Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΔΗΜΟΠ «Ν. Μώρος»: Παρουσίαση στοιχείων επιστημονικής έρευνας για τις εξαρτήσεις

εξαρτήσεις
12 Ιουλίου 2018 / 11:01

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.272 μαθητές/-ριες ηλικίας 14-17 ετών (Γ’ Γυμνασίου-Γ’ Λυκείου) από 79 Γυμνάσια και Λύκεια των τεσσάρων νομών

Ανακοίνωση της ΔΗΜΟΠ «Ν. Μώρος»

Με την παρουσίαση των ευρημάτων της «Επιστημονικής Έρευνας στο μαθητικό πληθυσμό των Ιονίων Νήσων για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές» που δημοσιοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών, & Ιατρικής Ακρίβειας ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ (ΕΠΙΨΥ) σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας ΔΗΜΟΠ «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ» και πραγματοποιήθηκε στις 27/6/18 στην Κέρκυρα με τη συμμετοχή και των Κέντρων Πρόληψης Ζακύνθου, Κεφαλληνίας-Ιθάκης και Λευκάδας και εκπροσώπους φορέων από τη σχολική και ευρύτερη τοπική κοινότητα, στην αίθουσα της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μιας σημαντικής δράσης δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ των Κέντρων Πρόληψης του Ιονίου και της ΠΙΝ.

Στόχος αυτής της πρωτότυπης σε πανελλαδικό επίπεδο συνεργασίας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΠΙΝ τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν να ενισχυθεί η σύνδεση και η ανταλλαγή εμπειρίας μεταξύ των ΚΠ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέσα από μια κοινή δράση. Η επιλογή των ΚΠ να γίνει η προαναφερθείσα έρευνα στην ΠΙΝ, υποστηρίχτηκε από την πρώτη στιγμή με ενθουσιασμό και βρήκε πρόθυμη συμπαράσταση από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτο Θ. και τον Αντιπεριφερειάρχη κοινωνικής πολιτικής κ. Μιχαλά Α. σε όλες τις φάσεις της χρηματοδότησης και της συνεργασίας με το ΕΠΙΨΥ και με τα ΚΠ του Ιονίου.
Τους ευχαριστούμε θερμά, καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο ΠΙΝ που στηρίζουν σταθερά τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Τσούκα και τη Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας κ. Παυλοπούλου για τη συνεργασία και βοήθειά τους στη διεκπεραίωση διοικητικών θεμάτων που προσέφεραν από τη θέση τους.
Η έρευνα –η οποία, όπως προαναφέρθηκε, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων– διεξήχθη κατά το σχολικό έτος 2016/17 με την επιστημονική εποπτεία του ΕΠΙΨΥ και τη συνεργασία των Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του ΟΚΑΝΑ/Τοπικής αυτοδιοίκησης των νομών Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς-Ιθάκης και Λευκάδας. Συνδέεται επιστημονικά με την αντίστοιχη Πανελλήνια έρευνα του ΕΠΙΨΥ, η οποία υλοποιείται στην Ελλάδα από το 1984 και από το 1995 στο πλαίσο της Πανευρωπαϊκής Έρευνας ESPAD (www.espad.org).

Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, στην έρευνα συμμετείχαν 3.272 μαθητές/-ριες ηλικίας 14-17 ετών (Γ’ Γυμνασίου-Γ’ Λυκείου) από 79 Γυμνάσια και Λύκεια των τεσσάρων νομών, τα οποία επιλέχθηκαν τυχαία. Μετά από τη σύμφωνη γνώμη των διευθυντών των σχολικών μονάδων, ανώνυμα ερωτηματολόγια χορηγήθηκαν ομαδικά μέσα στη σχολική αίθουσα από εκπαιδευμένα στελέχη και συνεργάτες των 4 Κέντρων Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  του ΟΚΑΝΑ/Τοπικής αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η συμμετοχή στην έρευνα ήταν για τα σχολεία και τους μαθητές προαιρετική, ενώ πριν από τη χορήγηση των ερωτηματολογίων ζητήθηκε γονική συναίνεση. Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία συγκρίνονται επιπλέον με τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας που είχε διενεργηθεί στην περιφέρεια και το 2011,(χρηματοδότηση ΟΚΑΝΑ) προσφέρουν πολύτιμο υλικό για την αποτύπωση των αναγκών, το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των παρεμβάσεων για τον περιορισμό του φαινομένου της χρήσης και της εξάρτησης στους εφήβους.

Η Έκθεση της έρευνας – διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pin.gov.gr) και των Κέντρων Πρόληψης σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά-Ιθάκη και Λευκάδα– περιλαμβάνει στοιχεία για τη χρήση και τις αντιλήψεις των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου σχετικά με ουσίες όπως ο καπνός, τα οινοπνευματώδη ποτά, οι παράνομες ουσίες, οι εισπνεόμενες ουσίες, τα ψυχοδραστικά φάρμακα και οι «νέες» ψυχοδραστικές ουσίες, στην υπερβολική ενασχόληση των εφήβων με το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς και με τον τζόγο/στοιχηματισμό. Οι τελευταίες αυτές συμπεριφορές αυτές μελετήθηκαν για πρώτη φορά στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο της παρούσης έρευνας.

Ευχαριστούμε για τη θερμή ανταπόκριση και την πρόθυμη συνεργασία και όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της έρευνας και στην παρουσίασή της στην Κέρκυρα:
  1. Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Νευροεπιστημών, & Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής»
  2. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων &Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Λευκάδας
  3. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων &Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Κεφαλληνίας
  4. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων &Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ζακύνθου
  5. Τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Β/θμιας Εκπ/σης Κέρκυρας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας –Ιατροπαιδαγωγικό Κέρκυρας για την εθελοντική συμμετοχή τους στη συλλογή των στοιχείων.
  6. Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης ΠΙΝ κ. Γκούση
  7. Τον Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης κ. Αθηναίο
  8. Τους Δ/ντες και  τους Συλλόγους Διδασκόντων Σχολικών Μονάδων Β/θμιας Εκπ/σης, καθώς και τους μαθητές και τους γονείς που πήραν μέρος στην έρευνα.
  9. Την Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας για τη διάθεση της αίθουσας
  10. Τους τοπικούς φορείς και όσους παρευρέθηκαν στην παρουσίαση της έρευνας και στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε.