Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η υπηρεσία Πρασίνου Κέρκυρας δίνει απαντήσεις για το κλάδεμα των δέντρων

κλάδεμα
18 Δεκεμβρίου 2018 / 09:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος για άναρχο κλάδεμα των αιωνόβιων δέντρων στην πόλη,

το Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου της Διεύθυνσης Πρωτογενούς Τομέα και Αστικού Πρασίνου του Δήμου Κέρκυρας απαντά:
«Οι παρεμβάσεις έγιναν υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του Τμήματος Συντήρησης Αστικού Πρασίνου, με τον Προϊστάμενο να παρίσταται  καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών και για το σύνολο των παρεμβάσεων, ενώ στις τομές κλαδέματος εφαρμόστηκε ειδική προστατευτική αλοιφή. Σύμβαση με ιδιώτη – εργολάβο υφίσταται και αφορά στη χρήση καλαθοφόρου οχήματος μεγάλου ύψους, δεδομένου ότι ο Δήμος Κερκύρας δε διαθέτει μηχάνημα ανάλογων δυνατοτήτων.
Το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται τα δέντρα στη Λ. Αλεξάνδρας (ύπαρξη ψηλών κτηρίων εκατέρωθεν της οδού, μεγάλος αριθμός δέντρων), αλλά και η συνύπαρξη ειδών δέντρων με διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπους ανάπτυξης, οδήγησε μεγάλο αριθμό δέντρων σε ανορθόδοξη ορθόκλαδη ανάπτυξη, εξαιρετικά μεγάλου ύψους (16–17 μέτρα), καθιστώντας τον έλεγχο και γενικά τη διαχείρισή τους εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Τα σχετικά συχνά περιστατικά θραύσης – πτώσης κλάδων από μεγάλο ύψος επέβαλαν το κλάδεμα που εφαρμόστηκε, ώστε να καταστούν διαχειρίσιμα, με ταυτόχρονη διατήρηση των υγιών βραχιόνων και κλάδων.
Η Υπηρεσία τα έτη 2017–2018 προέβη στην απομάκρυνση των φυτικών και ριζικών υπολειμμάτων σε περίπου 90 θέσεις φύτευσης στην πόλη μας, με ταυτόχρονη φύτευση καινούριων δέντρων. Αντίστοιχες ενέργειες έχουν προγραμματιστεί για τη Λ. Αλεξάνδρας».


Η σχετική καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

«Όλοι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα δέντρα στον αστικό χώρο της πόλης της Κέρκυρας είναι αιωνόβια και αποτελούν ιστορικά μνημεία και σημεία αναφοράς για το κέντρο της πόλης μας, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους αρμόδιους για την περιποίηση και την συντήρηση τους. 
Ήδη παρατηρείται σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπως είναι η λεωφόρος Αλεξάνδρας από την αρχή της μέχρι και την κολώνα του Ντούγκλα, καθώς και στην περιοχή του παλιού λιμανιού και στο ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος ( σήμερα στεγάζεται η Τράπεζα Πειραιώς), να εφαρμόζεται ένα άναρχο και αυστηρό κλάδεμα για τέτοιου τύπου δέντρα, όπως επίσης σε κάποιες περιπτώσεις τα δέντρα να κόβονται από την βάση του κορμού τους και να καταστρέφονται τελείως . 
Πέραν από την αλλοίωση του περιβάλλοντα αστικού χώρου , προέχει η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού, αυτό όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για το άναρχο και καταστρεπτικό τρόπο που αντιμετωπίζονται τα συγκεκριμένα δέντρα. 
Επίσης, για ορισμένα δένδρα που μπορούν να ξαναβλαστήσουν, δεν καθίσταται λόγος να εφαρμόζονται τέτοιου τύπου κλαδέματα .
Αυτό γιατί η νέα βλάστηση που θα προκύψει θα είναι αδύναμη και αρκετά ευπαθής σε προσβολές από διάφορα παθογόνα, όπως μύκητες και έντομα, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την μετέπειτα εξέλιξη τους.

Πολλοί κάτοικοι του νησιού έχουν εκφράσει την ανησυχία και τις αντιδράσεις τους για την συγκεκριμένη παρέμβαση στα δέντρα., όπως εμείς διατυπώνουμε τις παρακάτω ερωτήσεις. 
1. – Ποιος αρμόδιος φορέας επέτρεψε την συγκεκριμένη δράση;
2. – Είναι επέμβαση από το προσωπικό του τμήματος πράσινου του Δήμου μας ή κάποιου είδους σύμβαση μεταξύ του Δήμου και ιδιωτικού φορέα;
3. – Υπήρχε στο χώρο υπεύθυνος Γεωπόνος, με τις απαραίτητες γνώσεις, όπου θα κατεύθυνε το προσωπικό για το ορθό κλάδεμα των δέντρων;
4. – Έχει γίνει ποτέ ολοκληρωμένη φυτοπροστασία για τα συγκεκριμένα δέντρα όπου θα τους επιτρέπεται, να διατηρούνται σε υγιή κατάσταση;
5. -Υπήρξε σχετικό υπόμνημα ή μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης των συγκεκριμένων δέντρων;
6. – Αν δεν υπήρξε η γνώση για την διαχείριση τους εντός νησιού, έγιναν κινήσεις επικοινωνίας με Γεωπονικά πανεπιστήμια της χώρας μας, όπου είναι καταρτισμένα με τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές; 
Η ανησυχία των κατοίκων του νησιού είναι μεγάλη, φυσικά προέχει η ασφάλεια των πολιτών αλλά δε μπορεί να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του ιστορικού μας αστικού χώρου από καταστροφικές επεμβάσεις τέτοιου τύπου».