Τετάρτη 02.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι πρώτες εικόνες από τα δεματοποιημένα απορρίμματα τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

ΜΑΤ
30 Ιουνίου 2018 / 17:27

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΚΕΡΚΥΡΑ). Οι πρώτες φωτογραφίες από τα δεματοποιημένα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, αναρτήθηκαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τη σχετική αδειοδότηση της Αποκεντρωμένης, τα δέματα «αποθηκεύονται προσωρινά», έως ότου λειτουργήσει και αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση ως ΧΥΤΥ. 
Υπενθυμίζεται ότι τα δέματα προέρχονται από το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που είχε γεμίσει ασφυκτικά, με αποτέλεσμα το νησί της Κέρκυρας, να θαφτεί κάτω από τόνους σκουπιιδών.
Με την κυβέρνηση να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μεταφοράς εκτός νησιού, εντέλει αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα δέματα στα Μεσοράχια, με τη συνδρομή και παρουσία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ και τους κατοίκους της νότιας Κέρκυρας, να αντιδρούν σθεναρά.Τα επεισόδια στον Περιφερειακό της Λευκίμμης είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς αστυνομικών και συλλήψεις.   

Δεν πλησιάζει κανείς

Η αστυνομική παρουσία παραμένει έντονη και η πρόσβαση στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης δεν επιτρέπεται σε κανέναν, παρά μόνο στον εργολάβο. Τα δέματα που φαίνονται στη φωτογραφία, έχουν αρχίσει να εναποτίθενται από τα ξημερώματα της Πέμπτης και καταφθάνουν με καθημερινές αποστολές φορτηγών αυτοκινήτων από τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα δέματα που είχαν "σκάσει" στο Τεμπλόνι και είχε καταστραφεί η μεμβράνη τους, φωτογραφίες των οποίων είχαν κυκλοφορήσει ευρέως στο διαδίκτυο, περιτυλίγονται εξ αρχής για να γίνει δυνατή η μεταφορά και εναπόθεσή τους στα Μεσοράχια.    

Ανησυχούν οι κάτοικοι

Μεταξύ των κατοίκων του Νότου, υπάρχει ωστόσο έντονη ανησυχία ότι εκτός από δέματα εναποτίθενται και σκουπίδια.

Σύμφωνα με ανάρτηση στα social media του αντιπροέδρου του συλλόγου «Αλεύχιμον» Γιάννη Πανδή, ο σύλλογος ζήτησε να κάνει αυτοψία στο χώρο ωστόσο η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε.

Τη Δευτέρα ο σύλλογος αναμένεται να πάει στην Εισαγγελία.