Η πρόσφατη παραίτηση του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου, Λ. Παππά, σύμφωνα με αναλυτές, επιβεβαίωσε το πρόβλημα λειτουργίας αλλά και 'κείνο στις σχέσεις ανάμεσα στα στελέχη της. Άλλοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις σχέσεις της Ομόνοιας με το Κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), μέσω του οποίου οι Έλληνες μειονοτικοί μετέχουν κατά πλειοψηφία στην αλβανική, πολιτική ζωή. Ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση της ενότητας του πολιτικού μειονοτικού χώρου με την αναίρεση των διαφορών ανάμεσα στο ΚΕΑΔ (Β. Ντούλες) και το Mega (Χρ. Χρηστάκης).
Πάντως οι εκλογές, που προηγήθηκαν της Συνδιάσκεψης του Ιουνίου για την ανάδειξη των προέδρων των Παραρτημάτων της Ομόνοιας, δέχθηκαν τα τρυφερά αλλά αυστηρά πυρά κριτικής ως προς τη διαδικασία από το ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσης, Β. Παπαχρήστο, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Himara.gr και αναφέρει μεταξύ των άλλων: «... Καθορίστηκε, από ένα Γενικό Συμβούλιο χωρίς απαρτία, μια εκλογική επιτροπή που ανέλαβε να κάνει τις εκλογές από τη βάση και μέχρι την Γενική Συνδιάσκεψη. Δύο άτομα, με πολυτελέστατο, τζιπ πέρασαν από τα καφενεία των κοινοτήτων, συνάντησαν μερικά πρόσωπα, έδωσαν τα άδεια φυλλάδια για να τα γεμίσουν, καθόρισαν τους προέδρους και τους εκλέκτορες και όλα έτοιμα. Κάποιοι κρυφο- ψιθύριζαν: «Είναι όλα έτοιμα, προμελετημένα. Οι πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων, οι πρόεδροι των Παραρτημάτων και ο Γενικός Πρόεδρος». Έλα να τους διαψεύσεις. Έγιναν οι εκλογές στα παραρτήματα με μεγάλη μυστικότητα, μακριά από το κέντρο (στο Αργυρόκαστρο) και κάπου σε ένα ξενοδοχείο στους Άγιους Σαράντα. «Ο Κ. Κυριαζάτης να ’ρθεί να τα πει εδώ, τι έχει να πει», τόνισε ανάμεσα στα άλλα ο κ. Ντούλε στον χαιρετισμό του. Ποιος ειδοποίησε τον Κυριαζάτη. Τα πρώην στελέχη της Ομονοίας, τους ιδρυτές της; Εξαίρετους διανοούμενους του χώρου; Κάποτε ανακοινώνονταν και στα τοπικά ΜΜΕ».
Στον αντίποδα, το σχετικό ρεπορτάζ του άλλου ιστοτόπου, που αναφέρεται στη Μειονότητα (tachydromos.org), περιγράφεται η εκλογοαπολογιστική του Παραρτήματος των Αγ. Σαράντα δίχως αιχμηρές διαδικαστικές επισημάνσεις. «... Μακροσκελή ήταν και η παρέμβαση του Προέδρου του ΚΕΑΔ και βουλευτή έδρας στους Αγ. Σαράντα κ. Βαγγέλη Ντούλε. Ο κ. Ντούλες ιδιαίτερα έμπειρος και αγωνιστικός πολιτικός για τα δικαιώματα της ΕΕΜ με την πείρα μάλιστα και του πρώην Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ επεσήμανε το σουδαίο ρόλο της στον αγώνα ώστε η ΕΕΜ αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα. Στην προσπάθεια ενημέρωσης του διεθνούς παράγοντα και εξεύρεσης πολύτιμων συμπαραστατών η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι πολιτικό εργαλείο πολύτιμο και αναντικατάστατο. Παρ όλο που το σώμα της ΕΕΜ πολιτικά δείχνει διαιρεμένο τόσο στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας όσο και μικρότερα μειονοτικής υφής σχήματα, η ΟΜΟΝΟΙΑ θα πρέπει να συνεχίσει ν αποτελεί το σημείο σύνθεσης των θέσεων και απόψεων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για ζητήματα που την αφορούν άμεσα. Επέμεινε δε ότι παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τεχνητές αμφισβητήσεις η ΟΜΟΝΟΙΑ στην στενή και σχεδόν ταυτόσημη πολιτική συνεργασία με το ΚΕΑΔ διαθέτει το πλέον επιβεβαιωμένα σταθερό έδαφος δράσης».
Από τις εκλογές στα Παραρτήματα της Ομόνοιας αναδείχθηκαν πρόεδροι στην Κορυτσά εκλέγει ο Γρ. Καραμέλιος, στο Αργυρόκαστρο ο Στέφανος Κώτσης, στους Αγίους Σαράντα ο Βασίλης Κάγιος και στο Δέλβινο ο Ρολάντ Μπιλέρος.
Αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για την προεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας.