Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όνειρο δεμένο στα... Μουράγια

Καφέ Γυαλί
13 Μαΐου 2016 / 12:32

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αργά και σταθερά βήματα φαίνεται να προχωρά το έργο δημιουργίας τουριστικού καταφυγίου στη Σπηλιά, ένα έργο που κουβαλά λίγο από το όραμα του παρελθόντος και πολύ από το άγχος της εύρεσης χρηματοδότησης.Ένα όνειρο παλιό…

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αργά και σταθερά βήματα φαίνεται να προχωρά το έργο δημιουργίας τουριστικού καταφυγίου στη Σπηλιά, ένα έργο που κουβαλά λίγο από το όραμα του παρελθόντος και πολύ από το άγχος της εύρεσης χρηματοδότησης.
Ένα όνειρο παλιό…
Στις αρχές της δεκαετίας του 90’ επί δημαρχίας Χ. Σαρλή, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί ο οικονομικός μαρασμός, που αναπόφευκτα επήλθε στη Σπηλιά με την απομάκρυνση των ΚΤΕΛ από την πλατεία ΝΑΣΚΕ και την μεταφορά των ferry boat στο νέο λιμάνι, γεννήθηκε το όραμα για τη δημιουργία ενός τουριστικού μετώπου της πόλης, στραμένου προς τη θάλασσα. Το μεγαλόπνοο σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία παραλιακής ζώνης τουριστικής εκμετάλλευσης από τη Γαρίτσα, θα "περνούσε" από την Κόντρα Φόσσα και θα έφτανε μέχρι το νέο λιμάνι ενώ  παράλληλα ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Βίδο θα «έδεναν» το νησάκι με την πόλη. Το όραμα δεν έμεινε στα λόγια και η μελέτη για την αναμόρφωση της Σπηλιάς με την ένταξη μικρής μαρίνας σκαφών ανατέθηκε σε μελετητική κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε και το αρχιτεκτονικό γραφείο του περίφημου Άγγλου αρχιτέκτονα Norman Foster. Η κοινοπραξία έσπασε, η μελέτη ναυάγησε και το όραμα που έμεινε ανεκπλήρωτο, άφησε ένα μόνο ίχνος που διεκδικούμε ακόμη σήμερα μέσα από το τουριστικό καταφύγιο στο Καφέ Γυαλί.
Εργασίες που εκκρεμούν
Μετά από διάφορες περιπέτειες και με τις επιπλέον εργασίες εκβάθυνσης (σ.σ. λόγω της αστοχίας της αρχικής πρόβλεψης) να εκτοξεύουν το κόστος εκτός budget, μέχρι στιγμής  έχουν ολοκληρωθεί: Όλες οι υποθαλάσσιες εκσκαφές, η θεμελίωση της λιθορριπής του υπήνεμου μόλου και 40 μέτρα του προσήνεμου. Για να τελειώσει η μαρίνα, μένει να ολοκληρωθεί ο προσήνεμος μόλος, η περίφραξη του χώρου, η τελευταία στρώση ασφαλτόστρωσης και η αποκατάσταση-ενίσχυση των χώρων κάτω από τα μουράγια (παλιά πρακτορεία) όπου θα εγκατασταθούν γραφεία, μηχανοστάσιο, τουαλέτες και δύο εμπορικά καταστήματα. Όπως μας ενημέρωσε ο Άγγελος Χειρδάρης, επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΛΚΕ, οι τεχνικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στα παλιά πρακτορεία, δεν θα προστεθούν στο χώρο της μαρίνας άλλες κτηριακές εγκαταστάσεις ενώ οι δύο επιχειρήσεις εστίασης, που δραστηριοποιούνται στο Καφέ Γυαλί χαρακτηρίζονται εξωστέες.  
Πού βρισκόμαστε
H στατική, ηλεκτροτεχνική και αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου των παλιών πρακτορείων που ανέλαβε κερκυραϊκό γραφείο μελετών θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Θα προστεθεί στο φάκελο μαζί με τη μελέτη της ΔΕΥΑΚ για το υποέργο παροχέτευσης (ύψους 500.000 ευρώ) του αγωγού υπερχείλισης έξω από τον υπήνεμο μόλο (στη νότια πλευρά των μουράγιων) που παραδόθηκε στον ΟΛΚΕ προχθές. Αφού συνταχθεί και ο τελικός προϋπολογισμός, ο πλήρης φάκελος θα προωθηθεί στην Η΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και κατόπιν θα τεθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ. Στη συνέχεια, ο ΟΛΚΕ θα διεκδικήσει το κονδύλι των περίπου 7 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου από… οπουδήποτε μπορεί και ελπίζει, Υπουργείο Οικονομίας, ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ, κτλ. Σύμφωνα με πληροφορίες της κΕ από υπηρεσίες της Περιφέρειας  φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα ελπίδες εκ νέου (σ.σ.!!!) ένταξης του υπολοίπου έργου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Και μετά τι
Το τι μέλλει γενέσθαι, με άλλα λόγια ποιος θα αναλάβει τη λειτουργία του καταφυγίου και ποια θα είναι η βιωσιμότητά του, δεν το ξέρει κανείς, καθώς ο ιδιοκτήτης τελικά του χώρου, το ΤΑΙΠΕΔ (μέσω ΟΛΚΕ), είναι μάλλον δυσκίνητο ενώ δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον από ιδιωτικό φορέα. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της Μαρίνας στα Γουβιά, κ. Κουτσοδόντης, που ρωτήθηκε σχετικά στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, είπε: Δεν μας απασχόλησε ποτέ τέτοιο θέμα...