Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάλεσμα του Κώστα Παυλίδη για παρουσία και συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δεύτερα

Δημοτικό Συμβούλιο
23 Σεπτεμβρίου 2018 / 16:51

Προς τους εκπροσώπους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων - συζητείται η διοικητική διαίρεση του Δήμου Κέρκυρας

Αν και ο ίδιος δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, προτρέπει τα τοπικά συμβούλια να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.
«Ο Καλλικρατικός χωροταξικός σχεδιασμός με βάση αντίστοιχες μελέτες του ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πήρε υπ’ όψιν του στη δημιουργία των – μη αστικών δήμων – στην περιφέρεια της χώρας το κριτήριο του μεγέθους των περίπου 25.000 κατοίκων ως στοιχείο που εξασφαλίζει την αρχή της εγγύτητας και της αμεσότητας στην εποπτεία της δημόσιας διοίκησης και κυρίως στην εποπτεία και την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Με αυτό το σκεπτικό η Κρήτη των 620.000 κατοίκων διαιρέθηκε σε 24 δήμους, ο νομός Ιωαννίνων των 120.000 κατοίκων σε 8 δήμους και ούτω καθεξής.
 
Επίσης ο “Καλλικράτης” διαμόρφωσε μια τολμηρή αρχή. Την αρχή “ένα νησί-ένας δήμος”,  υιοθετώντας την άποψη ότι κάθε νησί είναι ένα ολοκληρωμένο “κλειστό” σύστημα με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Η αρχή όμως αυτή, “ένα νησί-ένας δήμος”, δεν ενσωμάτωσε το κριτήριο του μεγέθους των 25.000 κατοίκων στους περιφερειακούς δήμους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μεγάλη αδικία σε βάρος των μεγάλων νησιών. Η Κέρκυρα επομένως των 105.000 κατοίκων και των 100 κοινοτήτων δεν μπορεί να λειτουργήσει στη λογική της παραπάνω αρχής. Η εικόνα του νησιού των 8 χρόνων Καλλικρατικής διαχείρισης και η ευημερία του κάθε πολίτη είναι ενδεικτικές της κατάστασης.
 
Η άποψη μου είναι ότι, η πόλη της Κέρκυρας των 39.000 κατοίκων μαζί με τον περιαστικό της ιστό, οφείλει να είναι ένας δήμος  με τα ιδιαίτερα αστικά χαρακτηριστικά του, ενώ το υπόλοιπο νησί οφείλει να διαιρεθεί σε 3 δήμους, αντίστοιχους με την αναλογία των κατοίκων και το μέγεθος τους , Βορρά-Μέση-Νότος. Φυσικά, όλες αυτές οι σκέψεις θα έπρεπε να τεθούν στην κρίση της Κερκυραϊκής κοινωνίας με τοπικό δημοψήφισμα, όπως προβλέπεται για τόσο σημαντικά ζητήματα και από τον “Καλλικράτη”. Γνωρίζοντας όμως ότι οι οποιεσδήποτε χωροταξικές παρεμβάσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ένα εξάμηνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019, η προοπτική του τοπικού δημοψηφίσματος είναι ουσιαστικά αδύνατη. Θα μπορούσε όμως η συνεδρίαση της 24ης Σεπτεμβρίου, να αποτελέσει την αφετηρία ενός σύντομου, ανοιχτού, δημοκρατικού διαλόγου σε όλο το νησί.
 
Καλώ λοιπόν τους εκπροσώπους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δευτέρας, να ακούσουν τη σχετική επιχειρηματολογία και να τη μεταφέρουν στις τοπικές κοινωνίες ώστε να παρθούν αποφάσεις και απ τα τοπικά συμβούλια με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, όσα συμβούλια έχουν ήδη αποφάσεις και ψηφίσματα να εκφράσουν τις απόψεις τους στο δημοτικό συμβούλιο.
 
Δυστυχώς σοβαρές οικογενειακές υποχρεώσεις με κρατούν μακριά από την Κέρκυρα και δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ. Εύχομαι το επόμενο διάστημα να βρίσκομαι στο νησί και να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σ αυτό το κρίσιμο ζήτημα που αφορά όλους μας. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δευτέρας οφείλει να είναι η αφετηρία ενός σύντομου, ανοιχτού, δημοκρατικού διαλόγου σε όλο το νησί και να παρθούν οριστικές αποφάσεις σε επόμενο Δ.Σ. στη βάση των θέσεων και των αποφάσεών των δημοτικών κοινοτήτων και τοπικών κοινωνιών».