Κυριακή 29.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων η αναγνωριστική μελέτη για τον οδικό άξονα βορρά-νότου

αναγνωριστική μελέτη
05 Φεβρουαρίου 2018 / 15:30

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αναγνωριστική μελέτη του οδικού άξονα βορρά- νότου της περιφέρειας Ιονίων νήσων, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, εντάχθηκε από την περιφέρεια Ιονίων νήσων στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Θ. Γαλιατσάτος : «Δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που ταλάνιζαν επί χρόνια τον τόπο μας . Υλοποιούμε άμεσα τις δεσμεύσεις που λάβαμε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων νήσων»
 
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνεχίζοντας εμπράκτως τις προσπάθειες  ενίσχυσης της συνοχής των νησιών  της και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της δρομολόγησης από την Άνοιξη του 2018 του ακτοπλοϊκού δρομολογίου σύνδεσης, των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και το υφιστάμενο οδικό δίκτυο των νησιών , τις μελέτες που έχουν, κατά καιρούς, εκπονηθεί στο κάθε νησί, για τη δημιουργία οδικών αξόνων Βορρά Νότου, είτε δεν έχουν αξιοποιηθεί, είτε είναι ανεπίκαιρες, έχοντας ως κύριο μέλημα τις δυνατότητες ανάπτυξης που δημιουργεί ένα αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο, ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από έγκριση του  Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας-Ανάπτυξης Α. Χαρίτση, την εκπόνηση αναγνωριστικής- προκαταρκτικής μελέτης οδικών έργων για τη δημιουργία του οδικού άξονα Βορρά- Νότου της Περιφέρειας Ιονίων νήσων, προϋπολογισμού 250.000 Ευρώ.
 
Πρόκειται για έναν οδικό άξονα που θα ξεκινά από το βορειότερο σημείο της Κέρκυρας και αφού φτάνει στο νοτιότερο άκρο της, μετά μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Λευκάδα, (λιμάνι Βασιλικής, που προβλέπεται να δημιουργηθεί), θα συνεχίζει από την πόλη της Λευκάδας στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Από εκεί θα παρεμβάλλεται και πάλι η προς λειτουργία, ακτοπλοϊκή σύνδεση , αυτή τη φορά με Κεφαλονιά και ειδικότερα με τη Σάμη.
 
Ο νέος οδικός άξονας, αφού διασχίσει το νησί, ακολούθως μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, θα  συνδεθεί με τη Ζάκυνθο.
 
Για την εκπόνηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα πρέπει να καταγραφούν , το υφιστάμενο δίκτυο, τα απαραίτητα έργα οδοποιίας, οι βελτιώσεις γεωμετρικών χαρακτηριστικών που απαιτούνται και η κατάσταση των μελετών που υπάρχουν ήδη και κατά πόσο ή όχι απαιτείται η επικαιροποίηση τους.
 
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Ιονίων νήσων, λόγω και της γεωγραφικής της μορφής,  είναι η συνοχή .
 
Με την εκπόνηση της μελέτης ,αλλά και τη λειτουργία της νέας ακτοπλοϊκής γραμμής για τη σύνδεση των νησιών μας,  μεταξύ τους, γίνεται ένα πρώτο βήμα για να δοθεί μία λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
 
Παράλληλα το έργο θα λειτουργήσει ως κίνητρο, για τους επισκέπτες των νησιών μας ώστε να συνδυάσουν τα διακοπές ,  σε περισσότερα του ενός νησιά, κάτι που μέχρι τώρα ήταν προβληματικό και πολλές φορές αδύνατο.
 
Αυτό θα σημαίνει αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τα Ιόνια νησιά με αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ στην Περιοχή» επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και προσθέτει «το έργο θα έχει  θετική επίπτωση και στο περιβάλλον, αφού αποσκοπεί στην υλοποίηση έργων που θα μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω μείωσης της χρονοαπόστασης, ενώ θα συμβάλει άμεσα στην ανάπτυξη  των Ιονίων νήσων μέσω αύξησης της επισκεψιμότητας του τουρισμού.
 
Σημαντικό εξίσου είναι ότι  κατά την εκτέλεση των έργων αναμένεται και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».