Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένταση στη μαραθώνια συνεδρίαση για την καύση των σκουπιδιών

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
13 Μαρτίου 2018 / 09:27

ΒΟΛΟΣ. Η δημοτική αρχή Βόλου επιχείρησε να αμβλύνει το δυσμενές κλίμα σε βάρος της, που έχει δημιουργήσει η απόφαση για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή άνω των 400 πολιτών, μετά από αίτημα 17 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο Αχ. Μπέος προσπάθησε να πείσει τους συμμετέχοντες ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν η μονάδα θα παράγει SRF ή κάποιο άλλο υλικό και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της προμελέτης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η προμελέτη αναφέρεται καθαρά μόνο σε παραγωγή SRF.
Τόσο οι μειοψηφίες όσο οι εκπρόσωποι φορέων και πολιτών απαίτησαν από τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την προμελέτη και να δρομολογήσει την εφαρμογή ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Επίσης ζήτησαν την ανάκληση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά συγκεκριμένα στην παραγωγή SRF, ενώ κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις και απαντήσεις που να τεκμηριώνουν την επιλογή της.
Ο Αχ. Μπέος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο Δήμος θα επιμείνει στην δημιουργία της μονάδας. «Το εργοστάσιο θα γίνει γιατί το αποφάσισε η δημοτική αρχή», είπε και απέρριψε το αίτημα ανάκλησης της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού. Εξέφρασε την αντίθεση της δημοτικής αρχής μόνο ως προς την καύση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ και πρότεινε να ζητηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η λειτουργία ελεγκτικού μηχανισμού στον Δήμο Βόλου. Επίσης, ανακοίνωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει αύριο Τρίτη, στη μία το μεσημέρι, σε συμβολική κινητοποίηση στην ΑΓΕΤ, με αποκλεισμό του εργοστασίου για μια ώρα και επίδοση υπομνήματος διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς χαιρέτισε την επάνοδο Μπέου στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για «διωγμό» που προκάλεσαν ορισμένα κέντρα εξουσίας της Αθήνας και κατηγορώντας εκπροσώπους των μειοψηφιών ότι «εκτροχιάστηκαν» το προηγούμενο διάστημα.
Ο ίδιος ο Αχ. Μπέος πυροδότησε το κλίμα από την πρώτη κιόλας μέρα επιστροφής στα καθήκοντά του, αποχωρώντας από την αίθουσα αμέσως μετά την αρχική τοποθέτησή του. «Θα ήμουν διανοητικώς ανάπηρος αν καθόμουν να ακούσω τον Γαργάλα και τους άλλους» είπε, απαξιώνοντας με προκλητικό τρόπο τις αντιπολιτεύσεις, και απομακρύνθηκε από την αίθουσα εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών. Στην αίθουσα υπήρχαν επίσης οπαδοί του Αχ. Μπέου και της δημοτικής αρχής.
Νωρίτερα, ο Αχ. Μπέος είχε προτείνει τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση να μην καίει σκουπίδια η ΑΓΕΤ, αλλά αέριο. Κατήγγειλε προσπάθεια παραπληροφόρησης του κόσμου εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών όσον αφορά τη συνάντηση που είχε με στελέχη της ΑΓΕΤ το 2014, προκειμένου να διεκδικήσει αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη, ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος έχει κάνει μήνυση στην ΑΓΕΤ και έχει ζητήσει από την εισαγγελική αρχή γίνονται έλεγχοι στο εργοστάσιο.
 
«Ασύμφορη και επικίνδυνη για την τοπική κοινωνία η μονάδα SRF»
Η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου, που εισηγήθηκε το θέμα για λογαριασμό των 15 από τους 17 δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης (πλην των Απ. Νάνου και Θ. Τσαλούχα), τόνισε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για την παραγωγή SRF θα δεσμεύσει την πόλη για δεκαετίες καθώς, όπως εξήγησε, είναι έωλη, ασύμφορη και επικίνδυνη για την τοπική κοινωνία.
Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν έχει τεκμηριώσει την ανάγκη για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF και πρόσθεσε ότι η παραγωγή SRF εμποδίζει την κουλτούρα ανακύκλωσης στους πολίτες, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η μονάδα της Καλαμάτας έκλεισε και οι άλλες δύο που υπάρχουν στην Ελλάδα συντηρούνται από τους δήμους.
Η κ. Οικονόμου κατήγγειλε, συγκεκριμένα, τη δημοτική αρχή ότι δεν ενδιαφέρθηκε για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία της μονάδας ύψους 41 εκ. ευρώ, δεν υπολόγισε την βιωσιμότητα της, αφού απαιτείται κόστος ετησίως τρία εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν υπολόγισε ούτε το παραγόμενο SRF. Επίσης, δεν υπολόγισε την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Η πρόταση των 15 δημοτικών συμβούλων είναι εφαρμογή της κομποστοποίησης και διαλογή στην πηγή.
 
