Σάββατο 16.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατεψυγμένα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

κατεψυγμένα
13 Nov 2018 / 13:44

Μη ασφαλή κατεψυγμένα ιχθυηρά εντόπισε και ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ από δύο επιχειρήσεις των Ιωαννίνων, καλώντας τους καταναλωτές να μην τα καταναλώσουν. Τι λέει η εταιρεία.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου του ΕΦΕΤ προχώρησε σε δειγματοληψία για τον έλεγχο καδμίου, μολύβδου και υδραργύρου των κατεψυγμένων ιχθυηρών «γλαύκος φέτα» και «ξιφίας σε φέτες».
Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν από την Χημική Υπηρεσία Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα στα ανωτέρω δείγματα, τα οποία και χαρακτηρίστηκαν μη κανονικά και μη ασφαλή.
Πρόκειται για τα προϊόντα τα οποία πωλούνται με την εμπορική ονομασία «Γλαύκος Φέτα, Prionace Glauga, FAO 41, ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ», με αριθμό παρτίδας 586255181 και ημερομηνία λήξης 10/09/19, το οποίο διακινήθηκε από την επιχείρηση ΓΟΓΓΑΚΗΣ ΑΕΒΕ, επί του 2ου χλμ. Εθν. Πέλεκα - Αλεπού στην Κέρκυρα και από το υποκατάστημα στο 1ο χλμ. της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων - Πεδινής, και «Ξιφίας με δέρμα σε φέτες, FAO 71, SEA WORLD», με αριθμό παρτίδας 180416 και ημερομηνία λήξης 30/05/19, το οποίο διακινήθηκε από την εταιρεία SEA WORLD AEBE επί του 3ου χλμ. Καρδίτσας - Τρικάλων και την επιχείρηση Χρήστος Πούλιος & ΣΙΑ ΕΕ, με τη διακριτική ονομασία «Θαλάσσιος Κόσμος», στην οδό Π. Μελά 15, στα Ιωάννινα.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση - απόσυρση του συνόλου των προϊόντων από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.
Από την δική της πλευρά η Γογγάκης ΑΕΒΕΕ δηλώνει ότι η παρτίδα ελέγχθηκε όταν εισήχθη στην ευρωπαϊκή αγορά και διαπιστώθηκαν συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στο πλαίσιο των επιτρεπομένων, γεγονός που οδήγησε και την εμπορική εταιρεία να αγοράσει και να μεταφέρει τα ψάρια στην ελληνική αγορά. 
Από τις εκθέσεις διαπιστώνεται διαφορά μεθόδου αλλά και χρονικής διάρκειας των ευρωπαϊκών Υπηρεσιών με εκείνες του ΕΦΕΤ, που εμφανίζονται να διχογνωμούν, γεγονός που υποχρεώνει την εταιρεία να αποσύρει την παρτίδα ενώ βεβαίως δημιουργούνται και εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό.