Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύσκεψη για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στην Ιθάκη

βιολογικός καθαρισμός
31 Αυγούστου 2018 / 11:22

Προσδιορίστηκε το χρονικό πλαίσιο για την υλοποίηση του έργου

ΒΑΘΥ (ΙΘΑΚΗ). Tην Τετάρτη 29/8/2018 στο Δημαρχείο Ιθάκης έλαβε χώρα σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση των αστικών λυμάτων του οικισμού Γ΄ προτεραιότητας Βαθύ Ιθάκης.
Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με εκπρόσωπους τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Τσούκα Διονύση, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Δρακουλόγκωνα Παναγή και τον Έπαρχο Ιθάκης κ. Τσιντίλα Σπύρο. Εκ μέρους του Δήμου Ιθάκης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιθάκης, κ. Στανίτσας Διονύσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης, κ. Φιαμπόλης Στέφανος και οι εκπρόσωποι της μείζονος και ελάσσωνος αντιπολίτευσης, κκ. Μπούας Σπύρος – Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Πολιτών, Μαυροκέφαλος Νώντας - Δημοτικός Σύμβουλος, Λαϊκή Συσπείρωση Ιθάκης, Λιβιτσάνης Αθανάσιος – Δημοτικός Σύμβουλος. Επιπλέον, συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Ιθάκης και της Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης και η ΕΥΔ Ε.Π. Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με εκπρόσωπο των κ. Ασπιώτη Κώστα. Τέλος, καθοριστική σημασία για την επίλυση του προβλήματος έπαιξαν και οι εκπρόσωποι της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων, κ. Αρβανίτης Κώστας, κα. Γκιόκα Μαρία και κα. Μήτση Λουκία.

Από όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, προσδιορίστηκαν τα εξής κύρια ζητήματα για το θέμα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων του οικισμού:

-  Η άμεση ανάγκη καθορισμού σαφούς και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος προκειμένου ο οικισμός Βαθύ Ιθάκης, που είναι χαρακτηρισμένος ως οικισμός Γ’ προτεραιότητας (με πληθυσμό αιχμής 3.891 ισοδύναμων κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΓΥ) να συμμορφωθεί με την υποχρέωση που προκύπτει από την κοινοτική οδηγία 91/271/ΕΟΚ ως προς την επεξεργασία των λυμάτων και να αποφύγει την επιβολή προστίμου.

-  Η αναγκαιότητα οριστικοποίησης της χωροθέτησηςτης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η έκδοση περιβαλλοντικών όρων και η σύνταξη οριστικής μελέτης για το δίκτυο αποχέτευσης και προμελέτης για την ΕΕΛ.

-  Η αναγκαιότητα διασφάλισης της χρηματοδότησης που απαιτείται για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και της τεχνικής υποστήριξης του δήμου ως προς την κατεύθυνση αυτή.

-  Η οριστικοποίηση του εξυπηρετούμενου πληθυσμού αιχμής του έργου (ισοδύναμοι κάτοικοι) σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) με σκοπό την σωστή διαστασιολόγησή του.

-  Η κρισιμότητα της κατασκευής των έργων διαχείρισης των λυμάτων του οικισμού για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. 

-  Ο σωστός υπολογισμός του κόστους λειτουργίας και συντήρησης της ΕΕΛ έτσι ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα λειτουργίας της εγκατάστασης.

Τα ομόφωνα συμπεράσματα που προέκυψαν περιέχουν τα εξής σημεία και χρονοδιαγράμματα:
  1. Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών για την ΕΕΛ και για το δίκτυο αποχέτευσης. Συμφωνήθηκε να εξεταστεί από την ΕΥΔ η δυνατότητα χρηματοδότησης από την τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων (εναλλακτικά από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
  2. Να διασφαλιστεί η συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο μέσω Προγραμματικής Σύμβασης για την εκπόνηση των μελετών, η οποία θα συνταχθεί άμεσα με την υποστήριξη της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων/ΜΟΔ και να ληφθούν οι αποφάσεις των συμβουλίων για την έγκρισή της.
  3. Να ενταχθεί για χρηματοδότηση και να ανατεθεί - εκπονηθεί το σύνολο των αναγκαίων μελετών (οριστικοποίηση χωροθέτησης της ΕΕΛ, με βάση την υφιστάμενη Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις εναλλακτικές θέσεις που έχουν υποδειχθεί, σύνταξη ΜΠΕ ώστε να εκδοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, σύνταξη χρηματοοικονομικής και κατασκευαστικής μελέτης για τα δίκτυα αποχέτευσης και την ΕΕΛ και σύνταξη τευχών δημοπράτησης του έργου).
  4. Να εγκριθούν όλες οι παραπάνω μελέτες από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης.
  5. Να επικαιροποιηθούν με την υποστήριξη της ΜΟΔ τα παλιότερα τεύχη διακήρυξης για την ανάθεση των μελετών με βάση τα όσα αποφασίστηκαν.
  6. Να γίνουν έγκαιρα όλες οι ενέργειες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της κατασκευής του.
Κατόπιν όλης αυτής της συζήτησης και των συμπερασμάτων που προέκυψαν, θεωρούμε τη συνάντηση επιτυχή διότι, πρώτον προσδιορίστηκε η αναγκαιότητα του έργου, δεύτερον καθορίστηκε ο οδικός άξονας ενεργειών για την επίτευξη του στόχου και τρίτον προσδιορίστηκε το χρονικό πλαίσιο για την υλοποίηση του έργου.