«Στραγγίζει» στον Καλαμά η λυματολάσπη των Ιωαννίνων
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
15 Φεβρουαρίου 2018
/ 13:42
Σε μια τεράστια χαβούζα λυμάτων έχει μετατραπεί ο χώρος γύρω από τον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ, στον κάμπο μεταξύ Κρύας και Αγίου Ιωάννη, λόγω της εναπόθεσης λυματολάσπης, που διαχέεται μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Η όλη περιοχή αποτελεί πλέον έναν λασπότοπο, όπου αναδύεται έντονη δυσωδία, ενώ η περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο σημείο και τις δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς είναι βέβαιο πως τα νερά από τη λυματολάσπη που ξεπλένεται, καταλήγουν και στον ποταμό Καλαμά, μέσω της τάφρου της Λαψίστα, στην οποία στραγγίζουν.
Το πρόβλημα δεν προέκυψε από τη μία ημέρα στην άλλη, καθώς η εναπόθεση της λυματολάσπης στην έκταση που ανήκει στη ΔΕΥΑΙ, δίπλα στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ξεκίνησε από την ημέρα που ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της χωματερής της Δουρούτης, όπου για χρόνια μεταφέρονταν.
Η ΔΕΥΑΙ, θέλοντας και να απελευθερώσει τον χώρο, ο οποίος προορίζεται για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, προχώρησε σε συμβάσεις με ανάδοχο, ο οποίος αναλάμβανε τη διαχείριση της λυματολάσπης και την μετέφερε σε αδειοδοτημένο χώρο στην περιοχή του Κουτσελιού. Όμως, η τελευταία σύμβαση ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου και από τότε η λυματολάσπη απλώς εναποτίθεται σε ένα χωράφι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς δε γίνεται καμία επεξεργασία και δε λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας, ώστε να μην καταλήγει στην αποστραγγιστική τάφρο που οδηγεί στην τάφρο της Λαψίστας και από εκεί στον Καλαμά.
Περιβαλλοντικό έγκλημα
Το θέμα ανέδειξε χθες και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος από τις 30 Ιανουαρίου και μετά από αίτηση της Ανοιχτής Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών Ελεούσας, απευθύνθηκε εγγράφως στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, ζητώντας απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση, η επεξεργασία και η μεταφορά της λυματολάσπης που παράγεται από τον βιολογικό. «Αυτή η κατάσταση αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα. Το 2014 τόνιζα ότι η διαχείριση της λυματολάσπης είναι καλύτερη από τη μη διαχείριση. Έφτασε το 2018 για να δικαιωθώ, γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μη διαχείριση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν πρέπει να επιτρέψει κανένας φορέας, ούτε για μία μέρα, να συνεχιστεί η εναπόθεση και η ρίψη της λυματολάσπης στους αύλακες και από εκεί στην τάφρο της Λαψίστας και στον Καλαμά. Πρέπει άμεσα να παρέμβουν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα», τόνισε ο κ. Πλιάκος.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου, που ρωτήθηκε σχετικά. «Κανονικά δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί», παραδέχθηκε ο κ. Χρυσοστόμου και πρόσθεσε: «Η λυματολάσπη δεν είναι σημερινή. Απομακρύνεται εδώ και τρία χρόνια. Δεν μπορέσαμε με την προηγούμενη εργολαβία να απομακρύνουμε όλη τη λυματολάσπη που ήταν αποθηκευμένη στο συγκεκριμένο σημείο. Βγάζουμε μια μεγάλη εργολαβία 3,5 εκ. ευρώ, για να απομακρυνθεί το επόμενο διάστημα».
Υπέρβαση τιμών δείχνουν οι μετρήσεις
Σχετική υπέρβαση των συνιστώμενων από τη νομοθεσία τιμών, χωρίς ωστόσο να αποτελούν ανησυχητικές ενδείξεις, δείχνουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε σημεία του Καλαμά, στην τάφρο της Λαψίστας, αλλά και στην έξοδο του βιολογικού καθαρισμού. Σχετικά αυξημένη επιβάρυνση και αύξηση των παραμετρικών τιμών παρατηρείται στην έξοδο του βιολογικού, ενώ σημαντική αύξηση των μικροβιολογικών και χημικών παραμέτρων καταδεικνύουν τα αποτελέσματα στο τμήμα ροής μεταξύ ΤΟΕΒ Λαψίστας και εισόδου σηράγγων Ροδοτοπίου.
Από το ρεπορτάζ του Ηπειρωτικού Αγώνα