια  της  θητείας μας   και  ήταν πολλές  και σημαντικές οι κατακτήσεις   που πετύχαμε, σε όλους  τους τομείς, ευθύνης που διαχειριζόμαστε.   
Αναφέρομαι ενδεικτικά, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την δημιουργία  εργοστάσιου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.  Στην έγκριση της χρηματοδότησης της  Ολοκληρωμένη Χωρικής Επένδυσης, για την πόλη της Κέρκυρας,  την α’ φάση των έργων  ύδρευσης, την αναβάθμιση των λιμανιών Αγίου Στεφάνου και Λευκίμμης. Την ένταξη έργων στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, για την κατασκευή 4 σχολικών μονάδων  και  την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου, της Οικίας Πετσάλη και της Οικίας Δαλιέτου. Την ένταξη στο ΕΣΠΑ για την ανακατασκευή του Φοίνικα, την παραχώρηση   της χερσαίας  ζώνης του Λιμανιού    και την  ακτοπλοϊκή  σύνδεση των νησιών του Ιονίου   από Μάρτη μέχρι Οκτώβρη.
Ξεκίνησε η εργολαβία για την αποκατάσταση  της Αγίας Αικατερίνης, και δημοπρατήθηκε η   ανακατασκευή  τριών κτιρίων στην Παλαιόπολη. 
Οι κοινωνικές δομές του Δήμου, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία,  και είναι αξιοζήλευτα όλα αυτά που πετύχαμε για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, καθώς και   σε  οργανωμένες πλαζ,  με τον κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό και με  πλωτά αμαξίδια.
Ξεκίνησε την λειτουργιά του ο πρώτος βρεφονηπιακός σταθμός του Δήμου. Τα αδελφάτα  Γηροκομείο και Ορφανοτροφείο άλλαξαν μορφή,  εξυγιάνθηκαν, προσφέροντας σύγχρονες υπηρεσίες  στους φιλοξενούμενους τους.   Η Δημοτική Πινακοθήκη έλαμψε και η λειτουργία  του ΔΗΠΕΘΕ εξυγιάνθηκε και εξορθολογίστηκε.
Η ενίσχυση του τομέα που αφορά τον πολιτισμό, βρίσκεται σε μια διαρκή  προσπάθεια . Διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά το διεθνές  φεστιβάλ χορωδιών  και παρουσιάστηκε για πρώτη  φορά  η ολοκληρωμένη  τρίτη  πολυφωνική εκδοχή  του Ύμνου στην Ελευθερία, επίσης διοργανώσαμε το δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ 
Για τον τουρισμό   κινούμαστε στην υλοποίησης μιας μακροχρόνιας και σαφώς διατυπωμένης στρατηγικής, που θα αξιοποιήσει τα εγγενή πλεονεκτήματα της Κέρκυρας .
Όλα τα παραπάνω σε ένα δυσμενές περιβάλλον. 
Δυστυχώς  αιτήματα, ανέξοδα  που τέθηκαν  προς στην Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας μας έχουν βαλτώσει.  Η παραχώρηση του παραλιακού μετώπου,  το   Αρτ Καφέ, η παραχώρηση, του κτηρίου του κτηνιατρείου,  αλλά και αιτήματα  που έχουν να κάνουν με το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων  προσέκρουσαν  στο τέρας της γραφειοκρατίας .
Παλεύουμε με νύχια και με δόντια, για να είμαστε συνεπείς  απέναντι στους εργαζόμενους, στους προμηθευτές, στους δημότες μας.  Πέρα όμως, από τη δραματική μείωση των πόρων, το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και του ασφυκτικού ελέγχου δημιουργεί ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στη λύση σημαντικών καθημερινών προβλημάτων.
Η Κέρκυρα, ένα νησί που αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού και συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομία της χώρας, δυστυχώς  δεν έτυχε της ανάλογης στήριξης ο Δήμος του,  από την κυβέρνηση.     
Κυρίες και κύριοι
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Βρίσκεται  εδώ και πολύ καιρό σε κρίση δομική, κρίση προσανατολισμού, κρίση στρατηγικής. Με τις  σημερινές συνθήκες λειτουργίας των Ο.Τ.Α  η περίφημη “αποκέντρωση” θα παραμένει πόθος ανεκπλήρωτος.
Είναι αναγκαία η ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών και η μεταφορά αρμοδιοτήτων. Χρειαζόμαστε μια Διοικητική Μεταρρύθμιση, όπου η Αυτοδιοίκηση θα υπερβαίνει τη λογική της διαχείρισης και της λειτουργίας της ως διοικητικού θεσμού.  Μια αυτοδιοίκηση που  θα χαράσσει και υλοποιεί τις πολιτικές της με τη συμμετοχή και την αποφασιστική γνώμη του πολίτη, και όπου θα υπάρξει μία ουσιαστική  ανακατανομή των δημόσιων πόρων και δαπανών, που θα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία προς την αναγκαία ανακατανομή ρόλων, έργων και αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης.
Προς αυτή τη κατεύθυνση απαιτείται: Μια  μεγάλη διοικητική αλλαγή που είναι ο περιορισμός του κεντρικού κράτους στον επιτελικό του ρόλο, που είναι η ουσιαστική αποκέντρωση εξουσιών στην  Αυτοδιοίκηση. 
Αυτή την αλλαγή δεν την έφερε ο “Καλλικράτης” και δυστυχώς δεν θα την φέρει  ούτε και  ο πολλά υποσχόμενος ο “Κλεισθένης”.
Σ’ αυτήν την πραγματικά δύσκολη περίοδο, η χώρα και οι πολίτες της χρειάζονται τοπικές αρχές που θα μπορούν να σχεδιάζουν, να κρίνουν, να αποφασίζουν, να διαχειρίζονται και να λύνουν τα τοπικά προβλήματα  ταχύτατα και αποτελεσματικά
 
Γιατί οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι οι χώροι στους οποίους αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα και προωθούνται οι αναγκαίες πολιτικές για την επίλυσή τους.  Και μεγάλα προβλήματα είναι η ανεργία, η ανθρωπιστική κρίση, η προστασία του περιβάλλοντος, ο πολιτισμός, οι υποδομές, ο δημόσιος χώρος, η καθημερινότητα. Προβλήματα που  απασχολούν  κάθε τοπική κοινωνία και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ουσιαστική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενίσχυση του ρόλου της.  
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Θέλω να σας ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, για την παρουσία σας σήμερα στην πόλη μας.
Να ευχαριστήσω προπάντων τους εκπροσώπους των αδελφοποιημένων με την Κέρκυρα πόλεων.
Να σας ευχαριστήσω για την χαρά που μας δίνετε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την ξεχωριστή μέρα για τον τόπο και τη χώρα μας.
Με πίστη και αφοσίωση στην ελευθερία   στην ισότητα και στα  ανθρώπινα δικαιώματα, πίνω στην υγεία σας, στην υγεία του Κερκυραϊκού και του Επτανησιακού Λαού
Σας ευχαριστώ.