Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ήπειρος αρνείται τα κερκυραϊκά σκουπίδια

σκουπίδια
09 Φεβρουαρίου 2018 / 11:44

Με πηχιαίους τίτλους και μεγάλα ρεπορτάζ δυο γιαννιώτικες εφημερίδες επανέρχονται στο ζήτημα των κερκυραϊκών σκουπιδιών. Οι εκπρόσωποι των ΦΟΔΣΑ κάνουν λόγο για κερκυραϊκό αίτημα μεταφοράς σκουπιδιών, που απορρίπτεται για δεύτερη φορά μέσα σε δυο χρόνια.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ. Η Κέρκυρα θέλει να στείλει 5.000 τόνους στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, αλλά… η Ήπειρος λέει όχι! 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Μόνο με… δύσκολες αποφάσεις όπως αυτές που χρειάστηκε να πάρει παλιότερα η Ήπειρος, θα λύσει το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων της η Κέρκυρα, καθώς καμία γειτονική περιοχή δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί στους ΧΥΤΑ της χιλιάδες τόνους σκουπιδιών φερμένων απ’ το νησί των Φαιάκων!
Χθες αρνητικός στο ενδεχόμενο να φτάσουν αυτά στο Ελληνικό εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος υποδεικνύοντας ως λύση τον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης που παραμένει κλειστός λόγω αντιδράσεων!
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει με νέο νόμο να συνενώσει τους Φορείς της Ηπείρου σε έναν ενιαίο περιφερειακό σύνδεσμο, γεγονός που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την περιοχή μας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο αυτό πρέπει να γίνει, για πρακτικούς λόγους, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
 
Αίτημα για Ελληνικό
 
Επίσημο αίτημα προς τον ΦΟΔΣΑ Νομού Ιωαννίνων να δεχθεί στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού 5.000 τόνους απορριμμάτων υπέβαλλε ο Δήμος Κερκυραίων, όπως αποκάλυψε χθες ο Πρόεδρος του Φορέα Σπύρος Κωνσταντόπουλος. 
Η ποσότητα αυτή θα είναι εφάπαξ, σύμφωνα με το αίτημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει προσωρινά η Κέρκυρα το οξύτατο πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων της που έχει προκύψει εξαιτίας του ότι ο δικός της ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει κορεστεί, ενώ εκείνος της Λευκίμμης δε λειτουργεί.
 
Αρνητικός ο ΦΟΔΣΑ
 
Ωστόσο, δύσκολα να γίνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, για ευνόητους λόγους! Όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος «ως πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωαννίνων θα εισηγηθώ αρνητικά στο Διοικητικό Συμβούλιο και θεωρώ ότι τελικά το σώμα απ’ το οποίο θα περάσει το αίτημα, θα αποφασίσει αρνητικά. Κατά την άποψή μου η Κέρκυρα έπρεπε ήδη να έχει λύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια, αφού υπάρχει ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη ο οποίος, παρότι είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένος, αυτή τη στιγμή μένει ανεκμετάλλευτος. Μπορούν να τον ανοίξουν, αντί να επιλέγουν ως λύση τη μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλες Περιφέρειες εκτός νησιού»! 
 
Και άλλα «όχι»…
 
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κερκυραίων έχει ήδη εισπράξει ένα «όχι» από τη Δυτική Μακεδονία στο αίτημα να μεταφέρει σ’ αυτήν τα απορρίμματά του, ενώ αρνητικοί είναι, όπως είπε χθες ο κ. Κωνσταντόπουλος, οι διαχειριστές των άλλων δύο Χώρων Υγειονομικής Ταφής της Ηπείρου, δηλαδή της Βλαχέρνας και του Καρβουναρίου, στους οποίους επίσης απηύθυνε ανάλογο αίτημα! 
Εξάλλου, σε πρόσφατες δηλώσεις της η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι επί μία δεκαετία και πλέον, ένα νησί σαν την Κέρκυρα δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί τα απορρίμματα που παράγουν οι κάτοικοι και ο τουρισμός της, ενώ ζουν από τον τουρισμό και έκανε λόγο για μεγάλο κόστος από τη μεταφορά χιλιάδων τόνων απορριμμάτων, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες επειδή ορισμένοι κωλυσιεργούν επί σειρά ετών!
 
