Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σπ. Σπύρου για τα απορρίμματα στην Κέρκυρα & την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Ληξουρίου

Σπύρος Σπύρου
18 Μαρτίου 2019 / 14:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Eπερωτήσεις ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23 & 24 Μαρτίου, κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Σπύρου.

Επερώτηση 1: «Αδιέξοδο στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα τους Παξούς και τα Διαπόντια νησιά»
Είναι γνωστό ότι πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων αντιμετωπίζουν τόσο η Ζάκυνθος όσο και η Λευκάδα. Όμως, τα τελευταία πέντε χρόνια οι λέξεις δεν αρκούν για να περιγράψουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα τους Παξούς και τα Διαπόντια νησιά μας.
Η ευθύνη διαχείρισης βαρύνει σαφώς την δημοτική αρχή όμως και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποδείχθηκε στην πράξη ότι απέτυχε στο ρόλο που όφειλε και θα έπρεπε να έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια, καθότι η πολιτική τελικά κρίνεται από το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι πολύ κακό.
Με επιστολή μας στον Δήμαρχο της Κέρκυρας ζητήσαμε προ δεκαπενθημέρου να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να εξευρεθεί άμεση, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση καθώς η Κέρκυρα απειλείται με καταστροφή. Και αυτό, διότι μπορεί η σημερινή δημοτική αρχή όσο και η περιφερειακή να έχουν την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος ως τις 31 Αυγούστου 2019 αλλά κανείς αιρετός δεν δικαιούται να είναι θεατής ή απλός κριτής της κατάστασης. Με γνώμονα το συμφέρον του τόπου προτείναμε αυτή η συνάντηση να έχει κύριο στόχο την εξεύρεση άμεσων και ουσιαστικών λύσεων για αντιμετώπιση της κρίσης και αυτές να τεθούν διεκδικητικά στους κυβερνητικούς αρμοδίους.
Με αφορμή την διεξαγωγή μιας ακόμη διυπουργικής σύσκεψης με αντικείμενο το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα και ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και θέτουμε και πάλι το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στο σχετικό δελτίο τύπου το οποίο εξεδόθη στις 13 Μαρτίου 2019 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικός κ. Χαρίτσης, ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος, ο γ.γ. συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων κ. Καπετάνιος και ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Κορκολής ενώ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος και ο δήμαρχος Κέρκυρας Κ. Νικολούζος.
Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν η Κέρκυρα τελικά δια των εκπροσώπων της συμμετείχε ή απλώς παρεβρεθήκε. Οι πρόσφατες αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από την σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας δείχνουν ότι προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Λευκίμμης και του Τεμπλονίου γεγονός που δείχνει ότι δεν μπόρεσε να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη. Αυτό συνέβη γιατί για χρόνια τώρα δεν υπήρξε καμία σχέση ανάμεσα σε αυτά που κατά καιρούς υποσχέθηκε και σε αυτά που τελικά έγιναν. Είτε αυτά αφορούν προεκλογικά το 2014, είτε στη συνέχεια με τους λεγόμενους «οδικούς χάρτες» του 2016, του 2017 και τις δηλώσεις από πλευράς υπουργείου. Στην πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρονται η καταγραφή και οι διαπιστώσεις ως προς τις όποιες ενέργειες διοικητικού ή μη χαρακτήρα έχουν γίνει καθώς και αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά με απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια τι θα γίνει με τα σκουπίδια άμεσα, ποιο θα είναι το αποτελεσματικό πρόγραμμα αποκομμιδής και διαχείρισης την καλοκαιρινή περίοδο. Ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης είναι κλειστός με πολλές ζημίες για μια ακόμη φορά και το Τεμπλόνι είναι ασφυκτικά κορεσμένο. Γι’ αυτό δεν δόθηκε καμία απάντηση ούτε προτάθηκε κάποια ουσιαστική και ρεαλιστική λύση.
Πέρα από την όποια ενημέρωση από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις ενέργειες που έχουν γίνει, ποιες ήταν οι προτάσεις οι δικές μας προς την κυβέρνηση; Ποιες ήταν οι λύσεις που προτάθηκαν; Οι αποτελεσματικές λύσεις, όχι αυτές που αφορούν ενέργειες και έργα που ούτως ή άλλως είναι αναγκαία αλλά θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας τόσο της δημοτικής όσο και της περιφερειακής αρχής. Πιστεύει κανείς ότι αυτά που δεν έγιναν πέντε χρόνια τώρα, υπάρχει εμπιστοσύνη για άλλον έναν «οδικό χάρτη» που παραπέμπει στο μέλλον;
Γιατί όσο και αν δεν θέλει κανείς να το παραδεχθεί, υπάρχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση έτσι όπως αυτή εξελίχθηκε. Παρά την εμπλοκή τόσων, ο ενδιάμεσος «χάρτης» που τόσο πολύ διαφημίστηκε το 2016 αλλά και το 2017 είτε δεν ακολουθήθηκε είτε δεν απέδωσε καρπούς.
Μπροστά στον φόβο και στο ορατό ενδεχόμενο να εδραιωθεί και στην συνείδηση των επισκεπτών η άθλια εικόνα της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαπόντιων λόγω των σκουπιδιών, με τις όποιες καταστροφικές συνέπειες θα έχει αυτό για το μέλλον της τουριστικής οικονομίας, θέτουμε και πάλι το ζήτημα και ζητάμε να μας πείτε:
Η όποια αισιοδοξία εκφράζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς του Δήμου και του Συνδέσμου για άλλον έναν οδικό χάρτη, βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία της Περιφέρειας;
Ποια είναι η άποψή σας; Με τα σημερινά δεδομένα, θα ζήσουμε ξανά άλλη μια τραγική τουριστική περίοδο;
Αλήθεια, τι μπορείτε να πείτε στους πολίτες της Κέρκυρας που κινδυνεύει η υγεία τους και η οικονομία του νησιού;

