Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τουρίστες ζητούν αποζημίωση με ψευδείς ισχυρισμούς

αίτημα αποζημίωσής
02 Φεβρουαρίου 2018 / 14:05

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Από στομαχικές διαταραχές μέχρι βιασμούς και από μικροατυχήματα μέχρι κλοπές μικροαντικειμένων και ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί κανείς να εντοπίσει στις καταγγελίες που υποβάλλονται κάθε χρόνο από Βρετανούς ταξιδιώτες υποβάλλοντας αίτημα αποζημίωσής τους από τα ξενοδοχεία όπου διαμένουν.

Πόσο αληθινοί, όμως, είναι πάντοτε αυτοί οι ισχυρισμοί; Την απάντηση έρχεται να δώσει η Ένωση Βρετανών τουρ οπερέιτορ όπου μέσω έρευνα της YouGov καταγράφεται πως αρκετά εκατομμύρια ταξιδιωτών έχουν προσεγγισθεί από εταιρίες διαχείρισης παραπόνων προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα αποζημίωσης με ψευδείς ισχυρισμούς.
 
Πολλά από αυτά τα περιστατικά αφορούν και στη Ζάκυνθο, αγνοώντας εκείνοι που υποβάλλουν το αίτημα πως η επίκληση γεγονότων που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλά πρόστιμα, εγγραφή στο ποινικό μητρώο ή φυλάκιση έως 3 έτη.
 
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου πλέον επιχειρείται να κλείσει το παράθυρο στη νομοθεσία που επιτρέπει σε εταιρίες διαχείρισης παραπόνων και νομικούς οργανισμούς να αντλούν περισσότερα έσοδα από ψευδείς ισχυρισμούς ασθένειας από διακοπές στο εξωτερικό, σε σχέση με τα έσοδα από προσωπικούς τραυματισμούς εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα στοιχεία
Περί τα 9,5 εκατ. Βρετανοί ταξιδιώτες έχουν προσεγγισθεί από εταιρίες διαχείρισης παραπόνων προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα αποζημίωσης για ασθένεια στις διακοπές, σύμφωνα με την ένωση βρετανών τουρ οπερέιτορ, ΑΒΤΑ.
 
Το νούμερο αυτό, που προέκυψε από έρευνα της YouGov, αντιστοιχεί σε ποσοστό 19% ή σε έναν στους 5 Βρετανούς. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος προσέγγισης ήταν το τηλέφωνο (14%) και ακολούθησε το γραπτό κείμενο (7%) και το email (7%). Σε ορισμένες περιπτώσεις δε η επικοινωνία έγινε από τα social media (3%) αλλά και δια ζώσης (2%) στο αεροδρόμιο ή στις διακοπές.
 
Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν ως τμήμα της καμπάνιας της ΑΒΤΑ κατά των ψευδών ισχυρισμών ασθένειας στις διακοπές με τίτλο “Stop Sickness Scams”, στην οποία τονίζεται ότι οι ισχυρισμοί αυτοί κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια λίρες στην τουριστική βιομηχανία.
 
Η ΑΒΤΑ επιθυμεί να κλείσει το παράθυρο στη νομοθεσία που επιτρέπει σε εταιρίες διαχείρισης παραπόνων και νομικούς οργανισμούς να αντλούν περισσότερα έσοδα από ψευδείς ισχυρισμούς ασθένειας από διακοπές στο εξωτερικό, σε σχέση με τα έσοδα από προσωπικούς τραυματισμούς εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Οι ψευδείς ισχυρισμοί αποτελούν αδίκημα και εάν εκδικασθούν έχουν ποινές που μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλά πρόστιμα, εγγραφή στο ποινικό μητρώο ή φυλάκιση έως 3 έτη.
 
Ωστόσο πολλοί καταναλωτές δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις ποινές. Επτά στους 10 (70%) των Βρετανών δεν γνωρίζει ότι ένας ψευδής ισχυρισμός για ασθένεια στις διακοπές μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ποινή φυλάκισης στο Ην. Βασίλειο ή στο εξωτερικό.

Μόλις 2 στους 5 πιστεύουν ότι μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα τους ή εκτός αυτής.
 
Από το 2013, έχει καταγραφεί αύξηση 500% των περιστατικών αιτήσεων αποζημίωσης για ασθένεια στις διακοπές, παρόλο που οι περιπτώσεις ασθένειας που καταγράφουν τα ξενοδοχεία παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Πριν 6 μήνες, η βρετανική κυβέρνηση είχε εξαγγείλει σχέδια για περιορισμό των αιτήσεων αυτών.

Οι ισχυρισμοί…
Οι ισχυρισμοί βρετανών τουριστών για τροφική δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε δημοφιλή ξενοδοχεία ανά τον κόσμο αποτελεί πλέον φαινόμενο μεγάλων διαστάσεων, το οποίο οδηγεί τους ξενοδόχους σε απόγνωση, καθώς δέχονται σημαντικό πλήγμα από τη δυσφήμιση.

Ωστόσο, αρκετοί είναι οι φορείς που ζητούν βαθύτερη εξέταση των καταγγελιών, καθώς δεν είναι δυνατό να επηρεάζονται αποκλειστικά και μόνο οι Βρετανοί από το προσφερόμενο φαγητό, ενώ πολλοί είναι οι ξενοδόχοι που απειλούν με αποκλεισμό των βρετανών τουριστών από τα προσφερόμενα πακέτα διακοπών.

Οι εν λόγω εταιρείες ενημερώνουν τους τουρίστες ότι με την καταγγελία μπορεί να λάβουν έως και 3.500 ευρώ ανά ταξιδώτη, με το ίδιο το ταξίδι να κοστίζει μόνο 570 ευρώ.

Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το μόνο που θα χρειαστούν οι βρετανοί τουρίστες ως αποδεικτικά στοιχεία είναι μια απόδειξη αγοράς δυο πακέτων χαπιών, ένα για τη διάρροια και ένα για τον εμετό, από φαρμακείο του ξενοδοχείου

Οι στόχοι είναι όσοι επιλέγουν τα πακέτα all-inclusive διακοπών, καθώς είναι ευκολότερο για τις εν λόγω εταιρίες να μηνύσουν το ξενοδοχείο, αφού σε αυτό πραγματοποιούν οι επισκέπτες όλα τα γεύματα της ημέρας.

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, που τα ταξιδιωτικά γραφεία προειδοποίησαν ότι αυτό το καλοκαίρι ενδέχεται να είναι και το τελευταίο των πακέτων all-inclusive διακοπών, καθώς οι ξενοδόχοι απειλούν με αποκλεισμό των βρετανών τουριστών.

πηγή: imerazante