Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντώνης Καμπουράκης (πρόεδρος των ξενοδόχων): Η μικρή σεζόν, αποτελεί μεγάλη «πληγή» για τον τουρισμό της Ρόδου

ΡΟΔΟΣ
29 Μαρτίου 2018 / 10:34

ΡΟΔΟΣ. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την άφιξη του πρώτου τσάρτερ στο νησί μας, με τουρίστες από την Αυστρία, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, μιλά στη ΡΟΔΙΑΚΗ για τους στόχους, τις προσδοκίες και τους σχεδιασμούς σε τοπικό επίπεδο.

Ο Αντώνης Καμπουράκης, αναφέρεται στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, υπογραμμίζει την πολύτιμη προσφορά της οικονομικής προσφοράς που έχει ο τουρισμός για τα νησιά και την οικονομία της χώρας μας, τονίζει τα λάθη και τις παραλείψεις που συντελέστηκαν και συντελούνται σε βάρος του πιο σημαντικού πυλώνα ανάπτυξης και στήριξης, αυτόν του τουρισμού, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις επιτυχίες της νέας γενιάς που πλέον σήμερα έχει αναλάβει την σκυτάλη του τουρισμού στα χέρια της.
 
Κε Καμπουράκη πολύ σύντομα θα ξεκινήσει στη Ρόδο η νέα τουριστική περίοδος με αρκετά θετικά μηνύματα. Τι προσδοκάτε εσείς προσωπικά για τον κλάδο και την τοπική οικονομία; Η Έλενα Κουντουρά έκανε πρόσφατα λόγο για 32 εκατομμύρια τουρίστες φέτος στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Καμπουράκης τι περιμένει με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που μέχρι σήμερα υπάρχουν για τη σαιζόν;
 
Πράγματι, τα μηνύματα που φτάνουν είναι καλά. Υπάρχει ζήτηση για την Ελλάδα συνολικά και για τη Ρόδο μας ιδιαίτερα. Αυτό εισέπραξα και προσωπικά στις δυο μεγάλες παγκόσμιες τουριστικές εκθέσεις, στο Βερολίνο και στη Μόσχα, απ' όπου μόλις επέστρεψα με ενθαρρυντικές εντυπώσεις. Μένει ασφαλώς να δούμε αυτά τα θετικά μηνύματα να μετουσιώνονται σε αφίξεις και να συνεχίσει έτσι ο ροδιακός τουρισμός να είναι ο "αιμοδότης" της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.
Γι’ αυτό μοχθούμε, γι’ αυτό προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο περνάει από το δικό μας χέρι. Θέλω να πιστεύω πως θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου αυτού κι ένα κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας, τόσο στις εσωτερικές πολιτικές συνθήκες, όσο και στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, οφείλω να το πω κι αυτό, μέσα σ' ένα περιβάλλον ασφυκτικής υπερφορολόγησης, θα  πρέπει να περιμένουμε την ώρα που θα "κάνουμε ταμείο".
 
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, έχουν αναπληρώσει το κενό που άφησε ο ΠΡΟΤΟΥΡ και σε ποιο βαθμό;
 
Για πολλά χρόνια ακουγόμασταν γραφικοί και λοιδορούμασταν, όταν προσπαθούσαμε να πείσουμε τους τοπικούς άρχοντες, πως η προβολή που ζητούσαμε ήταν επένδυση στην τοπική οικονομία του νησιού, και όχι διαφήμιση για τα ξενοδοχεία μας. Αποδείχθηκε περίτρανα το δίκαιο αυτής της θέσης, καθώς σήμερα ο τουρισμός είναι αυτός που δίνει δουλειές, δημιουργεί εισοδήματα και φέρνει έσοδα, στα μονίμως άδεια δημόσια ταμεία.
Χαίρομαι λοιπόν που ενώνοντας δυνάμεις, με κόπο και πολλές θυσίες, καταφέρνουμε ακόμη να είμαστε παρόντες ενισχυμένοι, σε όλα τα μεγάλα ραντεβού του παγκόσμιου τουρισμού. Για να δείξουμε τη μοναδικότητα του τόπου μας, και τα αξεπέραστα συγκριτικά πλεονεκτήματά του.
Η απομάκρυνση της Ρόδου δε, από το “δέλτα” της οδού των προσφύγων, και η ένταξή μας στα “ανέπαφα” νησιά του Νοτίου Αιγαίου και τις Κυκλάδες, προφύλαξε τον τουρισμό μας, τις αφίξεις μας, τις τιμές μας, και επομένως τις διαπραγματεύσεις μας. Κι αυτή η παρουσία μας με τους πρωταθλητές, φέρνει σπουδαία και σημαντικά οφέλη για το νησί μας και για τους συμπολίτες μας.
 
