Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Που πήραν γαλάζια σημαία η Κέρκυρα, τα Ιόνια και οι ηπειρωτικές ακτές

Γαλάζιες σημαίες
25 Μαΐου 2016 / 21:58

Μικρή πρόοδο σημείωσε η Κέρκυρα στο πρόγραμμα των γαλάζιων σημαιών εφόσον φέτος της απενεμήθηκαν τρις περισσότερες από πέρσι, χρονιά κόλαφο για την κερκυραϊκή παραλία αφού έχασε ούτε λίγο ούτε πολύ, 23 σημαίες από το 2014!

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ. Ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2016. Υπογραμμίζεται ότι με 430 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα το 2016 διατήρησε την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 52 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.462 ακτές, 660 μαρίνες και 21 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο (η βράβευση σκαφών πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το ίδρυμα).
 
Κέρκυρα και Ιόνιο
 
ΚΕΡΚΥΡΑ [10]. Κομμένο, Κοντόκαλι, Αλυκές Ποταμού, Δασιά, Αλμυρός, Canald’Amour, Δαφνίλα, Άγιος Ιωάννης Περιστερών, Κοντόγιαλος, Κάβος και η μαρίνα στα Γουβιά. 
ΛΕΥΚΑΔΑ [8]. Άη Γιάννης, Λευκάδα/Γύρα, Άγ. Νικήτας-Πευκούλια, Κάθισμα 1, Πόρτο Κατσίκι, Νυδρί, Μικρός Γιαλός /Πόρος, Πόντι και η μαρίνα της Λευκάδας.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ [12]. Πετανοί, Πλατύς Γιαλός, Μακρύς Γιαλός, Άβυθος, Λουρδάς, Άμμες, Σκάλα, Αράγια Πόρου, Μύρτος, Ξι, Αγ. Βαρβάρα/Κατελειός και Αντίσαμος.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ [15]. Αλυκανάς 1, Αλυκές 1, Άμπουλα Ψαρού, Τσιλιβή, Μπούκα, Άμπουλα Τραγάκι, Κατραγάκι, Γέρακας, Καλαμάκι 1, Καλαμάκι 2 - Λούρος, Λαγανάς - Zante, Λαγανάς - ΑηΣώστης 2- Λιμανάκι, Λαγανάς-Κεντρική, Λίμνη Κεριού και Μπανάνα.
 
Στην Ήπειρο
 
ΠΡΕΒΕΖΑ [7]. Κυανή, Μονολίθι, Τσούκες, Πλατάνια, Μέγα Άμμος, Δήμος Πάργας, Λούτσα και Βάλτος.
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ [2]. Δρέπανο και Μέγα Άμμος.
 
Το Πρόγραμμα
 
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν  να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που κλείνει φέτος 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.