Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στους 39 οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα

Γρίπη
08 Φεβρουαρίου 2019 / 06:35

Αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης ο εμβολιασμός ενώ όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

ΑΘΗΝΑ. Αυξάνεται συνεχώς η λίστα των θανάτων από τη φονική γρίπη που σαρώνει όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη στην Ελλάδα παρουσιάσει σταθερά αυξητικές τάσεις. Επικρατέστερο στέλεχος είναι ο ιός Η1Ν1.

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 39, μεταξύ των οποίων οι 37 ενήλικες ηλικίας από 25 έως 90 ετών και παιδιά, το ένα βρέφος κάτω των 12 μηνών και ένα παιδάκι 5 ετών. Μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι νεκροί από τη γρίπη έφτασαν τους 20. 

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών υγείας για την εποχική γρίπη.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση της τελευταίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ  (5η εβδομάδα έως και 3/2/2019) όπου γίνεται αναφορά στη δραστηριότητα της γρίπης, τον αριθμό των εισαγωγών σοβαρών περιστατικών σε ΜΕΘ, τον αριθμό των θανάτων. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  επισημάνθηκε  από όλους τους επιστήμονες η σταθερά αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στο γενικό πληθυσμό αλλά μέσα στο αναμενόμενο πλαίσιο για την εποχική γρίπη. Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα). Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας & χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που α) ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και β) σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών.  Αν και το ποσοστό εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο παρατηρείται χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις έγκυες,  στις λεχωϊδες στις θηλάζουσες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη επίμονων προσπαθειών για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αυτού του πληθυσμού.

Η πρωτοβουλία του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας να διαθέσουν δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ αποδείχθηκε αποτελεσματική, καθώς  παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Όσον αφορά  στα σχολεία ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα απαραίτητα μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές αντίστοιχα (καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών, τακτικό πλύσιμο χεριών, βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο  ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα). Σημειώθηκε ότι το κλείσιμο των σχολείων δε συνιστάται, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού (το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας). Υπογραμμίστηκε ότι όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι όσον αφορά στην επάρκεια των εμβολίων έχει γίνει το καλύτερο δυνατό, υπάρχει επάρκεια αντι-ικών φαρμάκων και τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με το μεγαλύτερο αριθμό κλινών στις ΜΕΘ.
Τέλος, τονίστηκε ότι έχει αυξηθεί η αποδοχή του εμβολίου από τον κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός.