Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τεκμήριο την τουριστική επιχειρηματικότητα

ΡΟΔΙΑΚΗ
23 Μαρτίου 2018 / 10:37

ΡΟΔΟΣ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αναμένεται ότι τα Δωδεκάνησα θα είναι από τις περιοχές της χώρας όπου θα υπάρξει αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ευθέως αναφέρθηκε στο θέμα, σε δηλώσεις της, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις τουριστικές περιοχές, με βάση τις εισηγήσεις των εντεταλμένων εκτιμητών προς το υπουργείο.
Με δεδομένο ότι ειδικά στο νησί της Ρόδου υπήρχε θέμα με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από παλαιότερες “αμαρτίες” αφού υπήρχε σημαντική διαφορά με τις εμπορικές αξίες, αναμένεται ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.
Εκ των πραγμάτων μάλιστα πρόκειται να επηρεάσουν αρκετούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και των συναλλαγών, προσθέτοντας ένα επιπλέον βάρος.
Ειδικότερα στις δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών, αναφέρονται τα εξής: «Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο 60% των ζωνών εισηγείται προς το υπουργείο Οικονομικών το ειδικό σώμα των εντεταλμένων εκτιμητών, είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Στο Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές οι περισσότερες αυξήσεις, σε Μακεδονία και Θράκη οι περισσότερες μειώσεις. Τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ «θα είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», όπως εκτίμησε.
 «Μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της υποβολής, έχουν υποβάλει στοιχεία 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κτλ.», είπε η κ. Παπανάτσιου.
Σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μία σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών» και παράλληλα διευκρίνισε την παρανόηση που υπάρχει για την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές. «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές περιοχές» όπως είπε.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».
Ανέφερε επίσης σε άλλο σημείο ότι «μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών».
Αντίθετα, «τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».
Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί είναι εκείνο που με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές θα ανανεώνεται και θα έχουμε ανά πάσα στιγμή αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα κάθε έτους.
Όσον αφορά τα προσδοκόμενα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ, που «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος», όπως είπε, «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».