Ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος σηματοδοτεί τα μονοπάτια της Κέρκυρας
Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του πεζοπορικού και εναλλακτικού Τουρισμού
ΚΕΡΚΥΡΑ. Η σηματοδότηση πεζοπορικών διαδρομών έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα κυρίως σε ορεινές περιοχές π.χ. στην Ήπειρο αλλά και σε νησιωτικές π.χ. Ανδρος.
Οι σηματοδοτήσεις αυτές γίνονται κυρίως πάνω στα χνάρια παλιών, παραδοσιακών μονοπατιών, που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για τις μετακινήσεις τους και τις μεταφορές αγαθών πριν τη χάραξη ασφαλτοστρωμένων δρόμων κατάλληλων για μηχανοκίνητα οχήματα. Πολλές φορές τα μονοπάτια αυτά περνούν από τοπία εκπληκτικής ομορφιάς τα οποία ωστόσο μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για κάποιον που δεν γνωρίζει την περιοχή, λόγω έλλειψης σήμανσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Πυροσβεστική, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, λαμβάνει κλήσεις για παροχή βοήθειας σε εγκλωβισμένους ή απλά αποπροσανατολισμένους φυσιολάτρες. Παρά τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες αθλητικών συλλόγων ή ιδιωτών, η Κέρκυρα δεν διαθέτει ακόμα ευρύ δίκτυο σηματοδοτημένων διαδρομών, έτσι ώστε να αναδείξει την πλούσια φύση που διαθέτει, εκτός από τις δημοφιλείς παραλίες της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πεζοπορικός τουρισμός, ο οποίος είναι παράγοντας επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, αφορά επισκέπτες κατεξοχήν φυσιολάτρες που σέβονται και προστατεύουν συνειδητά το περιβάλλον. Μάλιστα αφορά ανθρώπους κάθε ηλικίας, πολύ συχνά και της τρίτης.
Προς αυτην την κατεύθυνση, ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κέρκυρας προχωρά με δικά του μέσα σε μια κίνηση προς την προσέλκυση και την ασφάλεια του πεζοπορικού τουρισμού ξεκινώντας τη σηματοδότηση των πεζοπορικών διαδρομών της Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου
Η πρώτη φάση αφορά την ευρύτερη περιοχή του Σταυρού και των Αγίων Δέκα και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Παραγγείλαμε και παραλάβαμε ήδη τις πρώτες 79 ταμπέλες (από ειδικό αυθεντικό υλικό forex, εκτυπωμένο ψηφιακά), οι οποίες θα τοποθετηθούν στην αρχή κάθε μονοπατιού καθώς και στις διασταυρώσεις δύο ή περισσότερων μονοπατιών. Η ενδιάμεση σήμανση θα γίνει με χρώμα, και θα είναι όσο το δυνατόν διακριτική, εξασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα την ασφάλεια του πεζοπόρου. Η διαδρομή θα πρέπει να έχει τέτοια σήμανση ώστε να μπορούν να την ακολουθήσουν και άτομα που δεν γνωρίζουν τον τόπο και δεν διαθέτουν χάρτες (χωρίς να χαθούν).
Το έργο γίνεται σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές, και πάντα έχοντας υπόψιν τις τοπικές κοινωνίες.
Ταυτόχρονα με την σήμανση στο έδαφος, φτιάχνεται και ηλεκτρονικό αρχείο όπου βρίσκονται όλα τα αρχεία GPS των διαδρομών και της τοποθεσίας της σήμανσης, το σχήμα όλων των πινακίδων καθώς και φωτογραφικό υλικό. Αυτό το αρχείο θα γίνει κοινό αγαθό και θα επιτρέπει την άμεση και γρήγορη αντικατάσταση της σήμανσης σε περίπτωση φθοράς.
Πιστεύουμε ότι μια σωστή ανάδειξη του δικτύου των μονοπατιών του νησιού μας όχι μόνο θα εκπληρώσει έναν από τους σκοπούς του Συλλόγου μας, αλλά θα είναι και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας, βοηθώντας την Κέρκυρα να γίνει μεγάλος προορισμός για τον πεζοπορικό τουρισμό.
Όλη η δουλειά γίνεται με εθελοντική εργασία μελών του Συλλόγου, και όλα τα υλικά (ταμπέλες, πάσσαλοι, χρώματα, κλπ) αγοράζονται αποκλειστικά με έξοδα του ταμείου μας.
Φυσικά είμαστε ανοικτοί σε δωρεές ή χορηγίες από ιδιώτες, επιχειρήσεις και τοπικούς συλλόγους, ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο να επεκτείνουμε το έργο σε όλο το νησί.