Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο 62χρονος που περιέλουσε το σκύλο του με πετρέλαιο

κακοποίηση ζώων
29 Αυγούστου 2018 / 17:20

Παρά την κακοτυχία του, το σκυλάκι τουλάχιστον βρήκε άνθρωπο να το υιοθετήσει

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου σήμερα ο 62χρονος που συνελήφθη στο Σολάρι, κατόπιν καταγγελίας, επειδή περιέλουσε το σκυλί του με πετρέλαιο και το κράτησε δεμένο. Η υπεράσπιση ισχυρίζεται ότι το σκυλί είχε ψύλλους και ο ιδιοκτήτης του θεώρησε ότι αυτός ήταν ένας τρόπος για αποπαρασίτωση.
Ιδιώτες που είδαν το σκυλί σε αυτήν την κατάσταση, επικοινώνησαν με την Αστυνομία και το ζωοφιλικό σωματείο Κιβωτός Κέρκυρας. Μετά την επέμβαση της Αστυνομίας και τη σύλληψη του 62χρονου, το σκυλάκι περίπου 6 ετών, εξετάστηκε από κτηνίατρο ο οποίος εκτίμησε ότι πιθανότατα έχει υποστεί κακοποίηση και στο παρελθόν λόγω της φοβικής συμπεριφοράς του.
Σήμερα ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί. Ανεξάρτητα από την κρίση του δικαστηρίου πάντως, το διοικητικό πρόστιμο των 30.000€ βεβαιώνεται στην Εφορία και ο παραβάτης υποχρεούται να το καταβάλλει.
Παρά την κακοτυχία του, το σκυλάκι τουλάχιστον βρήκε άνθρωπο να το υιοθετήσει και να το φροντίσει.


Τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία σχετικά με την κακοποίηση ζώων

Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο, οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών και τα αρμόδια όργανα οφείλουν:
1) να εξετάζουν άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία-καταγγελία, απ'όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, πράξεων βίας κατ'αυτού, όπως ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.λ.π. και οσάκις διαπιστώνουν παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 4039/2012, ή των άλλων διατάξεων που αναφέρονται στο άρθρο 20, οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως, αν πρόκειται περί αυτοφώρων (άρθρο 242 παρ. 1-2 Κ.Ποιν.Δ.) να προβαίνουν στη σύλληψη και προσαγωγή των υπαιτίων, εάν δε τούτο δεν είναι εφικτό στην καταμήνυσή τους.
2) Να τους ενημερώνουν αμέσως για τις διαπιστώσεις τους και τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν, ζητούντες εν ανάγκη και τη συνδρομή τους. Ωσαύτως να παραγγείλετε στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον συντρέχουν οι όροι της, για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ως άνω νόμο, ιδίως δε του εγκλήματος της παράβασης των διατάξεων του άρθρου 16, που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία, με την παραπομπή των δραστών στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε μια προσπάθεια περιορισμού αυτών των φαινομένων, ο νόμος 4039/2012 «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» μεταξύ άλλων, επιφυλάσσει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για όσους  κακοποιούν ζώα.
Συγκεκριμένα, τα άρθρα 16, 20 και 21 του νόμου δημιουργούν ένα αυστηρό πλέγμα ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για το βασανισμό, την κακοποίηση, την κακή ή βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.
Διευκρινίζεται ότι η στείρωση ζώου και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.
Νόμος 1197/1981«Περί προστασίας των ζώων»
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου, οι πράξεις που αναφέρονται παραπάνω συνιστούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα, για το οποίο δεν απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ενώ οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να τηρήσουν την αυτόφωρη διαδικασία.
Για τις παραπάνω πράξεις προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.
Τις ίδιες ποινές προβλέπει ο νόμος και για όσους πωλούν, εμπορεύονται, παρουσιάζουν ή διακινούν μέσω διαδικτύου οπτικοακουστικό υλικό, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικό ή φωτογραφικό υλικό στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά.

Τροχαία ατυχήματα

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις περιπτώσεις τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα. Συγκεκριμένα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής έχει την υποχρέωση να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Σε περίπτωση που το ζώο εγκαταλειφθεί, ο νόμος προβλέπει διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις αυτές δεν θίγουν άλλες διατάξεις νόμου ή διεθνών συμβάσεων που κυρώθηκαν με νόμο και προβλέπουν μεγαλύτερη προστασία σε οποιοδήποτε είδος ζώου καθώς επίσης και τις διατάξεις του νόμου «περί θήρας».
Όσον αφορά στη σίτιση αδέσποτων ζώων, το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 αναφέρει ότι «την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων, την έχουν από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».
Παράλληλα, η εγκύκλιος 1/2013 της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αναφέρει ότι «η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα δεν παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου 4039/2012, είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στην ζωή».
Νομικές πληροφορίες: lawspot.gr