Δευτέρα 07.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρχίζει η μεταφορά της άμμου προς τις παραλίες του νησιού

Λευκάδα
08 Ιουνίου 2016 / 15:38

ΛΕΥΚΑΔΑ. «Πράσινο φως» για την μεταφορά της άμμου στις παραλίες του νησιού, έλαβαν η Π.Ε. Λευκάδας και ο Δήμος Λευκάδας.

Η τελευταία έγκριση που απαιτούνταν εστάλη μόλις χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων και έτσι μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει η μεταφορά, με πρώτη την παραλία του Άη Γιάννη όπου, εκτός από τις μεγάλες ανάγκες προσάμμωσης, έχουν επίσης περατωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σταδιακά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες παραλίες.

Δυστυχώς, η καθυστέρηση των προηγούμενων ετών, εκτός από την οικολογική και αισθητική επιβάρυνση της περιοχής, επιφέρει επιπλέον οικονομική ζημία, αφού η μεταφορά της άμμου προβλεπόταν στη σύμβαση για το έργο της διαπλάτυνσης του διαύλου. Ωστόσο η εταιρεία TERNA έχει διαβεβαιώσει ότι θα συμβάλλει στη μεταφορά, η οποία και θα αρχίσει χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Επισημαίνεται ότι με συνεργασία της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου, αποτράπηκε η εκποίηση της άμμου και τον Ιούνιο του 2015 η Περιφέρεια έλαβε την κυριότητά της. Μετά από τις προβλεπόμενες από το νόμο, διαδικασίες αδειοδοτήσεων ολοκληρώθηκαν οι έντεκα σχετικές μελέτες.
Έτσι, σε λιγότερο από ένα έτος από τη στιγμή που η Περιφέρεια έλαβε την κυριότητα και παρά τις δυσκολίες της περιόδου για Περιφέρεια και Δήμο, ιδιαίτερα μετά τον καταστροφικό σεισμό, ολοκληρώθηκε ο «μαραθώνιος» της άμμου και μια μεγάλη «πληγή» για το νησί επουλώνεται.