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ. Κλείνουν την πόρτα στα σκουπίδια της Κέρκυρας. 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Επανήλθε και επισήμως το αίτημα της Κέρκυρας για μεταφορά και εναπόθεση απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Ηπείρου, ένα αίτημα που τείνει πλέον να γίνει ετήσιο, καθώς το νησί των Φαιάκων αδυνατεί να επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης, παρόλο που διαθέτει έναν ολοκληρωμένο, πλήρως αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.
Ο δήμος Κέρκυρας ζητά από τον Φορέα Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Ελληνικού να υποδεχθεί 5.000 τόνους απορριμμάτων, ενώ αντίστοιχα αιτήματα έχουν φτάσεις στους Φορείς Διαχείρισης του Καρβουναρίου και της Βλαχέρνας. Το ίδιο έχει ζητηθεί και στους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, με την απάντηση να είναι αρνητική.
Στην ίδια κατεύθυνση θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και η απόφαση των ΦοΔΣΑ της Ηπείρου, που αναμένεται να επαναλάβουν τις αρνητικές τοποθετήσεις που είχαν κάνει και το 2016, όταν και πάλι η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο νησί ήταν εκρηκτική και μάλιστα μέσα στην τουριστική σεζόν, ενώ ταυτόχρονα με τον ίδιο τρόπο επιθυμούσε να επιλύσει το ίδιο ζήτημα και η Λευκάδα.
Η εισήγηση του προέδρου του ΦοΔΣΑ της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ιωαννίνων Σπύρου Κωνσταντόπουλου προς το διοικητικό συμβούλιο θα είναι αρνητική, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του, εκτιμώντας ότι την ίδια στάση θα κρατήσουν όλα τα μέλη. «Προσωπικά θεωρώ ότι η Κέρκυρα μπορούσε και έπρεπε να έχει ήδη λύσει το θέμα χρησιμοποιώντας τον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η μελέτη του ΧΥΤΑ Ελληνικού και οι περιβαλλοντικές παράμετροι έχουν υπολογιστεί με βάση τον όγκο των απορριμμάτων του νομού Ιωαννίνων. Είναι κατανοητό, εξάλλου, ότι μια έκτακτη μεταφορά χιλιάδων τόνων απορριμμάτων θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κυττάρου και τη μείωση του χρόνου ζωής του.
Την αντίθεσή της στη μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου εξέφρασε και η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση, κάνοντας λόγο για κωλυσιεργίες από την πλευρά του δήμου Κέρκυρας, που ξεκίνησε τις διαδικασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ προ δεκαετίας, ταυτόχρονα με τους φορείς της Παραμυθιάς και της Ηπείρου, όπως σημείωσε σε δηλώσεις της στο paramythia-online.gr. «Είναι απαράδεκτο, επί μια δεκαετία και πλέον, ένα νησί όπως η Κέρκυρα, να μην μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματα που παράγουν οι κάτοικοι και ο τουρισμός της, ενώ ζουν από τον τουρισμό. Είναι απαράδεκτο, στη σημερινή εποχή της κρίσης, να πληρώσει ο ελληνικός λαός (σε περίπτωση χρηματοδότησης), ή ο δημότης της Κέρκυρας (σε περίπτωση μη χρηματοδότησης) το μεγάλο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων έκτος νησιού, απλά επειδή και μόνο κωλυσιεργούν στη διαχείριση των απορριμμάτων επί σειρά ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Σουλίου. 
Η αναφορά της περί χρηματοδότησης αφορά την επιδίωξη του δήμου Κέρκυρας να κατασκευάσει εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, για το οποίο υπάρχει μελέτη, αποκλειστικά με εθνικούς πόρους, διαφωνώντας στην λογική των ΣΔΙΤ.
Έτσι, μέχρι να κατασκευαστούν το εργοστάσιο και ο ΧΥΤΥ, αν και εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση, το δημοτικό συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του παρουσία κατοίκων και με μια απόφαση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «μνημείο μικροπολιτικής», αποφάσισε να… διώξει το πρόβλημα μακριά.