Ο μαθητικός τουρισμός στην Κέρκυρα: Ποιος άραγε να ξέρει;
Πενταήμερη
04 Μαΐου 2016
/ 13:42
ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε ένα νησί με μακρά παράδοση στις μαθητικές εκδρομές, θα περίμενε κανείς ότι οι ροές των επισκεπτών μαθητών καταγράφονται, ότι υπάρχουν στατιστικά δεδομένα ώστε η ποιότητα των υπηρεσιών να ελέγχεται και να διεκδικούμε μεγαλύτερη μερίδα της συγκεκριμένης τουριστικής αγοράς.
Κι όμως, η απάντηση που λάβαμε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, από τον αντιδήμαρχο τουρισμού, από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (πρώην ΕΟΤ), την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας και την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων είναι ότι στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει πόσοι μαθητές επισκέφθηκαν την Κέρκυρα πέρυσι και πόσοι φέτος. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας στη Λευκίμμη, το οποίο ωστόσο καταγράφει τις επισκέψεις σχολείων στο χώρο του και όχι σε ολόκληρο το νησί. Την ίδια εικόνα λάβαμε από τα ίδια τα ξενοδοχεία του νησιού που φιλοξενούν τις μαθητικές εκδρομές. Όλοι παραδέχονται ότι δεν έχουν και δεν τους έχουν ζητηθεί στατιστικά στοιχεία από τοπικό φορέα τουρισμού. Την ίδια στιγμή, η αντιδήμαρχος τουρισμού της Ρόδου, Μαρίζα Χατζηλαζάρου, μας ενημέρωσε ότι εκείνοι έχουν εικόνα σχετικά με τις αφίξεις μαθητών με βάση στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Δριμύ «κατηγορώ»
Δριμύ «κατηγορώ» εξέφρασε ο Β. Καλούδης, Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, σε σχέση με την «αγορά» των μαθητικών εκδρομών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι συχνότατο το φαινόμενο τα τουριστικά γραφεία των περιοχών προέλευσης των εκδρομών να συνεργάζονται για την εύρεση κλινών στην Κέρκυρα με «αλεξιπτωτιστές» διαπραγματευτές χωρίς εταιρική υπόσταση και όχι με πιστοποιημένα τουριστικά γραφεία. Όπως μας διαβεβαίωσε, έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες από την Ένωση και εξαιτίας αυτής της κατάστασης εξηγείται η παντελής έλλειψη στατιστικών δεδομένων.
Έπεσαν στο κενό
Η προώθηση του μαθητικού τουρισμού σε τουριστικές εκθέσεις έχει σταματήσει, όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής τουρισμού της ΠΕΚ Γ. Παπαβλασόπουλος και όπως προκύπτει από την εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 7/12/2015 (Αρ.Πρωτ.οικ.: 110936/44893) όπου δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά. Ωστόσο, η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, μετά από συναντήσεις με τον αντιδήμαρχο τουρισμού, Βασίλη Καββαδία, , αναγνώρισε την μέχρι πρότινος μειωμένη κίνηση μαθητικών εκδρομών και σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε η Κέρκυρα να ξαναγίνει κορυφαίος προορισμός πενταήμερων, ζήτησε με πρόσκλησή της στις 4 Ιανουαρίου 2016 από τους ξενοδόχους-μέλη της Ένωσης να ενημερώσουν σχετικά με τα ακόλουθα: αν θα δεχθούν σχολεία από 1 Φεβρουαρίου έως και 30 Απριλίου, τον αριθμό των διαθέσιμων δωματίων και την καλύτερη δυνατή τιμή. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να δημιουργηθεί πληροφοριακό έντυπο από το Δήμο Κέρκυρας που θα προωθούνταν σε όλα τα σχολεία της χώρας αλλά και στα γραφεία ΕΟΤ στο εξωτερικό για τα εκεί ενδιαφερόμενα σχολεία. Όπως μας επιβεβαίωσε η κ. Νίκη Παμφίλη της Ένωσης Ξενοδόχων στην πρόσκληση δεν ανταποκρίθηκε κανένα ξενοδοχείο και το πληροφοριακό υλικό δεν προωθήθηκε ποτέ.
Ο ρόλος της Τροχαίας
13 χρόνια έχουν περάσει από το δυστύχημα των Τεμπών που συγκλόνισε την Ελλάδα και στέρησε τη ζωή σε 21 μαθητές όταν νταλίκα φορτωμένη με νοβοπάν και μελαμίνες συγκρούστηκε με το εκδρομικό λεωφορείο των μαθητών από το Μακροχώρι Ημαθίας και θέρισε ολόκληρη την αριστερή του πλευρά. Ως μέτρο πρόληψης ανάλογων τραγωδιών ψηφίστηκε υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία η τροχαία πρέπει να ενημερώνεται για τις μετακινήσεις μαθητικών πληθυσμών. Το 2011 η υπ’ Αριθμ. 129287/Γ2 σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι «ο Διευθυντής του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα καταλληλότητας οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κλπ.), λίγο πριν την αναχώρηση των εκδρομέων. Οι συνοδοί καθηγητές επιβλέπουν τα όρια ταχύτητας και, εφόσον κρίνουν σκόπιμο, απευθύνονται στις αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου προορισμού, για επανάληψη των ελέγχων». Όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Κέρκυρας, Σ. Σκολαρίκης, το τμήμα δεν ενημερώνεται απαραίτητα και σε σταθερή βάση για τις αφίξεις σχολείων, άρα ούτε η τροχαία γνωρίζει πόσοι τελικά ήρθαν στην Κέρκυρα φέτος.
Η επικοινωνία με όλους τους παραπάνω τοπικούς φορείς μας έδωσε τη σαφή εντύπωση ότι κανείς δεν ξέρει τελικά τι πραγματικά ισχύει σε σχέση με τον μαθητικό τουρισμό, πόσο μάλλον οι υπεύθυνοι που ετοιμάζονται για τις τουριστικές εκθέσεις του φθινοπώρου. Μήπως απλά να μπούμε στο Club 54 και να αρχίσουμε να μετράμε κεφάλια;