Κατά πόσο είναι εφικτό να διαμορφώσουμε ένα brand name στο νησί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη και να απεξαρτηθούμε από τους τουρ οπερέιτορς και τις αεροπορικές εταιρίες;
 
Είναι δεδομένο πως το κάθε νησί πρέπει να έχει τη δική του ταυτότητα, και να "χτίζει" το δικό του brand name. Από κει και πέρα όμως, τουρισμός -ειδικά για τα ακριτικά νησιά- χωρίς αεροπορικές συνδέσεις, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε, για να συνδέσουμε αεροπορικώς τα νησιά μας, και είναι ο λόγος για τον οποίο πάγια θέση της Ένωσής μας είναι η ανάγκη για μια εθνική πολιτική αερομεταφορών.
Κι αυτό δεν αφορά στενά τον τουρισμό. Είναι γέφυρα ζωής, πρωτίστως για τους νησιώτες μας. Όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο έχουν βοηθήσει το νησί μας οι συνεργάτες μας, από μεγάλες αγορές του εξωτερικού και δεν θα πρέπει αυτοί να δαιμονοποιούνται με ευκολία. Βεβαίως πρέπει το ενδιαφέρον μας και η προσπάθειά μας, να επικεντρωθούν στην οριζόντια ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και στην αξιοποίηση νέων καναλιών πώλησης του τουριστικού προϊόντος μας, τιμώντας όμως πάντα και τις παραδοσιακές συνεργασίες μας.
 
Είναι εφικτό η Ρόδος να καταφέρει την ουσιαστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και με ποιους τρόπους;
 
Είναι πράγματι μια μεγάλη πληγή για το νησί μας η μικρή σεζόν. Γίνονται προσπάθειες και βήματα για να καταπολεμήσουμε την εποχικότητα. Θυμίζω για παράδειγμα το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας των Αυστριακών Συνταξιούχων. Μένουν όμως να γίνουν πολλά. Για να επιτύχουν όμως, δύο είναι οι αναγκαίες συνθήκες.
Η πρώτη, να έχουμε πλήρη συναίσθηση πως θα "ματώσουμε" στην αρχή, προκειμένου να πετύχουμε την επιμήκυνση. Δεν υπάρχουν μαγικές δράσεις έτοιμης απόδοσης. Και η δεύτερη συνθήκη είναι η εξασφάλιση  μιας ευρύτατης κοινωνικής συμμαχίας. 
Ο επισκέπτης εκτός σεζόν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν. Δεν φτάνει να είναι ανοιχτό το ξενοδοχείο. Πρέπει να είναι και το εστιατόριο και το μπαρ και το εμπορικό κατάστημα και οι αρχαιολογικοί χώροι, κοκ. Το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ή θα το κερδίσουμε όλοι μαζί, ή θα το χάσουμε. Καθαρές κουβέντες...
 
Πώς ο κλάδος σας στο νησί μπορεί να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό των φθηνών πακέτων και τα απανωτά μέτρα που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια;
 
Χαίρομαι καθώς μέσα από το ερώτημά σας γίνεται αντιληπτό το μέγεθος των θυσιών που έχουμε κάνει, προκειμένου να σταθούμε όρθιοι μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, και υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης και κρίσης, στην υπόλοιπη οικονομία.
Κάποιοι μπορεί αφελώς να πιστεύουν, πως οι ξενοδόχοι απλά ανοίγουμε τις πόρτες κι ο κόσμος έρχεται. Δεν είναι καθόλου έτσι. Παλεύουμε νύχτα-μέρα. Κι ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν, ακόμη και στην πιο μικρή διακύμανση τιμής.
Ένα ευρώ παραπάνω μπορεί να στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί, όταν προσπαθούμε να κρατήσουμε βιώσιμες τις επιχειρήσεις μας, για να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο μας, μέσα στη λαίλαπα της υπερφορολόγησης. Χωρίς υπερβολή, το όρθιο ξενοδοχείο στις σημερινές συνθήκες είναι κολοσσιαίος άθλος.
 
Ο φόρος διανυκτέρευσης; Πόσο θα ζημιώσει τελικά και γιατί, τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο;
 
Όλες οι μελέτες έχουν δείξει πως θα είναι καταστροφικός και επιζήμιος. Όχι μόνο δε θα φέρει πρόσθετα έσοδα, αλλά θα χαθούν έσοδα. Είναι λάθος και πρέπει να καταργηθεί. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε κάτι τόσο προφανές κι αυτονόητο. Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης ή παράθεσης επιχειρημάτων, μιας πλευράς ή άλλης. Είναι η αυτονόητη λογική. Στο βαθμό τουλάχιστον που σε αυτή τη χώρα παραμένουμε σκεπτόμενοι άνθρωποι, και δεν έχουμε εκχωρήσει και τη λογική μας, μαζί με τα τόσα άλλα….
 
