Πέμπτη 26.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή του Περιφερειάρχη στην Υπ. Τουρισμού για την έδρα του ΕΟΤ Ιονίων στα Ιωάννινα

ΕΟΤ
10 Αυγούστου 2018 / 09:41

Με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή στην Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξιο Τσίπρα, το Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Κωνσταντίνο Τσέγα και τον Πρόεδρο Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Χαράλαμπο Καρίμαλη,  απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, εκφράζοντας την αντίθεση του στη σύσταση της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, με έδρα τα Γιάννενα.
Ο κ. Γαλιατσάτος, επισημαίνει στην επιστολή του, τους λόγους για τους οποίους η έδρα της νεοσύστατης Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ.  θα πρέπει να συσταθεί στην Κέρκυρα και ζητά από την Κυβέρνηση και τον Ε.Ο.Τ. να αναθεωρήσουν, σε αυτό το θέμα, την τακτική τους και είτε να δημιουργήσουν Υπηρεσίες Εσωτερικού του Ε.Ο.Τ. ανά Περιφέρεια ή, αν επιμένουν στο μοντέλο υπαγωγής δύο Περιφερειών σε μία Υπηρεσία Εσωτερικού, να ορίσουν εν προκειμένω ως έδρα της Υπηρεσίας το νησί των Φαιάκων.
Στην παρούσα επιστολή ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επαναφέρει το κύριο ζήτημα της διάρθρωσης της διοικητικής δομής και των υπηρεσιών, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό οργάνωσης του κράτους, που είναι σήμερα οι 13 Περιφέρειες της χώρας, ενώ την ίδια ώρα υπενθυμίζει στην Υπουργό Τουρισμού, πως κατά τη διεξαγωγή του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ιονίων Νήσων  με αφορμή το αίτημά της ΠΙΝ για τη θέσπιση ξεχωριστής Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του,  αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και δόθηκε η κατεύθυνση ακόμα και οι λειτουργούσες Υπηρεσίες του κράτους να επανασχεδιασθούν σε επίπεδο των 13 διοικητικών Περιφερειών.
 
Επισυνάπτεται η επιστολή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου:
 
 
Προς : Υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά
 
Κοινοποίηση: 1) Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αλέξιο Τσίπρα
 
2) Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Κωνσταντίνο Τσέγα
 
3) Πρόεδρο Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Χαράλαμπο Καρίμαλη
 
 
ΘΕΜΑ: Αντίθετη γνώμη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ως προς το άρθρο 31 παρ. 1 περ. β΄ του π.δ. 72/2018 «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού» (ΦΕΚ 141 Α΄ / 02-08-2018) .
 
 
            Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
 
            Με το άρθρο 31 του π.δ. 72/2018 «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) (ΦΕΚ 141 Α΄ / 02-08-2018), συστήνεται Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, με έδρα τα Γιάννενα, στην οποία υπάγεται το Γραφείο Πληροφοριών Άρτας.
 
                        Σύμφωνα με το άρθρο 32 του π.δ. 72/2018, οι Υπηρεσίες Ε.Ο.Τ Εσωτερικού ασκούν τις ακόλουθες σημαντικές αρμοδιότητες εντός της χωρικής αρμοδιότητας τους:

1. Τη συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους άλλους Ο.Τ.Α σχετικά με τα προγράμματα στρατηγικής επικοινωνίας και δράσεων του Οργανισμού με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας ταυτότητας στον τομέα προβολής και προώθησης της Ελλάδας εγχώρια και διεθνώς.
 
2. Τη συνεργασία με συλλογικούς φορείς του Τουρισμού, με στόχο την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων προβολής και διαφήμισης για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού στην περιοχή της χωρικής αρμοδιότητάς τους.
 
3. Την υποστήριξη και υλοποίηση ταξιδιών εξοικείωσης και πάσης φύσης δράσεων που οργανώνουν τα Γραφεία Εξωτερικού Ε.Ο.Τ εντός της χωρικής αρμοδιότητάς τους.
 
4. Την παρακολούθηση των δράσεων και των ενεργειών των τοπικών δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων και την ανάδειξη τους σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Προβολής.
 
5. Τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών για τα θέματα προβολής και επικοινωνίας εντός της χωρικής αρμοδιότητάς τους.
 
6. Την παροχή πληροφοριών και ενημερωτικού υλικού σε επισκέπτες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 
7. Την υποβολή αιτημάτων για τον εφοδιασμό των Γραφείων με ανάλογο διαφημιστικό υλικό.
 
