Εκστρατεία ενάντια στη χρήση πλαστικού με φόντο την Κέρκυρα
Από τον διάσημο φωτογράφο Benjamin Von Wong σε συνεργασία με την εναέρια χορεύτρια Κατερίνα Σολδάτου και την Greenpeace
Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς: Διάλεξε την Κέρκυρα από όλα τα μέρη του κόσμου, συμπτωματικά, όταν συναντήθηκε με την Κατερίνα Σολδάτου. Η Κατερίνα Σολδάτου είναι χορεύτρια, δασκάλα εναέριου χορού και πρώην αθλήτρια του κλασικού αθλητισμού. Το πιο πρόσφατο project της είναι το «Η Ελλάδα έχει Ψυχή» (Greece has Soul), μια σειρά από παραστάσεις στις οποίες η Κατερίνα Σολδάτου αιωρείται με σκοινιά σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως η γέφυρα του Ρίου. Ωστόσο η Κέρκυρα είναι το δεύτερο σπίτι της και πολλοί από εμάς θα την θυμούνται από τα show που κάνει σχεδόν κάθε καλοκαίρι, κόβοντας την ανάσα μας αιωρούμενη στα πιο απίθανα μέρη. ‘Ετσι, ήταν το πρώτο μέρος που της ήρθε στο μυαλό, όταν οργάνωναν το εγχείρημα με τον Ben. Οι υπέροχες παραλίες της Κέρκυρας!
Φωτογραφία και χορός
Πώς συνδυάζεται η φωτογραφία που είναι η τέχνη του παγώματος της εικόνας με τον χορό, που είναι κίνηση; Το μήνυμα της εκστρατείας, που έγινε σε συνεργασία με τη Greenpeace, είναι να δείξει την ποσότητα του πλαστικού που καταλήγει στις θάλασσες, υλικό το οποίο είναι φονικό για κάθε έμβιο πλάσμα και κατ΄ επέκταση για τον πλανήτη. Η κεντρική ιδέα είναι ότι, όλο το πλαστικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες, στο τέλος της ημέρας, καταλήγει στον ωκεανό. Είναι αυτή η αίσθηση της ροής που θα αναπαραστήσουν, που όπως πάντα συμβαίνει με τις φωτογραφίες του Ben, σοκάρουν και εντυπώνονται σε συνειδήσεις.
Όλα του τα project, είναι δημιουργίες μεγάλης κλίμακας και απαιτούν τη συνεργασία σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού, που όπως λέει ο Ben, είναι όλοι εθελοντές. «Ήταν εκπληκτικό όταν συνειδητοποίησα πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι, όταν τους ζητήσεις να προσφέρουν». Απορρίμματα, ρύπανση, εθελοντισμός. Πόσο επίκαιρα για το νησί των Φαιάκων, αν και συμπτωματικά σε αυτό;
Δεν χρειάζεται να ψάξουμε πολύ!
Για τη συγκεκριμένη φωτογράφηση χρειάζονται 5.000 άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού. Τραγική ειρωνεία, όταν μιλάμε για ένα ολόκληρο νησί που επιβιώνει με νερό αποκλειστικά σε πλαστικά μπουκάλια. «Δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα βρει κανείς! Πήγαμε και στο Κέντρο Ανακύκλωσης, αλλά δεν λειτουργεί…» λέει χαμογελώντας. Χαμογελάμε κι εμείς με πικρία .
Ωστόσο αυτές τις λίγες μέρες που βρίσκονται εδώ, έχουν ήδη καταφέρει να συγκεντρώσουν τα μισά και ζητούν από τον κόσμο να φέρει κι άλλα. «Αυτό που χρειαζόμαστε όμως περισσότερο είναι πλαστικό συσκευασίας, μεμβράνες και σακούλες» λέει στο φακό του enimerosi.com, «υλικά που δημιουργούν την αίσθηση της ροής του πλαστικού προς τη θάλασσα». Κάτι μας λέει ότι ούτε κι εκεί θα δυσκολευτεί!
Το πρόβλημα
Περίπου 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού, σύμφωνα με την Greenpeace, καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, ενώ στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού. Στην Ελλάδα από τους 180.000 – 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Το πλαστικό σκοτώνει θαλάσσια ζώα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας.
