Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιδού το «μανιφέστο» της «Φωνής»

ΦΩΝΗ
20 Δεκεμβρίου 2018 / 15:08

KEΡΚΥΡΑ. Ποιες οι αρχές της νέας ανεξάρτητης κίνησης, ενόψει των εκλογών.

Σάρκα και οστά έλαβε κι επίσημα, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Φωνή – Δημότες για Διαφάνεια», με φόντο τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τα μέλη της Κίνησης, συστείνονται ως «οραματιστές και αγωνιστές συνδημότες, που νιώθουμε ότι ολοένα και περισσότερο να ασφυκτιούμε μέσα στην παρατεταμένη παρακμή στην οποία έχει περιέλθει η ιδιαίτερη πατρίδα μας. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνθρωποι του τουριστικού επιχειρείν, επιστήμονες, καλλιτέχνες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, αλλά και κοινωνικά αποκλεισμένοι».
Ως στόχος, δε, σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη, αναφέρεται η «προσφορά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Κέρκυρας, με τρόπο διάφανο και αποτελεσματικό» και η διαχείριση «με τρόπο συναινετικό και προηγμένο της τύχης της Κέρκυρας».
Στο σχετικό κείμενο, προάγονται, ως αδιαπραγμάτευτες αξίες, η δημοκρατία, η ισοπολιτεία, η ενότητα, η συμμετοχή, η συλλογικότητα – σύνθεση, η διαφάνεια σε κάθε βήμα, η ανιδιοτέλεια και η ηθική. Και η, βάσει αυτών, διαμόρφωση ενός δυναμικού και εξελισσόμενου προγράμματος ανάλογου των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και αιτημάτων.
Όσον αφορά, δε, στις Αρχές της Κίνησης, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:
-Λειτουργία του Δήμου μέσω ενθάρρυνσης για συμμετοχή κάθε ενεργού πολίτη και φορέα.
-Έντιμος διάλογος με όλες τις αυτοδιοικητικές κινήσεις ή σχήματα, επαγγελματικούς κλάδους, φορείς, ενεργούς και πνευματικούς ανθρώπους.
-Άσκηση πολιτικής με απόλυτη διαφάνεια, δίχως κομματική και επιχειρηματική εξάρτηση.
-Ανοιχτές διαδικασίες και γραπτή δέσμευση για κάθε μεγάλη κοινωνική παρέμβαση.
-Εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη.
-Προάσπιση δικαιωμάτων παιδιών, ατόμων με αναπηρία, τρίτης ηλικίας, λοιπών ευπαθών ομάδων.
-Προαγωγή περιβαλλοντικής συνείδησης, εκπαίδευσης και αγωγής.
-Αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου, με σεβασμό στην ιστορία του Τόπου.
-Έμφαση στη παιδεία και ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσης της Κέρκυρας.
-Προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής των Κερκυραίων και ενδελεχής φροντίδα βασικών δημοτικών υποδομών. 

To αναλυτικό κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης:

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Με αίσθημα ευθύνης μια ομάδα Κερκυραίων προχωρήσαμε στη σύσταση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης:

«Φωνή – Δημότες για Διαφάνεια»
 
Η Κίνηση έχει σκοπό την προσφορά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Κέρκυρας με τρόπο διάφανο και αποτελεσματικό.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. Είμαστε οραματιστές και συνάμα αγωνιστές συνδημότες, κάτοικοι του ευλογημένου Τόπου μας, που νιώθουμε ολοένα και περισσότερο να ασφυκτιούμε μέσα στην παρατεταμένη παρακμή στην οποία έχει περιέλθει η ιδιαίτερη πατρίδα μας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Είμαστε εργαζόμενοι της πόλης και της υπαίθρου, αυτοαπασχολούμενοι, άνθρωποι του τουριστικού επιχειρείν, επιστήμονες, καλλιτέχνες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι αλλά και κοινωνικά αποκλεισμένοι. Στην πλειοψηφία μας είμαστε προβληματισμένοι νέοι αλλά και γεμάτοι αγωνία νοικοκυραίοι, που με μόχθο προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια τα σπιτικά μας. Είμαστε καθημερινοί άνθρωποι σαν εσάς!

ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ. Θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί με καθένα σας την ατομικότητα της σύγχρονης ζωής, θέλουμε να αφυπνίσουμε τη σκέψη όλων και να ενώσουμε τις δυνάμεις μιας κοινωνίας σε αναμονή ενάντια στην ανάθεση, τη διαφθορά και τα συμφέροντα. Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή των περισσότερων πιο όμορφη, πιο ποιοτική, πιο παραγωγική και πιο ευτυχισμένη, θέλουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τις επόμενες γενεές και τους εαυτούς μας.
Οι επιδιώξεις μας είναι αγαθές γιατί γνωρίζουμε να ακούμε το συνάνθρωπο και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι, γιατί είμαστε ευαίσθητοι στα προβλήματα της καθημερινότητας, γιατί είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και να συνθέσουμε και γιατί βλέπουμε την πρόοδο μέσα από το γενικότερο καλό. Επιζητούμε τρόπους άμεσης δημοκρατίας ώστε να αναδειχθεί η φωνή σας.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Η «Φωνή – Δημότες για Διαφάνεια» είναι γέννημα-θρέμμα μιας δυναμικής κοινωνικής απαίτησης για διαφάνεια και ποιότητα ζωής. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε μπροστάρηδες στο Δήμο μας και να διαχειριστούμε με τρόπο συναινετικό και προηγμένο την τύχη της Κέρκυρας.

