Σάββατο 21.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «Κερκυραίων Δήμος» στον Περιφερειάρχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

απορρίμματα
22 Μαρτίου 2018 / 17:20

Για το φλέγον ζήτημα των απορριμμάτων και για τα άλλα σημαντικά προβλήματα του νησιού συζήτησαν σήμερα η «Κερκυραίων Δήμος» με την ανανεωμένη της σύνθεση και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης, «η Μερόπη Υδραίου και οι δημοτικοί σύμβουλοί της κατέθεσαν με τον πιο έντονο τρόπο την αγωνία τους, καθώς παρατηρούν αδράνεια, καθυστερήσεις και μεγάλη δυσκολία στην υλοποίηση από τη Δημοτική Αρχή και τον Αντιδημαρχο Καθαριότητας και Πρόεδρο του ΣΥΔΙΖΑ  των όσων εγγράφως δεσμεύτηκαν ότι θα εκτελεστούν εντός της δίμηνης προθεσμίας ανοχής που ζήτησαν από τους κατοίκους του Τεμπλονίου.Ισχυρίστηκαν ότι το προβλημα της διαχείρισης τω απορριμμάτων απειλεί έντονα την υγεία των κατοίκων αλλά και την οικονομία του τόπου, έχουμε μπει ήδη στη σεζόν του Πάσχα ενώ ακουλουθεί αμέσως μετά η τουριστική σεζόν κατά την οποία τα απορριμματα του Δήμου μας τριπλασιάζονται ενώ και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν κατακόρυφα, οπότε το πρόβλημα θα φτάσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις!

Ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη ακριβή ενημέρωση για τις προθέσεις του Υπουργείου και του ίδιου, όσων αφορά την παρακολουθηση της εκτελεσης των μελετών και έργων σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ,  που θα πρέπει να έχουν σαφή στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση και τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και ρώτησαν επίσης, τί μέλλει γενεσθαι με τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Ο Περιφερειάρχης απάντησε ότι θα παρακολουθεί την εξελιξη των έργων αλλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη Δημοτική Αρχή στα καθηκοντά της για τη διαχειριση των απορριμμάτων, ενώ όσον αφορά τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης επισήμανε ότι αν ο Συνδεσμος Διαχειρισης Απορριμμάτων του Δήμου εκτελέσει τα προαπαιτούμενα έργα που του έχει ζητήσει και εξασφαλίσει την σωστή λειτουργίς του, θα τον αδειοδοτησει, προκειμενου να οδηγουνται εκει τα δεματα και έως ότου υλοποιηθεί η μοναδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στο Τεμπλόνι.

Η Μερόπη Υδραίου και οι συμβουλοί της, τόνισαν, ότι η έλλειψη της κοινωνικής συναίνεσης και συνεργασίας οφείλεται στο ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία από πλευράς διοικούντων και ότι πρέπει να παρουσιάσουν δείγματα καλής πρακτικής, δραστηριοποίησης και αποτελεσματικότητας για να αλλάξει αυτό το κλίμα. Ακόμα, διευκρίνισαν ότι αν και γνωρίζουν ότι φορέας εκτελεσης όλων των σχετικών έργων είναι ο ΣΥΔΙΖΑ, οι μελέτες πρεπει να ολοκληρωθούν και να χρηματοδοτηθούν όσο δυνατόν ταχυτερα, ενώ με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς πρέπει να ακολουθήσει και η υλοποίηση των έργων, πάντα με στόχο την υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης, κάτι στο οποίο πρέπει να βοηθήσει και η Περιφερειακή Αρχή αλλά και το κεντρικό κράτος, αν θέλουμε να δούμε έστω και αργά φως στο τούνελ της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οδικό δίκτυο