Η εκστρατεία της Greenpeace
Όπως λέει ο εκπρόσωπος της Greenpeace Άλκης Καφετζής στην Ενημέρωση «Είναι μια συνεργασία που ο Ben και η Κατερίνα χτίζουν εδώ και 2,5 χρόνια περίπου. Πρόσφατα μπήκε και η Greenpeace, σε μια προσπάθεια να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο γιατί είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο μας απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια και ως ελληνική και ως διεθνή Greenpeace.
Έρχεται και κουμπώνει ακριβώς στη δική μας προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ότι ο εθισμός μας στο πλαστικό βλάπτει πρωτίστως το περιβάλλον αλλά τελικά την κοινωνία μας. Επίσης ξεχνάμε ότι είναι κάτι που κοστίζει πάρα πολύ και πρέπει επιτέλους να μάθουμε και στην Ελλάδα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα προληπτικά και όχι πυροσβεστικά, Συνήθως δηλαδή συζητάμε για διαχείριση απορριμμάτων ή για ανακύκλωση αλλά αυτές οι λύσεις, δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν δεν συνδυαστούν με μια πολύ δυναμική αντιμετώπιση που ουσιαστικά είναι η μείωση του πλαστικού στην πηγή του. Αυτό προσπαθούμε να πούμε στον κόσμο: Όχι μόνο στους καταναλωτές, αλλά και στις εταιρείες και στους πολιτικούς. Τις επιλογές τους οι καταναλωτές τις κάνουν για κάποιο λόγο!»
Info
Όσοι επιθυμούν, μπορούν να φέρουν πλαστικά μπουκάλια και μεμβράνες συσκευασίας στη Μαρίνα Γουβιών (είσοδος από Κοντόκαλι) στο χώρο δίπλα στην πισίνα. Αρωγοί στην προσπάθεια είναι το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Παιδιού «για τα παιδιά μας», το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Ό,τι αγαπώ», το Παιδικό Γυμναστήριο «Φιλία», το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Ό,τι αγαπώ» και η ποτοποιία Λάζαρη. Επίσης μπορείτε να φέρνετε τα καθαρά μπουκάλια σας (με τα καπάκια τους) μέσα σε σακούλες και να τα αφήνετε :
α) Στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής και στο ΚΔΑΠ του «ο,τι αγαπώ» έως και τις 25 Μαΐου στις Αλυκές Ποταμού. Κέρκυρα 49100. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6932907978
β) Στην ποτοποιία Λάζαρης την Παρασκευή 18 Μαΐου ή Τρίτη 22 Μαΐου
Διεύθυνση: Εθνική Αχιλλείου, Κέρκυρα 49084 (Απέναντι από την Corexpo)
Τηλέφωνο: 2661080699
Θα χρειαστούν επίσης:
α) εθελοντές με οχήματα για να μεταφερθούν τα πλαστικά από τα διάφορα σημεία στην Μαρίνα Γουβιών και
β) εθελοντές με σκάφη
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το σωματείο «Για τα παιδιά μας» στο 6932907978 ή στο +306978374212
Έκθεση του Benjamin Von Wong στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Tέχνης
Συλλογή έργων του φωτογράφου με τον τίτλο Hyper Realities εκτίθεται αυτόν τον καιρό στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Tέχνης (ΕΜΣΤ) της Ελλάδας.
Με αφορμή την ομιλία του στις 2 Ιουνίου 2018 στο ΤEDxAthens στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Benjamin Von Wong θα παρουσιάσει μια σειρά υπερρεαλιστικών φωτογραφιών που προβάλλουν κρίσιμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Οι τρεις θεματικές που παρουσιάζονται στην έκθεση αφορούν στον αντίκτυπο της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον, στη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων καθώς και στην αλόγιστη χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα, μέσα από μια σειρά βίντεο αποκαλύπτει την έρευνα, το σχεδιασμό και τις τεχνικές πίσω από τις φωτογραφίες του, τις οποίες οι άνθρωποι συχνά θεωρούν πως προκύπτουν μέσω ψηφιακής επεξεργασίας.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Μαΐου έως τις 9 Ιουνίου 2018.