Δευτέρα 06.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ακύρωση του Π.Δ. για το άνοιγμα του επαγγέλματος ζητούν οι φαρμακοποιοί

φαρμακεία
26 Ιανουαρίου 2018 / 08:28

Τι λέει στην «Ενημέρωση» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξ. Σταματάκος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για επεξεργασία, λίγους μήνες μετά τις αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου που έκανε δεκτές τις προσφυγές φαρμακευτικών συλλόγων και ακύρωσε την υπουργική απόφαση για την απελευθέρωση ακόμα ενός κλειστού επαγγέλματος.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας Αλέξανδρος Σταματάκος μιλώντας στην «Ενημέρωση» σχολίασε την επερχόμενη απόφαση αλλά και την αγωνία χιλιάδων φαρμακοποιών της Χώρας, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κατά το οποίο ανοίγει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού.
 Όπως ανέφερε, οι φαρμακοποιοί τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, περιμένουν εναγωνίως την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας, ενώ προσμένουν στην ακύρωση της υπουργικής απόφασης για δεύτερη φορά.
Στη συνεδρίαση του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με αφορμή το πολυνομοσχέδιο αλλά και το «άνοιγμα» του επαγγέλματος αποφασίστηκε να κρατηθεί η στάση της αναμονής μέχρι την έκβαση της υπόθεσης.
Από εκεί και ύστερα «θα δείξει πως θα κινηθούμε. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος έχει υποβάλλει τις ενστάσεις του γραπτώς προς το Υπουργείο και σε τοπικό επίπεδο ο σύλλογος μας έχει υποβάλλει στον Πανελλήνιο Σύλλογο κάποιες δικές μας επισημάνσεις. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Εμείς αποφασίσαμε και περιμένουμε. Σίγουρα δεν μας ξάφνιασε, το ξέραμε από καιρό και έχουμε προετοιμαστεί.»
Κλείνοντας ο κ. Σταματάκος υπογράμμισε ότι αυτή η υπουργική απόφαση καταπατά σε Ευρωπαϊκό και σε Πανελλήνιο επίπεδο την νομοθεσία.
 
Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος
 
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ορίζει ότι θα χορηγούνται άδειες για την ίδρυση φαρμακείων σε φυσικά πρόσωπα είτε έχουν είτε δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού και σε συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».
Μέχρι οκτώ άδειες στο ίδιο πρόσωπο προβλέπεται το τρέχον έτος, οι οποίες ανά έτος μέχρι το 2020 θα αυξάνονται κατά μία, για να φτάσουμε στο ανώτατο όριο των 10 αδειών πανελλαδικά.
Προβλέπεται επίσης η χορήγηση αδειών για φαρμακεία και σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το φαρμακείο με ιδιοκτήτη φαρμακοποιό μπορεί να λειτουργήσει είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, εκτός αυτής της Ανώνυμης Εταιρείας.
 
Πρόεδρος ΠΦΣ: Έχουμε εμπιστοσύνη στο ΣτΕ θα βάλει φρένο
 
Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο ΣτΕ ότι θα απορρίψει το Προεδρικό Διάταγμα που απελευθερώνει την αγορά των φαρμακείων εκφράζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σχολιάζοντας την κατάθεση του ΠΔ από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό στο Συμβούλιο της Επικρατείας δήλωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι το ΣτΕ, στο οποίο έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, κι αυτή την φορά θα θέσει φρένο σε όσους ονειρεύονται την άλωση των φαρμακείων από άγνωστης προελεύσεως συμφέροντα».