Η επανεκλογή του Αντώνη Καμπουράκη στη θέση του προέδρου της ΕΞΡ πρόσφατα, τι σηματοδοτεί για τον τουρισμό της Ρόδου;
 
Είναι μεγάλη τιμή για μένα, οι συνάδελφοι να ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους, δίνοντάς μου την ευκαιρία να συνεχίσω να βρίσκομαι στο "τιμόνι" της Ένωσής μας. Δεν θέλω όμως να σταθώ στη δική μου προεδρία. Σημασία έχει το σύνολο. Η ομαδική δουλειά που γίνεται, η διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης και το άνοιγμά μας στην κοινωνία. Ο Ροδιακός Τουρισμός έχει μέλλον, με την κοινωνία, για την κοινωνία. Να δουλέψουμε όλοι μαζί, για το κοινό καλό της Ρόδου. Αυτό είναι που μετράει.
 
Μετά και τις νέες εκλογές και τη διεύρυνση του Δ.Σ. έχετε στο πλευρό σας πολλά νέα πρόσωπα σε ηλικία. Σας ικανοποιεί που τα παιδιά αυτά, οι συνάδελφοί σας ακολουθούν την οικογενειακή παράδοση και κατ’ επέκταση τι μέλλον έχουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες, υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο;
 
Οι νέες γενιές είναι το μέλλον. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς νέα παιδιά στον κλάδο, είτε μέσω οικογενειακών επιχειρήσεων, είτε μέσω νέων ιδεών που βάζουν σε εφαρμογή. Έχει τεράστια θετική σημασία αυτό, όταν μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες ο τουρισμός εθεωρείτο κάτι σαν πάρεργο. Αποδείχθηκαν όμως οι πραγματικές δυνατότητές του και μένει να ξεδιπλωθούν και πολλές άλλες ακόμη, με τη συμβολή της νέας γενιάς.
Αυτά τα νέα παιδιά και οι επιτυχίες τους, αποτελούν την εγγύηση πως τα ξενοδοχεία μας θα παραμείνουν σε Ελληνικά Χέρια, σε ανθρώπους που ξέρουν τους εργαζόμενούς τους με τα μικρά ονόματά τους, και που μπορούν να κοιτάζονται μαζί τους στα μάτια. Ενίοτε και με προβλήματα, αλλά πάντα με ειλικρίνεια και καθαρότητα στη ματιά.
Οι νέοι Ροδίτες θα οδηγήσουν τον Ροδιακό Τουρισμό στο μέλλον που του αξίζει, προκειμένου να συνεχίσει να αποτελεί το σταθερό στήριγμα της Ροδίτικης Κοινωνίας, της Ροδίτικης Οικογένειας.
 
Τι θα λέγατε για την κατάσταση στο αεροδρόμιο του νησιού και τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν; Η Fraport Greece έχει δρομολογήσει κάποια έργα, ενώ αυτό το διάστημα υλοποιεί και κάποιες παρεμβάσεις. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο μήπως δεν μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην αυξημένη κίνηση, που θα έχουμε φέτος;
 
Να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη σωστή σειρά τους. Προφανώς υπάρχουν κάποια προβλήματα και καθυστερήσεις, κι εμείς πιέζουμε διαρκώς για την έγκαιρη κι αποτελεσματική επίλυσή τους. Χρόνια όμως παρακαλούσαμε για την αναβάθμιση του αεροδρομίου μας, και τώρα επιτέλους μπήκε το νερό στ' αυλάκι.
Σίγουρα δεν θα είμαστε πλέον εμείς οι ξενοδόχοι που θα τρέχουμε να μαζεύουμε σκουπίδια, να αλλάζουμε τζάμια, να καθαρίζουμε τουαλέτες και να διαμορφώνουμε κήπους, στους εξωτερικούς χώρους υποδοχής... Να μην τα ξεχνάμε αυτά. Στη Ρόδο αξίζει ένα αεροδρόμιο-στολίδι.
Η Ρόδος είναι αποφασισμένη να πορευτεί τουριστικά με τον νέο “αιώνα” ταξιδιωτών, που προσελκύει επισκέπτες πολυτελείας, όχι με τον περασμένο…., που τους έδιωχνε από τον τόπο μας. Αυτός είναι στρατηγικός μας στόχος, κι έχουμε τη βεβαιότητα πως με το νέο μας στρατηγικό συνεργάτη, σε εύλογο χρόνο, θα πάψει να είναι ένα σχέδιο επί χάρτου, και θ' αποτελεί πλέον χειροπιαστή πραγματικότητα.