Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αύξηση 6% στην τιμή των τουριστικών υπηρεσιών για το 2017

κερκυραϊκή τουριστική οικονομία
14 Ιουνίου 2016 / 11:47
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύμφωνα με παράγοντες εδώ της αγοράς, οι πληροφορίες είναι ότι "τσίμπησαν" μιαν αύξηση τιμών μεσοσταθμικά 6% στις υπηρεσίες ξενοδοχίας/διανυκτέρευσης με οροφή ακόμα και το 10%-12%!

Παραλλήλως σε αρκετές περιπτώσεις εξασφάλισαν γενναίες προκαταβολές, στην προοπτική να χρησιμοποιηθούν για εργασίες αναβάθμισης καταλυμάτων και υποδομών. Ο κοινός τόπος αυτών των νέων αναφέρεται στην έλλειψη τουριστικών κλινών σε σχέση με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, που αποδίδεται βεβαίως και στην συγκυρία.
Πάντως κι ενώ αναμένεται από τον Χειμώνα 2016-2017, επένδυση κλίμακας Ρώσου επιχειρηματία σε μονάδες που απέκτησε προσφάτως στην ακτογραμμή της Βόρειας Κέρκυρας, σημειωτέα είναι η αναβάθμιση υποδομών και η προσθήκη νέων κλινών σε ξενοδοχεία της εκμετάλλευσης Ρίζου, Κεντ, Δημητρίου. Από μόνη της αυτή η δραστηριότητα επιβεβαιώνει την αρχική ερμηνεία για τους λόγους που αυξάνονται οι τιμές.
 
Ο θάνατός σου, η ζωή μου
 
Μακάβριο κι ακόμα χειρότερα, ρεαλιστικό το ρηθέν, έχει να κάνει με τις ζημιές στην τουριστική Τουρκία λόγω της εμπλοκής της στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, την όξυνση των διεθνών της σχέσεων και βεβαίως τα συχνά, αιματηρά επίχειρα στην Πόλη και αλλού. Αναλόγως η αμφιβολία που πλανιέται στην Αίγυπτο, αντικειμενικά βελτιώνει τους δείκτες των αφίξεων στη Βόρεια Μεσόγειο, στη Χώρα μας και την Κέρκυρα, που μοιάζει να βρίσκεται πολύ μακριά απ' όλα αυτά.
Θετικά λειτούργησε η ανατίμηση της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ, κατά την περίοδο των προκρατήσεων τους χειμερινούς μήνες φέτος κι έτσι εμφανίζεται αυξημένο το βρετανικό, τουριστικό ρεύμα υποστηρίζοντας και την πρόβλεψη ότι η περίοδος θα ολοκληρωθεί με καταγεγραμμένη, υπολογίσιμη αύξηση από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ανάκαμψη σε σχέση με τις τουριστικές περιόδους και των δυο προηγουμένων χρόνων, σημειώνεται και από τη Ρωσία. Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται και στη βελτίωση των προξενικών Υπηρεσιών χορήγησης βίζα ενώ βεβαίως ο ισχυρότερος λόγος είναι ο αναπροσανατολισμός του ρωσικού, τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία (και) προς την Ελλάδα.
 
Οι τιμές
 
Οι ίδιες πηγές περιγράφουν το κερκυραϊκό τιμολόγιο all inclusive να κυμαίνεται από 30€, 35€ στα 60€, 62 € τη βραδιά, παρακολουθώντας την κλίμακα soft, hard, ultra all inclusive, όπου στην τελευταία περίπτωση οι υπηρεσίες διατίθενται σε πολύ καλές ποιότητες και επί 24ωρης βάσης. Πάντως το all inclusive είναι πλέον ο κυρίαρχος  τρόπος να πουλάνε οι τουρ οπερέιτορ και αγγίζει ποσοστά έως και 95% των κερκυραϊκών, τουριστικών κλινών με μεσοσταθμική τιμή περί τα 40 € τη βραδιά. (Σ.σ. Σε ανάλογο ρεπορτάζ μέσα στην εβδομάδα δείξαμε ότι αυτή είναι κυρίως η αιτία που στενάζουν οι τοπικές επιχειρήσεις. Η εκτίμηση επιβεβαιώνεται και από τη Ρόδο και την ημερίδα των διευθυντών ξενοδοχείων. Βλέπε στην στήλη από τον περιφερειακό Τύπο, σελίδα 4, εφημερίδα Ροδιακή)
 
Παρά ταύτα...
 
Παράγοντες της κερκυραϊκής ξενοδοχίας διαμαρτύρονται για την σκληρή φορολογία έμμεση και άμεση που περιορίζει την απόδοση και καθιστά δυσχερέστατη τη διαχείριση εκείνων των μονάδων που βαρύνονται από φορτία παρελθουσών χρήσεων (σ.σ. απέναντι στο Δημόσιο, εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων). Για τούτο δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των κερκυραϊκών μονάδων έχει κρεμάσει πωλητήριο, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα από τις διαδικασίες της διαχείρισης των "κόκκινων δανείων" και πάντως ότι η εικόνα της ιδιοκτησίας, διαχείρισης των μονάδων θα μεταβάλλει άρδην το κερκυραϊκό τοπίο.
Χαριστική βολή θεωρείται η επαπειλούμενη εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης, που παρά τα λεγόμενα από κυβερνητικά χείλη, θα επιβαρύνει τις εδώ επιχειρήσεις και όχι τους τουρ οπερέιτορ και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι αυτή που θα στείλει "κάτω από τη γραμμή" (σ.σ. βιωσιμότητας) αρκετές εκμεταλλεύσεις.
Το ότι οι Ισπανοί της Costa del Sol, προσφέροντας κατά κανόνα υπηρεσίες ultra all inclusive, εμφανίζουν φέτος επιδόσεις ακόμα και + 30% στην προσέλκυση τουριστών, δεν έχει καμιά σχέση με την ελλληνική πραγματικότητα, σχολιάζουν καλά πληροφορημένες πηγές της κερκυραϊκής, τουριστικής αγοράς
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.