Τετάρτη 03.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα «γυαλάκια» που βρέθηκαν σε παραλίες της Κεφαλονιάς είναι μέρος παγκόσμιας ρύπανσης από «μικροπλαστικό»!

«γυαλάκια»
08 Φεβρουαρίου 2018 / 13:20

KEΦΑΛΟΝΙΑ. Πριν μερικές ημέρες Βρετανοί κάτοικοι του νησιού μας ανακοίνωσαν στα social media ότι σε κάποιες παραλίες της Νότιας Κεφαλονιάς έχουν εμφανιστεί μικροσκοπικές λευκές μπαλίτσες πλαστικές… Στην αρχή νομίσαμε ότι πρόκειται για τα γνωστά «γυαλάκια» που βγάζει η άμπωτις (σπασμένα μπουκάλια που η θάλασσα έχει λειάνει)..

Μετά το δημοσίευμά μας,  Κεφαλλονίτες περίεργοι για το φαινόμενο,  επισκέφτηκαν  παραλίες του νησιού μας και διαπίστωσαν ότι αυτά τα  μπαλάκια είναι η πρώτη ύλη του πλαστικού που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες εφαρμογές!

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Διονύση Μινέτο υπεύθυνο περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και μας επιβεβαίωσε τους φόβους μας.

Ο κ. Μινέτος μας είπε ότι το φαινόμενο απασχολεί τους περιβαλλοντολόγους πολύ σοβαρά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα είχε αναφερθεί σε πρόσφατο συνέδριο στα ΤΕΙ από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών κα Χρυσή Καραπαναγιώτη.
Αυτό το «μικροπλαστικό», συνεχίζει ο κ. Μινέτος, έχει βρεθεί και σε στομάχια ψαριών αλλά και πτηνών και είναι μια μεγάλη απειλή για τον πλανήτη και την άγρια ζωή.
Το δημιούργησε η αλόγιστη χρήση του πλαστικού στη ζωή μας. Τα εκατομμύρια μπουκάλια και άλλα πλαστικά πο χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, καταλήγουν τελικά επικίνδυνα για τον πλανήτη και θανατηφόρα για τους κατοίκους των θαλασσών και των ωκεανών!

Μάλιστα! Αυτά είναι τα έργα μας ως ανθρωπότητα! Ένα αθώο πλαστικό μπουκάλι που το πήρε το κύμα καθώς ρομαντζάρουμε αμέριμνοι στη παραλία, κινδυνεύει να γίνει (αν δεν έχει γίνει) θανατηφόρο όπλο για τα αθώα πλάσματα των ωκεανών..
Τι να κάνουμε? Να βγάλουμε το πλαστικό απο τη ζωή μας. Ο καθένας μας με προσωπική του ευθύνη ανεξάρτητα τι κάνει ο άλλος...

πηγή: kefaloniapress