Το Δ.ΙΕΚ Ζακύνθου βγήκε στη “ζητιανιά” για να επιβιώσει
ZAΚΥΝΘΟΣ. Στη ζητιανιά έχει βγει για άλλη μια φορά ο Διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ Ζακύνθου, αυτή τη φορά όχι για να αντιμετωπίσει την υποστελέχωσή του, αλλά για κάτι πολύ χειρότερο που είναι η επιβίωσή του.
Και να φανταστεί κανείς πως τα τελευταία χρόνια αποτελεί σταθερή αξία για εκατοντάδες νέους που επιλέγουν ειδικότητες που οδηγούν σύντομα σε εξειδικευμένες θέσεις στην αγορά εργασίας. Το Δ.ΙΕΚ Ζακύνθου έχει εμπλουτιστεί με πρωτότυπες και μοντέρνες ειδικότητες , τις οποίες επιλέγουν αρκετοί νέοι που θέλουν να έχουν μία άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι τουριστικών επαγγελμάτων, τεχνικός κομμωτικής τέχνης, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, δημοσιογραφίας κ.α.
Σημαντική προσφορά
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως στο Δ.ΙΕΚ Ζακύνθου η κατάρτιση είναι η μια όψη της δουλειάς μας, η κοινωνική παρέμβαση όμως είναι η άλλη.
Πρόσφατα οι καταρτιζόμενοι άνοιξαν τα “φτερά” τους στον κόσμο του επιχειρείν και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας επισκεπτόμενοι την έκθεση ΞΕΝΙΑ 2017 με σκοπό να έρθουν σε επαφή με όλο τον κύκλο του τουρισμού και των τροφίμων.
Tρια τμήματά του συνοδευόμενα από το Διευθυντή και τους Εκπαιδευτές τους ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα και είχαν την ευκαιρία εκτός του να ξεναγηθούν στους χώρους της έκθεσης να επισκεφτούν και την επιχείρηση FRIGO FOOD.
Στα πλαίσια της τελειοποίησης της κομμωτικής τέχνης μετά από συζήτηση με το Διοικητή του ΟΔΑΖ προσφέρουν δυο φορές την εβδομάδα σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες δωρεάν φροντίδες τόσο στους τροφίμους, όσο και σε κάθε συμπολίτη μας που αποδεδειγμένα βρίσκεται σε καθεστώς απορίας.
Στις νέες δράσεις κοινωνικής ευθύνης έχουν εντάξει και τη συνεργασία τους με το Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου όπου τους παραχωρήθηκε ο χώρος της κουζίνας για την πρακτική εξάσκηση ενώ με τις γκουρμέ γεύσεις θα σιτίζονται οι τρόφιμοί του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΙΕΚ ενεργοποιείται προκειμένου να συνδράμει με εθελοντική δράση για κοινωνικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.
Το Ινστιτούτο έχει συγκεντρώσει ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στη χώρα μας, έχει ανταποκριθεί σε κάθε κάλεσμα βοήθειας προς συμπολίτες μας, έχει συγκεντρώσει και παραδώσει στο ΙΟΝΙΑΝ μεγάλες ποσότητες από πλαστικά καπάκια για την καμπάνια “Όλοι μαζί μπορούμε” (στη συγκεκριμένη περίπτωση η ευαισθητοποίηση σπουδαστών και εκπαιδευτικών ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ο πατέρας ενός από τους σπουδαστές αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγεία και έχει καταστεί ΑμεΑ) και γενικώς συμμετέχει ή λαμβάνει το ίδιο πρωτοβουλίες για ανάλογες δράσεις.
Παράπονα και δεσμεύσεις
Παρουσιάζοντας όλες αυτές τις δράσεις στην “Ημέρα Καριέρας” ο Διευθυντής του Κ. Καποδίστριας δεν έκρυψε το παράπονό του πως όλα αυτά γίνονται με έξοδα των ίδιων των καταρτιζόμενων σε μη κατάλληλες συνθήκες. Ωστόσο, κράτησε σαν μια σπίθα ελπίδας τις δεσμεύσεις των Συλλόγων Ξενοδόχων για παροχή πρώτων υλών στα τμήματα μαγειρικής, του Επιμελητηρίου, αλλά και του Δήμου για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο Κοινωνικό Εστιατόριο.
Επερώτηση στη Βουλή
Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, με τους Αναπληρωτές Τομεάρχες Βουλευτές Καστοριάς, Αργολίδας και Λάρισας, συνυπέβαλαν εκ νέου ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας σχετικά με την εικόνα διάλυσης στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας.
“Το Υπουργείο δεν μας απάντησε ποτέ σε προηγούμενο ερώτημα, του Νοεμβρίου 2017, το οποίο καταδείκνυε την κατάσταση αποσύνθεσης που ήδη επικρατούσε προ διμήνου στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Σήμερα, που οι συνθήκες έχουν εμφανώς επιδεινωθεί έτι περαιτέρω, διακυβεύεται εν τοις πράγμασι η λειτουργία των ΔΙΕΚ και η συνέχιση των σπουδών των καταρτιζόμενων” για αυτό και στο νεότερο ερώτημα ζητούν να πληροφορηθούν εάν το Υπουργείο σκοπεύει να διευθετήσει τα προβλήματα των Δ.ΙΕΚ της χώρας, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία τους; Αν ναι, πώς και πότε;
Αφορμή στάθηκε η επιστολή αγωνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) προς το Υπουργείο, σύμφωνα με την οποία τα ΔΙΕΚ πλέον παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης.
Κάνουν λόγο για εξάντληση κάθε γραφικής και εκπαιδευτικής ύλης, με αποτέλεσμα, όπως λένε οι ίδιοι χαρακτηριστικά, να “ζητιανέψουν” υλικά από επιχειρήσεις, οικονομική επιβάρυνση σπουδαστών και εκπαιδευτών, για να καλύψουν μέρος του κόστους υλικών εκπαίδευσης, αδυναμία πραγματοποίησης των εξετάσεων του εξαμήνου, ελλείψει υλικών.
πηγή: imerazante