Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέες προδιαγραφές «ξεσπιτώνουν» τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

βρεφονηπιακοί σταθμοί
25 Ιανουαρίου 2018 / 08:26

Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας & Παιδείας του Δήμου αναζητά κτήρια για να στεγαστούν οι ήδη λειτουργούντες σταθμοί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει νέες προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Ειδικότερα, έως τις 31 Ιουλίου 2018, οι ήδη λειτουργούντες σταθμοί θα πρέπει να στεγάζονται σε κτήριο με νόμιμη άδεια, να διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας, σύστημα κεντρικής θέρμανσης και ψύξης και οι τοίχοι να είναι βαμμένοι ή επενδυμένοι με υλικά που να έχουν χαρούμενους χρωματισμούς, να καθαρίζονται εύκολα και να είναι κατά το δυνατό ηχοαπορροφητικά. Παράλληλα για το κάθε παιδί απαιτούνται 2 μέτρα εσωτερικού χώρου και 4,5 προαύλιου χώρου.

Οι δήμοι από τη μεριά τους έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο για να προσαρμόσουν τις συγκεκριμένες δομές στις νέες απαιτήσεις. Ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Σωτήρης Καζιάνης δεν κρύβει την ανησυχία του καθώς κανένας από τους υφιστάμενους παιδικούς σταθμούς δεν διαθέτει τους απαιτούμενους χώρους.
Μιλώντας στην «Ενημέρωση» ο Σωτήρης Καζιάνης εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δομές του Δήμου της Κέρκυρας και παράλληλα έκανε έκκληση προς όλους για την υπόδειξη κτηρίων τα οποία θα είναι κατάλληλα σύμφωνα τις προδιαγραφές.
Στους σταθμούς που δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές εντός των προθεσμιών η άδειά τους θα ανακαλείται.
 
Ψάχνουν κτήρια και δεν βρίσκουν
 
Ο Οργανισμός αναζητά δύο κτήρια αυτή τη στιγμή. Το ένα θα πρέπει να μπορεί να φιλοξενήσει 50 νήπια, να είναι τουλάχιστον 250 τ.μ. και με προαύλιο χώρο 225- 250 τμ.
«Το άλλο κτήριο που αναζητούμε» είναι για να δημιουργήσουμε έναν νέο βρεφονηπιακό σταθμό δυναμικότητας 50 νηπίων τουλάχιστον και 18 βρεφών με επιφάνεια 350 τμ και προαύλιο χώρο 300τμ.»
Μέσα στις υποχρεώσεις μας είναι να δημιουργήσουμε έναν σταθμό μέσα στην πόλη ώστε να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες. Έχουμε δει τα πάντα μέσα στο κέντρο, όμως δεν βρήκαμε κάτι. Έτσι τώρα ψάχνουμε στην περίμετρο της πόλης»
«Αν εφαρμοστεί το Π.Δ. τότε ο αριθμός των παιδιών θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με πέρσι και αν δεν βρεθούν τα κτήρια θα υπάρξει πρόβλημα και στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί περίπου 480 παιδιά. Το υπόλοιπο μέρος αλλά και ο εξοπλισμός χρηματοδοτούνται από την τακτική επιχορήγηση του Δήμου και θέλω να αναφέρω την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου προς τον Οργανισμό».
«Καταθέσαμε ένα υπόμνημα στην κ. Φωτίου, στο οποίο ζητάμε να πάρουμε παράταση κατά ένα έτος, που όμως το απέρριψε. Μέσα στο υπόμνημα ωστόσο επισημάναμε ότι τα κτήρια είναι παλιά και τελούν υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογίας».
Στον αντίποδα, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Καζιάνης, για πρώτη φορά φέτος λειτούργησε παιδικός σταθμός στον Άγιο Ματθαίο όπου «δυστυχώς έχουμε ένα πολύ μεγάλο παιδικό σταθμό 1000 τμ, χωρίς πολλά παιδιά όμως».