Δευτέρα 25.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήμος Κέρκυρας: Αυξημένος ο προϋπολογισμός του 2018, αυξημένα & τα τέλη (video)

Γιώργος Παντελιός
22 Ιανουαρίου 2018 / 08:07

Μιλάει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών: Τι προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα για τους δρόμους, τι θα γίνει με τα ανταποδοτικά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τελική ευθεία μπαίνει η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018, αφού πέρασε από όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά 14 εκατομμύρια είναι φέτος υψηλότερος ο προϋπολογισμός σε σχέση πέρσι, όπως ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος  Παντελιός μιλώντας στην «Ενημέρωση». Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 94.400.000 ενώ ο περσινός γύρω στα 80.000.000.
Ο λόγος είναι γιατί φέτος υπάρχουν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις είτε από προγράμματα ΕΣΠΑ είτε από πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό και θα υλοποιηθούν από το Δήμο Κέρκυρας.
Επίσης χρόνο με το χρόνο τα έσοδα του Δήμου έχουν αυξηθεί καθώς έχει ανοίξει η βάση των «Υπόχρεων προς το Δήμο» με οργανωμένο τρόπο πλέον. «Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό, τόσο για τη δημοτική Αρχή όσο και για όλους και να μη μείνει στα χαρτιά» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιός.
 
Τι ξόδεψε ο Δήμος πέρσι
 
«Οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι ρεαλιστικοί πλέον. Δεν βασίζονται σε έσοδα που δεν μπορεί ένας Δήμος να αποκτήσει. Το 2017 προσεγγίσαμε και υλοποιήσαμε όλο το πρόγραμμα το οποίο είχαμε προϋπολογίσει με μία υστέρηση όμως όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα.
Αυτό οφείλεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ενώ είχαμε ετοιμάσει όλοι τις μελέτες μας ανά αντιδημαρχία βγήκε μια υπουργική απόφαση στην οποία ομαδοποιούσε τα έργα. Αυτό μας έφερε πίσω γιατί πλέον είχαμε χάσει χρόνο. Στον απολογισμό που θα ακολουθήσει θα συζητηθούν όλα αυτά.»
 
Επιχορήγηση από το κράτος και τεχνικό πρόγραμμα
 
«Επιχορηγούμαστε με 2.155.000 από το Κράτος, όπως και πέρσι. Από αυτά αφαιρούνται 700.000 περίπου που δεσμεύονται από οφειλές πρώην Καποδιστριακών Δήμων».
Με 1.400.000 ως τεχνικό πρόγραμμά και δική μας ενίσχυση της τάξεως των 125.000 από δικούς μας πόρους, ερχόμαστε να υλοποιήσουμε έργα επισκευαστικά σε σχολεία μαζί με 400.000 περίπου ακόμη. Παράλληλα η επιχορήγηση των 2.000.000 προορίζεται για συντήρηση της δημοτικής οδοποιίας».
 Τρία κτήρια επίσης είναι στο πρόγραμμα για συντήρηση στο Μον Ρεπό που ανέρχεται περίπου στο 1.200.000. Ακολουθούν διάφορα κτιριακά στο κέντρο της Κέρκυρας, είναι το Λιμάνι της Μπενίτσας, είναι το λιμάνι της Αλύπας και κάποια έργα στα Διαπόντια.
Αυτό είναι πολύ γενικά το σύνολο του τεχνικού προγράμματος.
 
Τα ανταποδοτικά
 
«Σχετικά με την αύξηση των Δημοτικών Τελών (τέλη φωτισμού και καθαριότητας) έχει έρθει εισήγηση από το δήμο Καθαριότητας, καθώς το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας έχει ανέβει προς τα πάνω για δύο κυρίως λόγους: η εναπόθεση απορριμμάτων κοστίζει στο δήμο 21 ευρώ ο τόνος.  Λόγω διαφορετικής διαχείρισης που κάνει ο Σύνδεσμος πλέον, κοστίζει 57 ευρώ ο τόνος.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ως δήμος έχουμε ζητήσει την πρόσληψη 190 εργαζομένων οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι 125 άτομα όποτε τώρα θα έχουμε μία διάφορα 60 ατόμων. Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε ένα τρόπο να συμπιέσουμε αυτό το κόστος ώστε να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ο πολίτης».
 
Αθλητισμός- Πολιτισμός

 
Επιχορηγούμενο είναι το κλειστό γυμναστήριο της βόρειας Κέρκυρας το οποίο μαζί με τη μελέτη αγγίζει το 1 εκατομμύριο. «Ήταν αίτημα των κατοίκων πάρα πολύ καιρό. Στην Κέρκυρα οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είναι κατάλληλες. Το θέμα δεν είναι οικονομικό ωστόσο αλλά γραφειοκρατικό» όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μέσα στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται αναλυτικά η επιθυμία μας για στήριξη και περισσότερες δράσεις στον τομέα του Αθλητισμού και του Πολιτισμού».
 
Τι μέρος του ποσού είναι υλοποιήσιμο
 
«Στα 94 εκατομμύρια εμπεριέχονται και 15 εκατ. που αφορούν υποχρεώσεις του Δήμου προηγουμένων ετών.
Ο νόμος λέει ότι δεν μπορούμε και τα 15 εκατ. να τα εισπράξουμε ως έσοδο οπότε τα υπόλοιπα πάνε σε επισφαλείς απαιτήσεις. Έτσι το ποσό μειώνεται στα 80 εκατ.  περίπου, όπου αφαιρούμε από αυτά γύρω στα 7 εκατ. τα οποία εισπράττουμε μέσω μισθοδοσίας, κρατήσεων εργολάβων και τα αποδίδουμε και τα εγγράφουμε ως έσοδο- έξοδο.
Το ποσό το οποίο είναι υλοποιήσιμο στον προϋπολογισμό είναι περίπου στα 73 εκατομμύρια τελικά.