Δίνουμε υπόσχεση ότι η Κέρκυρα στα χέρια μας θα έχει ως αδιαπραγμάτευτα χαρακτηριστικά τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και την ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ σε κάθε επίπεδο οργάνωσης και διοίκησης, την ΕΝΟΤΗΤΑ και τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των πολιτών, τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ και τη ΣΥΝΘΕΣΗ στις αποφάσεις, τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και τη ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ σε κάθε βήμα, την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ και την ΗΘΙΚΗ των εμπλεκόμενων προσώπων και, τέλος την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και την ΑΙΣΘΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ για κάθε πολίτη και επισκέπτη αυτού του Τόπου.
Πεποίθηση μας είναι ότι μπορούμε να επαναφέρουμε το αυτονόητο στην αυτοδιοικητική ζωή της Κέρκυρας. Με ταπεινότητα και επίγνωση των εξαιρετικά επειγουσών καταστάσεων εγγυώμεθα για το εφικτό. Με βάση την έως σήμερα εμπειρία όσοι υπόσχονται μαγικές λύσεις και προτείνουν προγράμματα για όλα είναι οι περισσότερο αναξιόπιστοι και συμβιβασμένοι.
Εμείς βασίζουμε το σχέδιο μας στο γεγονός ότι ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων του Τόπου είναι η από κοινού διαμόρφωση και διαβούλευση με κριτήρια αποκλειστικά ανθρώπινα, τεχνοκρατικά και σε κάθε περίπτωση επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.
Σήμερα, υπάρχει υψηλή τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση για τα περισσότερα προβλήματα ενώ η επένδυση στις νέες τεχνολογίες είναι μονόδρομος.
Όλα τα παραπάνω, επιτρέπουν τη διαμόρφωση ενός δυναμικού και εξελισσόμενου προγράμματος ανάλογου των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και αιτημάτων.
Χρέος μας είναι η πολιτική διασφάλιση των ζητουμένων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής με συνέπεια και διαφάνεια. Αυτό πρέπει να πράττει κάθε Δημοτική Αρχή και κάθε πολιτικό πρόσωπο με αρχές και αξίες.
Οι Αρχές μας είναι:
- Λειτουργία του Δήμου μέσω ενθάρρυνσης για συμμετοχή κάθε ενεργού πολίτη και φορέα.
- Έντιμος διάλογος με όλες τις αυτοδιοικητικές κινήσεις ή σχήματα, επαγγελματικούς κλάδους, φορείς, ενεργούς και πνευματικούς ανθρώπους προχωρώντας μπροστά με αυτά που μας ενώνουν.
- Δύο (2) πάγια προαπαιτούμενα μπροστά από κάθε συμφωνία α) Άσκηση πολιτικής με απόλυτη διαφάνεια  και 2) Καμία κομματική και επιχειρηματική εξάρτηση ή συμφέρον.
- Ανοιχτές διαδικασίες και γραπτή δέσμευση για κάθε μεγάλη κοινωνική παρέμβαση.
- Σεβασμός στα θεσμικά όργανα, δημοκρατία στις αποφάσεις, αξιοκρατική αντίληψη στις θέσεις ευθύνης, ανακλητότητα και λογοδοσία, προαγωγή άμεσης δημοκρατίας, ανθρώπινο πρόσωπο σε όλες τις πτυχές της διοίκησης.
- Ο εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη.
- Προάσπιση δικαιωμάτων των παιδιών, των ατόμων με αναπηρία, της τρίτης ηλικίας και λοιπών ευπαθών ομάδων.
- Προαγωγή περιβαλλοντικής συνείδησης, εκπαίδευσης και αγωγής. Προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος (απόρριψη σχεδίου εξόρυξης υδρογονανθράκων στη θάλασσα μας).
- Αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου με σεβασμό στην ιστορία του Τόπου.
- Έμφαση στη παιδεία και ανάδειξη του πολιτισμού και της παράδοσης της Κέρκυρας ως συγκριτικά πλεονεκτήματα αιχμής.
- Προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής των Κερκυραίων και ενδελεχής φροντίδα βασικών δημοτικών υποδομών (σχολεία, φωτισμός, διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση, οδικό δίκτυο, ύδρευση, αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων).
- Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κέρκυρας (φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός, τουρισμός, τοπική παραγωγή).
- Διεκδίκηση των δικαίων της Κέρκυρας για την απόδοση της υπερχρηματοδότησης, που παρακρατά η Κεντρική Διοίκηση, αναλογικά με την τεράστια συνεισφορά μας στο Α.Ε.Π. της Πατρίδας.

ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΣΑΣ - ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΧΕΣ–ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ Η «ΦΩΝΗ» ΣΑΣ–ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