Επερώτηση 2: «Αφαίμαξη προσωπικού στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο»
Είναι γνωστό ότι το σύστημα παροχής υγείας στα Ιόνια Νησιά πάσχει. Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης ο συγκεκριμένος τομέας καταγράφει τεράστια υποβάθμιση λόγω και της υποχρηματοδότησης. Όμως, η μη στελέχωση και η «αφαίμαξη» προσωπικού από τα Νοσοκομεία τόσο της Ζακύνθου όσο και της Κεφαλονιάς έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ζακύνθου πρέπει άμεσα να στελεχωθεί και να λειτουργήσει ενώ επίσης θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στελέχωσης της παιδιατρικής κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Τελευταίως φτάσαμε στο σημείο το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου να έχει υποστεί πλήρη υποβάθμιση, και αναρωτιέται κανείς για την σκοπιμότητα αυτής της εξέλιξης. Πρόκειται για ενέργειες που συγκαταλέγονται στην κατεύθυνση κλεισίματος του Νοσοκομείου μήπως; Οι κυβερνητικές πρακτικές και η ολιγωρία έχει φτάσει στο απροχώρητο την αντοχή των εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας, των κατοίκων και των επισκεπτών. Και θα πρέπει να τονιστεί ότι μια ακόμη τουριστική σεζόν είναι μπροστά μας και δεν μπορεί με έναν αγροτικό γιατρό να καλύπτονται εφημερίες και επείγοντας περιστατικά.
Το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου έχει μείνει πλέον με ελάχιστο προσωπικό, απαραίτητες, αναγκαίες και αυτονόητες ειδικότητες όπως αυτή του παθολόγου ιατρού δεν υπάρχουν πλέον. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο του εναπομείναντος προσωπικού όσο και των κατοίκων.
Θέτουμε ως εκ τούτου τα εξής ερωτήματα:
-Τι ενέργειες έχουν γίνει από την ηγεσία της Περιφέρειας για την επίλυση αυτού του προβλήματος;
-Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προχωρήσει στην διεκδίκηση των αυτονόητων για την παροχή υγείας στην Κεφαλονιά την Παλική και την Ζάκυνθο;
-Τι προτίθεται να πράξει η ηγεσία της Περιφέρειας το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να σταματήσει η υποστελέχωση αυτών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να επανέλθει σε κανονικότητα η παροχή υγείας στις δύο αυτές περιοχές;