Άλλα σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν στο τραπεζι της συζητησης ήταν τα αναγκαία εργα αποκατάστασης της οδοποιίας, η οποία θυμίζει βομβαρδισμενο τοπίο σε πολλά σημεια τόσο του επαρχιακού όσο και του δημοτικού δικτύου, για τα οποία είναι απαραίτητη μια γενναία χρηματοδότηση, αφού η πρακτική επούλωσης των λακκούβων και η σημειακή, επιφανειακή αντιμετώπιση του προβλήματος δεν φέρνει αποτέλεσμα. Επιπλέον, επισημαναν ότι θα πρέπει να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν γρήγορα καθαρισμοί εκατέρωθεν των βασικών οδικών αξονων, είτε από ιδιοκτήτες είτε από την Περιφέρεια, με σκοπό την ασφαλή διέλευση των οχημάτων και λεωφορείων ενόψει και της τουριστικής σεζόν.

Εν συνεχεία, τέθηκε το θέμα της επικινδυνότητας που εμφανιζουν οι υποχωρήσεις τμημάτων του οδοστρώματος κοντά σε όχθες ποταμών και παραποτάμιων οδών καθώς και γεφυριών, όπως για παραδειγμα στα Σφακερά, στον Ποταμό και την Άφρα και της αναγκης για εκπόνηση μελετών αποκατάστασης και ωστόσο αποτροπής της διέλευσης από τα σημεία αυτά βαρέων οχημάτων ως άμεσο μετρο ασφαλείας ή ακόμα και διακοπής της κυκλοφορίας αν αυτό κριθει αναγκαίο από ειδικούς.

Φράγματα

Επίσης, τέθηκε από την παράταξη «ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ» το ερώτημα κατά πόσο, μετά την αδρανοποίηση του μεγάλου έργου των φραγμάτων, κινδυνευει και το υποέργο των 47 περίπου εκατ.ευρω, αφού δεν υπάρχει η εξειδικευση και ικανός αριθμός προσωπικού σε επιπεδο ΔΕΥΑΚ για να φέρει εις πέρας ένα έργο τόσο μεγάλου προυπολογισμού, τόσο σε επίπεδο μελετών και ωρίμανσης όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης . Ο κ. Γαλιατσάτος απάντησε ότι είναι σε γνώση τους τα δεδομένα αυτά, γι’ αυτό ακριβώς η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναλάβει τις διαδικασίες και την εκτέλεση, ομάδα έργου από το Υπουργείο Υποδομών, απαιτείται όμως, σίγουρα εγρήγορση και συγκεκριμένες διαδικασίες και από τη ΔΕΥΑ Κέρκυρας, προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην κολλήσει η διαδικασία σε γραφειοκρατικές και διοικητικές καλένδες.

Σχολική Στέγη

Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ» έθεσαν το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Κέρκυρα, το οποίο είναι εμφανές και έντονο αφού οι περισσότερες υπάρχουσες υποδομές είναι παλιές και ακατάλληλες για την εκπαίδευση παιδιών (πχ. Σχολείο Κοντοκαλίου,12ο νηπιαγωγείο, ΕΠΑΛ, γυμνασιο Κορακιανας)και ρώτησαν αν αληθεύει ότι δεν υπήρξε σε ωριμότητα καμία μελέτη από πλευράς δημοτικής αρχής για ένταξη κατασκευής νέων σχολείων στην Κέρκυρα. Δυστυχώς η απάντηση από τον Περιφερειάρχη ήταν ότι δεν υπήρξε καμία μελέτη και πρόταση από τη δημοτική πλειοψηφία για έργα που να αφορούν στην κατασκεύη νεάς σχολικής στέγης, ούτε για την πρωτοβάθμια όυτε για τη δευτεροβάθμια εκπαιδευση!

Με τον ίδιο και μεγαλύτερο προβληματισμό και ανησυχία, η κα Υδραίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης, ευχαρίστησαν τον κ. Γαλιατσάτο για την διαφωτιστική συζήτηση και δεσμευτηκαν να επανέλθουν παρακολουθώντας τις εξελίξεις για όλα αυτά τα ζητήματα, για εκ νέου ενημέρωση».