8. Την αποστολή στην Κεντρική Υπηρεσία των λειτουργικών δαπανών προς έγκριση.
 
Τα Ιόνια Νησιά, όμως, αποτελούν γεωγραφική, ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική και διοικητική ενότητα και αυτό πρέπει να αποτυπώνεται σε όλες τις λειτουργίες όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του κράτους, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και της Αυτοδιοίκησης. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την υποβάθμιση της ενότητας και της διακριτής οντότητας της Περιφέρειάς μας με προσάρτησή της σε Υπηρεσία από κοινού με άλλη Περιφέρεια που παρουσιάζει διαφορετικά οικονομικά, γεωγραφικά και τουριστικά δεδομένα.
 
Κι όταν, μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε συνέχεια της διάσπασης της ενότητας της Περιφέρειάς μας που υπάρχει σε επίπεδο Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, όπου η Κέρκυρα, οι Παξοί και η Λευκάδα υπάγονται στην Υπηρεσία με έδρα την Κέρκυρα, αλλά η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος υπάγονται στην Υπηρεσία με έδρα την Πάτρα, δηλαδή την πρωτεύουσα άλλης Περιφέρειας.
 
Το Υπουργείο Τουρισμού και τα υπόλοιπα Υπουργεία πρέπει επιτέλους να διοργανώσουν τις υπηρεσίες τους με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό οργάνωσης του κράτους που είναι σήμερα οι 13 Περιφέρειες της χώρας. Με τον τρόπο αυτό και για το συγκεκριμένο θέμα των ασχολουμένων με τον τουρισμό Υπηρεσιών θα πρέπει να σχεδιάσουν τον τρόπο οργάνωσής τους σε επίπεδο ενιαίας έκφρασης έκαστης Περιφέρειας.
 
Όταν το Δεκέμβριο 2017, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων και με αφορμή το αίτημά μας για τη θέσπιση ξεχωριστής Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και δόθηκε η κατεύθυνση ακόμα και ήδη λειτουργούσες Υπηρεσίες του κράτους να επανασχεδιασθούν σε επίπεδο 13 διοικητικών Περιφερειών, στην περίπτωση του νέου Οργανογράμματος του Ε.Ο.Τ. δημιουργείται μία νέα δομή που δεν ακολουθεί τις ανωτέρω κατευθύνσεις αλλά συνεχίζει στην ίδια στρεβλή λογική διάσπασης της ενότητας έκαστης Περιφέρειας, πρακτική που δημιουργεί διαχειριστικά και γραφειοκρατικά προβλήματα ως προς τη χάραξη στρατηγικών και την εφαρμογή πολιτικών που θα αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των διαφόρων περιοχών της χώρας.
 
Δεν μπορεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που κινείται στο πλαίσιο της τουριστικής οικονομίας με ρυθμούς που ξεπερνούν κατά πολύ την εδαφική της έκταση και τον πληθυσμό της, να υποβαθμίζεται και να μην είναι αυτή που θα έχει το πλεονέκτημα είτε της ξεχωριστής Υπηρεσίας είτε της έδρας στην περίπτωση κοινής Υπηρεσίας με άλλη Περιφέρεια.
 
΄Όταν οι δύο περιφέρειες κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες στο πλαίσιο της τουριστικής οικονομίας, δεν είναι λογικό η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί στον τουριστικό τομέα, να εξαναγκάζεται σε υπαγωγή και συνδιαλλαγή σε ρυθμούς που είναι τελείως διαφορετικοί από τους δικούς της. Η Κυβέρνηση και ο Ε.Ο.Τ. σε αυτό το θέμα πρέπει να αναθεωρήσουν την τακτική τους και είτε να δημιουργήσουν Υπηρεσίες Εσωτερικού του Ε.Ο.Τ. ανά Περιφέρεια ή, αν επιμένουν στο μοντέλο υπαγωγής δύο Περιφερειών σε μία Υπηρεσία Εσωτερικού, να ορίσουν εν προκειμένω ως έδρα της Υπηρεσίας την Κέρκυρα.
 
Από τη στιγμή που ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα του Προεδρικού Διατάγματος, εκτός από τη δική μας, εμπλέκονται και άλλες Περιφέρειες, θα θέσουμε το ζήτημα στην προσεχή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος προκειμένου να υπάρξει συλλογική αυτοδιοικητική δράση στο ζήτημα, το οποίο επίσης θα τεθεί προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων και στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.
 
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω πληροφορίας και αναμένουμε ενημέρωση ως προς την ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
 
Με εκτίμηση,
 
                                                     Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙOΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
                                                              ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