Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έλιωσαν οι πάγοι ΟΛΚΕ- Αρχαιολογίας

Κόμβος Νέου Λιμένα
03 Ιουνίου 2016 / 13:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πάνω από δυο ώρες κράτησε χθες, η πρωινή σύσκεψη στον ΟΛΚΕ ώστε να ξεπερασθεί το αδιέξοδο, που φάνηκε στο ΚΑΣ πριν μερικά 24ωρα.

Η διοίκηση του Λιμανιού και η Αρχαιολογική Υπηρεσία κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι με σκοπό να συμφωνήσουν επί της ουσίας, τυπικά και εγγράφως για να συνεχισθούν τα έργα. 
Οι παράγοντες και των δυο φορέων θα πρέπει να αισθάνθηκαν την πίεση της κερκυραϊκής κοινής γνώμης, που το πρόσφατο φιάσκο δεν το χώνεψε, όπως αυτή εκφράστηκε στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα.
 
Τι "λέει" το Λιμάνι
 
Έτσι Στεφανίδης και Ρηγάκου συνομολόγησαν στην σύνταξη ενός κειμένου που θα ξεχωρίζει σαφώς τα χωματουργικά και έργα οδοποιίας από την κατασκευή της ανατολικής πύλης, τα σχέδια της οποίας αποτέλεσαν άλλωστε το μήλον της έριδος. Ένας τέτοιος διαχωρισμός, όπως εξήγησε στην Ενημέρωση ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ, θα επιτρέψει την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών διαμόρφωσης του κόμβου μπροστά από το Τελωνείο. Έτσι αναμένεται να απελευθερωθούν και οι δημοτικές διαθέσεις για την καθιέρωση νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, με τις οποίες, όπως επανειλημμένα έχει αναδείξει το ρεπορτάζ της "κ.Ε.", θα αντιδρομούνται βασικές οδικές αρτηρίες. Σκοπός των έργων και των ρυθμίσεων είναι να περιορισθούν τα όποια κυκλοφοριακά προβλήματα, και η πόλη να αδειάζει συντομότερα απ' όσο γεμίζει.
Όσον αφορά στην πύλη, που σχεδιάσθηκε σε συνδυασμό με τη μεταφορά των πορθμείων με την Ηγουμενίτσα εγγύτερα της πόλης ώστε να γίνει ευκολότερη και η κάλυψη της απόστασης από το κέντρο, πεζή, οι αλλαγές μπορεί και να γίνουν και αργότερα.
 
Η Αρχαιολογία
 
Μιλώντας στην "κ.Ε." η Τ. Ρηγάκου, χθες μετά την σύσκεψη στον ΟΛΚΕ διευκρίνισε ότι οι παρατηρήσεις της Υπηρεσίας της δεν είναι το προϊόν κάποιας γραφειοκρατικής παραξενιάς αλλά αντιθέτως αντανακλούν το ενδιαφέρον και την αγωνία για την ικανοποίηση των προϋποθέσεων παραμονής της Κέρκυρας στον κατάλογο της Unesco με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Έφερε το παράδειγμα της Λειψίας, πόλης που και αυτή αναγνωρίζεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, και η παραμονή της στον οικείο κατάλογο απειλήθηκε εξαιτίας κατασκευής θολωτής γέφυρας στον παρακείμενο ποταμό Elsterflutbett. Η παρατήρηση σε έλεγχο των ανθρώπων του Οργανισμού ήταν ότι η γέφυρα "σκιάζε" την εικόνα της πόλης! Αυτή την εμπειρία και τον ελληνικό Κανονισμό επικαλείται η Αρχαιολογία, που αντιτίθεται έτσι στην σχεδίαση της ανατολικής πύλης του ΟΛΚΕ με σκέπαστρο που θα "σκιάζει" υπό ορισμένη γωνία μεγάλο μέρος του νέου Φρουρίου. Για τον λόγο αυτό προτείνεται η απλοποίηση της κατασκευής, που τώρα έχει τη μορφή των πυλών του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Η καλή ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο κερκυραϊκών Υπηρεσιών καθιστά βάσιμες τις ελπίδες ότι σχέδια και έγγραφες βεβαιώσεις θα είναι έτοιμα ώστε η Κέρκυρα να είναι παρούσα στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και να πάρει το πολυπόθητο "καλώς έχει". Η συνεδρίαση, την προσεχή εβδομάδα, προγραμματίσθηκε για την Τετάρτη 8 Ιουνίου λόγω του ότι την Τρίτη θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου μουσείου στη Θήβα παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου της ηγεσίας και των αξιωματούχων του υπουργείου Πολιτισμού.
 
ατικά ήπιας αστυνομικής φύσης, όσο και για την δυνατότητα συνδρομής της στις υπόλοιπες αστυνομικές υπηρεσίες.
Ενδεικτικά  κατά την καθημερινή τους δραστηριοποίηση βεβαιώθηκαν :
Ø  (179) παραβάσεις του Κώδικα οδικής Κυκλοφορίας, εκ των οποίων (13)     πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Ø  παραβάσεις για επαιτεία, παραεμπόριο, ενώ
Ø  επιπλέον οι αστυνομικοί διαχειρίστηκαν σειρά καταγγελιών που αφορούσαν την εύρυθμη λειτουργία του ιστορικού κέντρου του νησιού   
 
 
Σημειώνεται ότι ο θεσμός έτυχε ιδιαίτερα θετικής ανταπόκρισης από τους πολίτες της Κέρκυρας, τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο του νησιού, επίσημους συλλόγους και φορείς της πόλης, καθώς και από  τους επισκέπτες.