«Να μη μετατραπεί ο Βόλος σε σκουπιδο-αποθήκη της νότιας Ευρώπης»
Από την πλευρά του ο Μαργ. Πατσιαντάς αναφέρθηκε στα αυξημένα κρούσματα καρκίνου και στην ανησυχία που προκαλεί η καύση σκουπιδιών, υπογραμμίζοντας ότι καμία μελέτη δεν διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος. «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι στην ΑΓΕΤ θα τηρηθούν οι έλεγχοι που διενεργούνται σε άλλες χώρες», είπε και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Βόλου δεν έχει ελεγκτική δυνατότητα, αλλά έχει θεσμική υποχρέωση να ασκεί κοινωνικό έλεγχο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι δεν υπάρχει online σύστημα μέτρησης των διοξινών και των βαρέων μετάλλων, όπως επίσης το γεγονός ότι το εργοστάσιο δεν κατασκευάστηκε για να καίει σκουπίδια και η εταιρεία δεν έχει τεκμηριώσει την τεχνολογική της επάρκεια.
«Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αποδεχθεί να μετατραπεί ο Βόλος σε σκουπιδο-αποθήκη της νότιας Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιαντάς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ζητήσει την ανάκληση των αδειών για την καύση RDF και να συμπορευτεί με τους πολίτες που ζητούν έλεγχο. Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές να πάρουν θέση στο θέμα.
 
«Απόλυτα δικαιολογημένη η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας
Επίθεση στον Αχ. Μπέο για το γεγονός ότι αποχώρησε μετά τον μονόλογό του, εξαπέλυσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος λέγοντας ότι «του αρέσει, δεν του αρέσει, υπάρχουν αντιπολιτεύσεις και το καθήκον τους είναι να ελέγχουν τη δημοτική αρχή». Ο ίδιος χαρακτήρισε λαϊκίστικη την πρόταση για χρηματοδότηση της ΑΓΕΤ από τον Δήμο και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια πρόταση υπέρ της εργοδοσίας.
«Καπιταλιστικό κέρδος και προάσπιση της υγείας των πολιτών είναι ασυμβίβαστα», είπε ο κ. Νάνος.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, δικαιολόγησε την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την καύση σκουπιδιών, σημειώνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιου δεν πρέπει να αγνοήσει τις μελέτες για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Επικαλέστηκε, συγκεκριμένα, μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σύμφωνα με την οποία το rdf κατά την καύση σε τσιμεντοβιομηχανίες απελευθερώνει διοξίνες και άλλα υλικά που ευθύνονται για καρκινογενέσεις.
Αναφερόμενος στην μονάδα παραγωγής SRF που προωθεί η δημοτική αρχή, ο κ. Στεργίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το παραγόμενο προϊόν θα το προμηθεύεται η ΑΓΕΤ, ενώ δήλωσε έλλειψη εμπιστοσύνης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους «που συμβαδίζουν με τα θέλω των βιομηχανιών», όπως είπε.
Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τον Δήμο Βόλου να πάρει ξεκάθαρη απόφαση κατά της καύσης σκουπιδιών ώστε να αποτελέσει και μια μορφή πίεσης προς το υπουργείο.
 
