Υψηλά τα μισθώματα που προέκυψαν από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες για τις παραλίες
παραλίες
27 Απριλίου 2018
/ 05:17
ΡΟΔΟΣ. Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ θα αποφέρουν στον κρατικό «κορβανά» 25 πόστα σε δέκα παραλίες της Ρόδου, έπειτα από την ηλεκτρονική δημοπρασία που διενήργησε το υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες.
Μάλιστα μόλις σε μια παραλία, αυτή της Λάρδου, το συνολικό ενοίκιο για δύο χρόνια ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ, αν συνυπολογιστεί και το τμήμα που βγήκε στον «πλειστηριασμό» από τον Δήμο Ρόδου, γεγονός που την καθιστά ως μια από τις… ακριβότερες στην Ελλάδα!
Ειδικότερα, με βάση τα πρακτικά των δημοπρασιών που εγκρίθηκαν από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, το συνολικό ποσό το οποίο θα καταβληθεί από τους πλειοδότες για την εκμετάλλευση αιγιαλού, φτάνει τις 532.301 ευρώ. Αφορά 25 θέσεις (καντίνες και ομπρέλες) σε δέκα παραλίες της Ρόδου, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για δυσανάλογα μεγάλα ποσά σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.
Συν τοις άλλοις είναι η πρώτη ουσιαστικά φορά που μισθώνεται μέρος των παραλιών από το υπουργείο Οικονομικών με την πρακτική των ηλεκτρονικών δημοπρασιών (σ.σ. προσφορές μέσω διαδικτύου), γεγονός που ίσως ανοίξει την… όρεξη του «κράτους των Αθηνών» για τα επόμενα έτη.
Υπενθυμίζεται ότι την «μερίδα του λέοντος» στα έσοδα, εξακολουθεί να έχει ο Δήμος της Ρόδου, αφού οι παραλίες τις οποίες δημοπράτησε τον περασμένο Φεβρουάριο (159 θέσεις), γέμισαν τα ταμεία του με το ποσό του 1,4 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Δεν ανήκουν ωστόσο στην ιδιοκτησία του Δήμου, αλλά του παραχωρήθηκαν για δύο χρόνια από το Ελληνικό Δημόσιο, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Σε αντάλλαγμα το 20% του ποσού αυτού καταλήγει και πάλι στα κρατικά ταμεία.
210 χιλ. ευρώ για μια παραλία
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις δημοπρασίες αυτές, είναι ότι μόλις τρία πόστα σε μια παραλία ξεπέρασαν τις 200 χιλ. ευρώ, εκτινάσσοντας το κόστος κατακόρυφα, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Πιο συγκεκριμένα, στην παραλία «Γλύστρα» της Λάρδου, η καντίνα για την οποία πλειοδότησε εταιρεία… catering με έδρα εκτός Ρόδου, κατοχυρώθηκε για το ποσό των 82.130 ευρώ για δύο χρόνια, ενώ το πόστο με τις ομπρέλες για 80.225 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά προστίθενται ακόμη 48.500 ευρώ για θέσεις ομπρελών, στην ίδια παραλία, στη δημοπρασία όμως που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ρόδου. Με λίγα λόγια τρεις θέσεις στο λιμανάκι της Λάρδου απέφεραν το ποσό των 210.855 ευρώ για τους φορείς που τα διαχειρίζονται!
Πρόκειται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των «παροικούντων την Ιερουσαλήμ», για εξωπραγματικά ποσά και είναι εξαιρετικά δύσκολο όχι μόνο να αφήσουν κέρδος, αλλά να γίνει απόσβεσή τους. Οπότε θα πρέπει να αναζητηθεί η κάλυψη της «χασούρας» είτε μέσω της αύξησης των τιμών, είτε μέσω άλλων λύσεων.
Ανησυχία όμως προκαλεί και το γεγονός ότι πρόκειται για εταιρείες ή ιδιώτες που προέρχονται από περιοχές εκτός Ρόδου, κάτι που μπορεί να ανοίξει ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα» τις επόμενες χρονιές στις δημοπρασίες, σε σχέση με τα προσφερόμενα ποσά από τους Ροδίτες επιχειρηματίες που στοχεύουν κυρίως σε ένα καλό μεροκάματο.
Η κοινοπραξία με τις 12 παραλίες
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που απορρέει από τα πρακτικά των δημοπρασιών της Κτηματικής Υπηρεσίες Δωδεκανήσου, είναι ότι 12 παραλίες της Ρόδου κατοχυρώθηκαν στην ίδια εταιρεία με το συνολικό ποσό των 213.936 ευρώ. Πρόκειται για κοινοπραξία, η οποία εκπροσωπεί συνολικά 51 ομπρελάδες του Φαληρακίου και των γύρω περιοχών και διασφαλίζει αφ’ ενός ότι τα συγκεκριμένα πόστα θα παραμείνουν σε χέρια ντόπιων και αφ’ ετέρου ότι δεν θα «χτυπηθούν» σε δυσθεώρητα ύψη.