Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η διοικητική διαίρεση του Δήμου Κερκύρας, στο δημοτικό συμβούλιο από καραμπόλα ή από πρόθεση

Δήμος Κέρκυρας
21 Σεπτεμβρίου 2018 / 14:35
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Εισάγεται ως «Χωροταξικό» αλλά δεν είναι. Υποφώσκει η «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ που έφερε από την Αθήνα ο Συντονιστής Τόμπρος με καθυστέρηση αλλά την πρωτοβουλία πιστώνεται ο Ραιδεστινός (Λα.Ε.) ενώ αποκαλύπτεται μια ακόμα ανταρσία εναντίον του δημάρχου Νικολούζου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το θέμα εισάγεται στο δημοτικό συμβούλιο ως συζήτηση επί του Χωροταξικού του Δήμου. Δεν πρόκειται όμως γι' αυτό αλλά για την διοικητική υπόσταση του Δήμου, την ενιαία ή τη νέα διαίρεσή του. Η συνεδρίαση καλείται υποχρεωτικά με αυτό το θέμα, αυτήν τη διατύπωση και περιγραφή, όπως ακριβώς ζητήθηκε από είκοσι (20) συμβούλους, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και τον Κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου. Ανάμεσα σ' αυτούς, και έξι αντιδήμαρχοι, εκτός των Υδραίου και Τρεπεκλή, γεγονός που δυσαρέστησε τον δήμαρχο, όταν έλαβε το «εξώδικο», μεταξύ άλλων και από τους στενούς του συνεργάτες στην εκτελεστική ιεραρχία του Δήμου! Την πρωτοβουλία για την συγκέντρωση των υπογραφών είχε ο ανεξάρτητος πλέον από τη ΝΕΡΙΚΙ, Γ. Ραιδεστινός, πρ. αντιδήμαρχος και αυτός. Τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν υπογράφουν το αίτημα.
Η συνεδρίαση θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας (20:00) με μοναδικό θέμα το «Χωροταξικό» και επειδή οι αιτούντες δεν έχουν όλοι την ίδια θέση, πιθανότατα θα ζητηθεί από το προεδρείο να υπάρξουν δυο ή τρεις εισηγήσεις από εκείνους που εκπροσωπούν άλλους ανάμεσα στους είκοσι. Στο θέμα  αναμένεται να τοποθετηθεί και ο δήμαρχος, Κ. Νικολούζος, του οποίου η θέση υπέρ του ενιαίου χαρακτήρα του Δήμου Κερκύρας είναι γνωστή και έχει εκφραστεί με κάθε ευκαιρία.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των αντιδημάρχων ύστερα μάλιστα από την τεχνητή αναζωογόνηση του ζητήματος της διαίρεσης του Δήμου με τις δηλώσεις του Συντονιστή της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Τόμπρου. Αυτός όσο και ο ομόλογός του της Κεφαλονιάς επισκεπτόμενοι την Κουμουνδούρου βρέθηκαν προχθές ενώπιον της γνωστής από καιρό (σχετική αναφορά στην Ενημέρωση πριν μια εβδομάδα, Πέμπτη 13/9/2018) κομματικής εισήγησης για τη διαίρεση της Κέρκυρας σε δυο διοικητικές Ενότητες. Το νέο δεν πήρε διαστάσεις αμέσως μόλις έγινε γνωστό για τρεις τουλάχιστον λόγους: Διότι ο νέος Γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης διατύπωσε στον δήμαρχο, πριν από μια εβδομάδα, την άποψη ότι έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα (σ.σ. κυρίως με τη μη μετάθεση της διενέργειας των τοπικών εκλογών) δεν υπάρχει χρόνος προετοιμασίας για τέτοιες αλλαγές. Άποψη που ενστερνίζεται ο αντικαταστάτης του στο υπ. Εσωτερικών, Α. Χαρίτσης, κάνοντας πανομοιότυπες δηλώσεις. Αλλά και διότι δεν υπήρξε τοπικός θιασώτης του σεναρίου των δυο Δήμων ενώ παρέμενε άγνωστη και πολιτικώς άδηλη η διαδικασία που θα ετίθετο το ζήτημα με θεσμικό τρόπο εφόσον στην Κέρκυρα, πέραν των ΜΜΕ, κανείς δεν το έθετε. Ο δε βουλευτής Κ. Παυλίδης, που τοποθετήθηκε επανειλημμένα υπέρ της διαίρεσης του Δήμου, επικαλούμενος λόγους διοικητικής αποτελεσματικότητας, δήλωνε πρόσφατα στην Ενημέρωση, αντίθετος με την εισήγηση περί των δυο Δήμων.
Έτσι κι αλλιώς, με την πρωτοβουλία του Ραιδεστινού η συζήτηση θα γίνει την Δευτέρα στο συμβούλιο και εκεί εκτός των θέσεων για το επίδικο θέμα θα φανεί και τι ακριβώς επιφυλάσσει για το αυτοδιοικητικό του μέλλον, ένας έκαστος των ομιλητών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το ποιος και πως θα εισάγει τη «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ για τη διαίρεση της Κέρκυρας σε δυο Δήμους με την προσδοκία (σ.σ. του) να γίνει αυτή, θέση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του ενιαίου Δήμου Κερκύρας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.