«Να πάρετε πίσω τις μηνύσεις»
Ο Στέλιος Λμηνιός εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι είναι απούσα από τον αγώνα που δίνει εδώ και ένα χρόνο η κοινωνία του Βόλου, ενώ επιπλέον δεν δίστασε να υποβάλλει μηνύσεις σε βάρος πολιτών που αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών. «Πρέπει να πάρετε πίσω τις μηνύσεις για να είναι η πόλη ενωμένη σε αυτό. Σταματήστε τον διχασμό», είπε και κάλεσε τη δημοτική αρχή, αν έχει καλές προθέσεις, να μην προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF αλλά σε εργοστάσιο διαλογής και κομποστοποιηση των απορριμμάτων.
Για την ΑΓΕΤ είπε ότι πρέπει να καίει φυσικό αέριο και αυτό είναι ένα αίτημα το οποίο θα πρέπει να διεκδικήσει ομόθυμα η πόλη από τον αρμόδιο υπουργό Σ. Φάμελλο.
Μετά τον Στ. Λημνιό, και ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κώστας Βολιώτης τόνισε την ανάγκη ανάκλησης των μηνύσεων εκ μέρους της δημοτικής αρχής Βόλου σε βάρος πολιτών, προκαλώντας την αντίδραση του Γ. Μουλά που υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια παραπλάνησης του κόσμου.
Ο κ. Βολιώτης χαρακτήρισε έγκλημα την αδειοδότηση της ΑΓΕΤ από τον Σ. Φάμελλο για καύση RDF, που άνοιξε τον δρόμο για τη μεταφορά τόνων RDF με καράβια από την Ιταλία, ενώ ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει «αν θα είναι με τους πολίτες ή με τα κέρδη των βιομηχάνων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, Δήμος, Περιφέρεια, κόμματα και πολίτες, θα πρέπει να απαιτήσουν να μην γίνεται καύση, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να επιτρέψουν την δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF.
«Όποιος δεν έχει τις προϋποθέσεις για την καύση, σπέρνει αρρώστιες»
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθ. Τσάμης επανέλαβε την άποψη ότι όταν η καύση δεν συνοδεύεται από τον κατάλληλο εξοπλισμό και τους ελέγχους, δεν πρέπει να γίνεται. Από τη στιγμή που η διοίκηση της ΑΓΕΤ δεν έχει διαβεβαιώσει ότι διαθέτει τις προϋποθέσεις, ο Ιατρικός Σύλλογος είναι αντίθετος με την καύση.
«Πρέπει να απαντήσουμε ευθέως. Όποιος δεν έχει τις προϋποθέσεις, σπέρνει αρρώστιες», τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι αναμένει από τον Δήμο Βόλου να χρηματοδοτήσει την επιδημιολογική μελέτη για τον καρκίνο.
Ο κ. Τσάμης εκτίμησε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να ξεκινήσει εκστρατεία κατά της καύσης σκουπιδιών, ενώ τάχθηκε επίσης κατά της δημιουργίας μονάδας παραγωγής SRF στον Βόλο, επισημαίνοντας τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η περιοχή. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην πόλη μας να γίνει το πείραμα παραγωγής SRF και καύσης RDF” είπε και διεμήνυσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο παρέμβασης για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Αποστολέρης υποστήριξε τις θέσεις των πολιτών και τόνισε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας κ. Ρούσσας εξέφρασε με τη σειρά του φόβους για τις συνέπειες στην δημοσία υγεία από την καύση αλλά και την παραγωγή σκουπιδιών, ενώ η Εύη Καρυδάκη από τη ΔΑΣ ΟΤΑ σημείωσε ότι δεν έχουν κανένα νόημα οι δωρεές της ΑΓΕΤ, όταν η εταιρεία ευθύνεται για την ρύπανση και την υποβάθμιση της περιοχής.
Ο εκπαιδευτικός κ. Αναστασίου τάχθηκε αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα στην πρόκληση καρκίνου από την καύση σκουπιδιών, ενώ ο κ. Τσιμπρίδης δεν πρόλαβε να τοποθετηθεί αν και του δόθηκε ο λόγος, καθώς ο ισχυρισμός του ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γ. Μουλά. «Δεν ντρέπεσαι, είσαι και ηλικιωμένος άνθρωπος. Γέρασες και μυαλό δεν έβαλες. Αυτά να τα λες στα ραδιόφωνα. Εδώ δεν είναι γήπεδο», είπε.
 
