Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ένεση καφεΐνης» για τα τουριστικά καταλύματα

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
17 Μαΐου 2016 / 20:54

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το «ελληνικό πρωινό» υπόσχεται να ξυπνήσει την οικονομία των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων.

Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Το ελληνικό πρωινό προτάθηκε ως «ένεση καφεΐνης» για την οικονομία των τουριστικών καταλυμάτων από τον Γιώργο Τσακίρη, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη παρουσίαση της νέας διαδικασίας κατάταξης των ξενοδοχείων που έγινε την Τρίτη στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Corfu Holiday Palace στο Κανόνι.

Τοποθετήσεις
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Γ. Τσακίρης επισήμανε την ανάγκη τόσο για στροφή στην ποιότητα, με πιστοποιημένες ξενοδοχειακές μονάδες και υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και για ενότητα και σύμπραξη των επαγγελματιών του χώρου, μια ασπίδα για τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Στη συνέχεια τόνισε την απειλή του τέλους διανυκτέρευσης (αναμένεται το 2018) για την επιβίωση των μικρότερων μονάδων αλλά και το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι «επιδοτούν» εμμέσως τις δημοτικές αρχές, καθώς αναγκάζονται να δίνουν χαμηλές τιμές για να αντισταθμίσουν τις κακές δημοτικές υποδομές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο αντιδήμαρχος τουρισμού Βασίλης Καββαδίας αναγνώρισε το πρόβλημα και εξήγησε ότι σε ότι αφορά τον καθαρισμό των παραλιών, τα χέρια του δήμου είναι δεμένα με υπουργικές αποφάσεις και οι υπάλληλοι του δήμου απειλούνται μέχρι και με αυτόφωρο. Τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Π. Μπράμος με σχόλιο για την έντονη ηχορύπανση στο νησί, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Σ. Γαλιατσάτος, και ο Κ. Μπρεντάνος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων.

Η διαδικασία κατάταξης
Η διαδικασία κατάταξης που παρουσιάστηκε στη συνέχεια βασίζεται στους άξονες διαφάνειας, λειτουργικότητας, βέλτιστων πρακτικών και προστιθέμενης αξίας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσα από την απόκτηση πιστοποίησης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://cert.grhotels.gr/ και να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού κατάταξης, συμπληρώνοντας τα κριτήρια που αντιστοιχούν στο τουριστικό τους κατάλυμα. Στη συνέχεια καλούνται να επιλέξουν έναν από τους 21 ιδιωτικούς φορείς πιστοποίησης και με την καταβολή ποσού 250-4700 ευρώ (ανάλογα με την χωρητικότητα της μονάδας) να ζητήσουν την επιθεώρηση που θα πιστοποιήσει ή όχι όσα δήλωσαν ηλεκτρονικά. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για κατάταξη λήγει στο τέλος του 2017 και το πιστοποιητικό θα έχει ισχύ για 5 χρόνια.

Το ελληνικό πρωινό
Ο σύγχρονος τουρίστας αναζητά νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες που αντανακλούν άμεσα την κουλτούρα και τον ρυθμό ζωής του τόπου που επισκέπτεται. Μία από αυτές είναι η γεύση που αποτελεί αναμφίβολα σημείο αναφοράς για τους περισσότερους. Το ελληνικό πρωινό ανεβαίνει στην εκτίμηση των ξενοδόχων (όχι των τουριστών, εκείνοι άλλωστε μέχρι πρότινος ήξεραν μόνο το continental breakfast) και προβάλλεται πια ως ένας απλός τρόπος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.  676 ξενοδοχεία συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Greek breakfast του ΞΕΕ, η οποία περιλαμβάνει 29 πρότυπα πρωινού και συνεργάζεται με 88 έλληνες παραγωγούς, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει και αντίστοιχο λογότυπο. Το concept έχει φτάσει ακόμα πιο μακριά με ξεχωριστό μενού για την κάθε τοπική κουζίνα. Μάλιστα, μία από τις πρώτες που αναλύθηκαν με τη βοήθεια τοπικών φορέων είναι η κερκυραϊκή και μεταξύ άλλων  προτάθηκαν η τζιτζιμπίρα, τζίντζολες, φογάτσια, τζαλέτια, λικέρ και μαντολάτα αλλά και το νούμπουλο.

Το φάντασμα της Sharing Economy
Τρομακτικές για τους επαγγελματίες του χώρου προβλέπεται να είναι οι συνέπειες της Διαμοιραστικής Οικονομίας (Sharing Economy), της καταχώρησης σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες μη αδειοδοτημένων για επαγγελματική χρήση ακινήτων προς ενοικίαση, σύμφωνα με την παρουσίαση της Διευθύντριας του ΞΕΕ, κ. Χρηστίδου. Η άνοδος της Airbnb, της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαμοιραστικής οικονομίας, είναι τρομακτική και αναμένεται να καλπάσει από τα 17 εκατ. πελάτες παγκοσμίως (113% αύξηση κερδών για το 2015) στα 129 εκατομμύρια το 2016. Απελπισμένοι δηλώνουν οι ξενοδόχοι και καταγγέλλουν διαφυγή κερδών  322 εκατ. ευρώ για το κράτος και 588 εκατ. για τα τουριστικά καταλύματα ανά έτος, ενώ εκτός από τη δραματική φοροδιαφυγή επισημαίνουν και το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας. Η ΕΕ υποσχέθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα της Airbnb το ερχόμενο καλοκαίρι, την ώρα που οι πόλεις Σαν Φρανσίσκο, Βερολίνο, Άμστερνταμ και Βαρκελώνη έχουν απαγορεύσει στους πολίτες τους την καταχώρηση των ακινήτων τους σε τέτοιες πλατφόρμες.