Τρίτη 30.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παραμένει σε κατάσταση… συναγερμού για την Ιλάρα το Γ.Ν Λαμίας- Αποσωληνώθηκε ο 17χρονος που ήταν σε καταστολή!

ιλαρά
12 Μαρτίου 2018 / 14:51

ΛΑΜΙΑ. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας αφού τα κρούσματα Ιλαράς έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

«Θύματα» της ασθένειας έπεσαν ακόμη και… γιατροί. 

Την περασμένη Δευτέρα μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για νοσηλεία ένας 17χρονος Ρομά. Η κλινική του εικόνα αλλά και τα εργαστηριακά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για κρούσμα ιλαράς με σοβαρές μάλιστα επιπλοκές.

Μετά από την κατάλληλη αγωγή και τις απαραίτητες κινήσεις από πλευράς ιατρικού επιτελείου, οι γιατροί ξύπνησαν από την καταστολή και αποσωλήνωσαν με επιτυχία τον 17χρονο σήμερα το πρωί. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να εξέλθει από την Μ.Ε.Θ.

Να σημειωθεί ότι στο Νοσοκομείο της πόλης μας έχουν μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα και άλλα περιστατικά –κυρίως παιδιά Ρομά- με συμπτώματα ιλαράς χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Πριν από λίγα 24ωρα ακόμη και… γιατροί (2 για την ακρίβεια) διαγνώστηκαν με την ασθένεια χωρίς ωστόσο να υπάρξει δυσάρεστη επιπλοκή. Σύμφωνα με τα νεότερα η υγεία τους έχει παρουσιάσει ραγδαία βελτίωση τα τελευταία 24ωρα.

«Καλπάζει» η ιλαρά με 1829 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αυξάνονται καθημερινά οι αναφορές για νέα κρούσματα στη χώρα μας και από την περασμένη άνοιξη μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 1829 περιστατικά της νόσου, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Μόνο την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 138 νέα περιστατικά.

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη καταγραφεί τρεις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Ο τρίτος αφορούσε σε 35χρονη γυναίκα, από το γενικό πληθυσμό, με αναφερόμενο εμβολιασμό με μία δόση εμβολίου ιλαράς, που κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.