Αποδοκιμασίες και αήθεις επιθέσεις
Η δευτερολογία Μπέου ξεκίνησε με νέες αποδοκιμασίες από μερίδα των συγκεντρωμένων. «Ρεζίλι γίνεσαι» ακούστηκε μια φωνή από το ακροατήριο και ο Αχ. Μπέος απάντησε: «Ρεζίλι ή όχι, το 54% των πολιτών μας επέλεξε». Για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στις μειοψηφίες, αλλά και στις οργανώσεις πολιτών με ειρωνείες του τύπου «στα Αστέρια δενόσασταν στα δέντρα και τώρα κάθεστε και ρεμβάζετε κάτω από αυτά».
Απαντώντας στον Απ. Νάνο, αρνήθηκε ότι πρότεινε τη χρηματοδότηση της ΑΓΕΤ από τον Δήμο και οι συγκεντρωμένοι τον αποδοκίμασαν λέγοντας ότι αλλά είπε στην πυρετολογία του.
Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση Μπέου σε πολίτη, για τον οποίο άφησε υπονοούμενα περί καλλιέργειας χασίς. «Εμείς δεν καλλιεργούμε φούντα», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, ενώ απευθυνόμενος σε δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης τον αποκάλεσε «λαμόγιο και κουκουλοφόρο».
Αναφερόμενος στη μονάδα παραγωγής SRF είπε ότι ο προϋπολογισμός και όχι το τελικό κόστος ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια προμελέτη, είπε και προσπάθησε να πείσει ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα παράγει SRF ή κάποιο άλλο υλικό. Σημειώνεται, πάντως, ότι η προμελέτη αναφέρεται μόνο σε παραγωγή SRF.
Ο Αχ. Μπέος είπε ότι μπορεί να τροποποιηθεί αν βρεθεί τρόπος που είναι καλύτερος για τους πολίτες.
Τα λεγόμενα Μπέου προκάλεσαν την αντίδραση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης που τον χαρακτήρισαν ψεύτη, ενώ του υπενθύμισαν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν καταδικαστική για εκείνον.
Συνεχίζοντας τις αήθεις επιθέσεις, ο Αχ. Μπέος στοχοποίησε στη συνέχεια την Φωτεινή Κοκκινάκη λέγοντας ότι «φωνάζει γιατί περιμένει να την ακούσουν οι φαντάροι μέσω ίντερνετ»…
Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν εναντίον του φωνάζοντας αίσχος και αποκαλώντας τον Αχ. Μπέο «μισογύνη», ενώ η κ. Κοκκινάκη τον χαρακτήρισε απατεώνα και λαμόγιο, που δωροδοκεί και δωροδοκείται.
Στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής βρέθηκε για μία ακόμη φορά και ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανελλής, ο οποίος ρωτήθηκε από τον Γ. Μουλά αν η εταιρεία του έχει οικονομικές συναλλαγές με την ΑΓΕΤ, για να απαντήσει ο ίδιος ότι δεν έχει καμία εταιρεία.
Ο κ. Κανελλής σημείωσε ότι στην προμελέτη που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2017, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το εργοστάσιο θα παράγει δευτερογενές υλικό SRF, κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί στις μονάδες παραγωγής τσιμέντου.
Η τοποθέτηση του κ. Κανελλή φαίνεται πως ενόχλησε τη δημοτική αρχή, η οποία του αφαίρεσε βίαια τον λόγο ενώ παράλληλα κλιμάκωσε την επίθεση σε βάρος του, με τον κ. Μουλά, αλλά και τον Αχ. Μπέο, να κάνουν πλέον αναφορά σε συναλλαγές με την ΑΓΕΤ ύψους 200.000 ευρώ.
Για τεράστια υποκρισία της δημοτικής αρχής έκανε λόγο ο Κ. Γαργάλας, αποκαλύπτοντας ότι στις 22 Νοεμβρίου προχώρησε σε εν κρυπτώ τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που περιλαμβάνει SRF. Ο ίδιος ζήτησε να ανακληθεί εδώ και τώρα η απόφαση για τη λειτουργία εργοστασίου SRF.
«Είναι υποκριτικό να λέτε όχι στην καύση, αλλά να θέλετε να παράγετε SRF για τσιμεντοβιομηχανίες», σημείωσε απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή ο Ιάσονας Αποστολάκης, ενώ ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θ. Διαμαντένιας είπε: «Ο κόσμος σας ψήφισε για να προασπίζεστε την υγεία του. Έχετε πει ότι θα χτυπήσετε το χέρι στο τραπέζι. Καιρός να το κάνετε».