Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιος μας ζήτησε τη διαίρεση του Δήμου;

Δήμος
01 Μαρτίου 2019 / 18:05

Τη σιγουριά του ότι θα μπορέσει να καταθέσει τελικά την τροπολογία, με την οποία προβλέπεται η διαίρεση λίγων δήμων, ανάμεσα σ΄ αυτούς και της Κέρκυρας, εξέφρασε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εσωτερικών. Όμως δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρονται στον προβληματισμό που προκάλεσαν σε κυβέρνηση και κόμμα, οι κερκυραϊκές αντιδράσεις στην προοπτική αυτή, ιδιαιτέρως μάλιστα όταν γίνεται εσπευσμένα, πριν από τις εκλογές και μ΄ αυτόν τον τρόπο.

ΑΘΗΝΑ. Για τούτο άλλωστε κι ενώ η απόφαση θεωρούταν ειλημμένη, στελέχη του κόμματος αναφέρονται και στη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού στο περιφερειακό συνέδριο της Κέρκυρας, ο υπουργός την πήγε αρχικώς στην πολιτική Γραμματεία, παρά το γεγονός ότι το Όργανο είχε ήδη αποφανθεί σχετικά και μάλιστα καταφατικά. Το Σαββατοκύριακο περνάει και από την Κεντρική Επιτροπή. Και μόνον το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να συζητηθεί στο ανώτερο κομματικό Όργανο, θέτει αντικειμενικά υπό αίρεση την εκπεφρασμένη βεβαιότητα του υπουργού. Αυτός φαίνεται να κάμφθηκε από τη βουλευτική πίεση που του ασκήθηκε ώστε να προχωρήσει ασμένως στο επείγον νομοθετικό εγχείρημα, παραπέποντας όμως στη Βουλή, μετά τις τοπικές εκλογές, ακόμα και την αναθεώρησή του.
 
Οι νέες δηλώσεις
 
Την Παρασκευή μιλώντας για το σπάσιμο των μεγάλων δήμων στον ρ/σ news24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας», διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια που έγινε από τις υπηρεσίες μας για το σπάσιμο των μεγάλων δήμων ολοκληρώθηκε για την πρώτη φάση. Τη Δευτέρα, είπε, κατατίθεται τροπολογία και θα ψηφιστεί την Τρίτη, αφορά τους δήμους Λέσβου (θα γίνουν δύο δήμοι), Σάμου, Κέρκυρας (θα γίνουν τρεις δήμοι), Κεφαλονιάς, Βελβεντού-Σερβίων νομού Κοζάνης. Είπε ακόμα ότι θα συγκροτηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα δει πού υπάρχουν δυσλειτουργίες για να αντιμετωπιστούν. Ήδη έχουν κατατεθεί πολλά αιτήματα. Κάποια χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Κάποια είναι και δίκαια. Η προσπάθεια που έγινε με τον Καλλικράτη σε γενικές γραμμές ήταν σωστή. Όμως δεν λήφθηκαν υπόψιν πολλές παράμετροι, πχ το ένας δήμος-ένα νησί δεν λειτούργησε σε όλες τις περιπτώσεις».
 
Ποιος μας το ζήτησε;
 
Στο μεταξύ πέραν του δημάρχου που διαφοροποιήθηκε σχετικά και της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Φ. Βάκη, που εναντιώθηκε σαφώς αν και αναγκάζεται να στρογγυλέψει τώρα τις απόψεις της, κερκυραϊκοί φορείς και πολίτες εκδηλώνουν το φόβο τους για την αποσταθεροποίηση της δημοτικής μηχανής, που δεν επιδεικνύει και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, σε μια εσπευσμένη τέτοια διαίρεσή της. «Στη Ρόδο δεν το ζήτησαν και δεν γίνεται, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, εμάς ποιος μας ζήτησε από την Κέρκυρα μια τέτοια διόρθωση αναρωτιούνται» Κι απάντηση βρίσκεται σε 'κείνη τη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, όταν ο δήμαρχος αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων που αντιτίθενται είχαν για άλλους λόγους αποχωρήσει, γεγονός που δεν απέτρεψε μια ψηφοφορία με οριακό αποτέλεσμα υπέρ της διάσπασης από τους εναπομείναντες. Τυπικά απόφαση υπάρχει, ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί ότι μια τέτοια συζήτηση έγινε επί της ουσίας σε επίπεδο νησιού και μάλιστα ελήφθη τέτοια απόφαση;