Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ Κέρκυρας: Το Υπ. Παιδείας ψάχνει τρόπο να αποφύγει τις προσλήψεις

ΕΛΜΕ Κέρκυρας
09 Ιανουαρίου 2018 / 11:07

Ποιές τροποποιήσεις προτείνει το Υπ. Παιδείας - αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα τέλη του μήνα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Παιδείας σε αιρετούς, θα έρθει νέο νομοσχέδιο -σε δημόσια διαβούλευση- για τις νέες δομές εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα, τουλάχιστον με μία ρύθμιση, κομβική βέβαια για τον εκπαιδευτικό κλάδο, είναι αυτή της υποχρεωτικής παραμονής των δασκάλων και των καθηγητών στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο το πολυνομοσχέδιο φαίνεται πως δεν βρίσκει σύμφωνη την κοινότητα των Εκπαιδευτικών καθώς το αυξημένο ωράριο και οι συγχωνεύσεις σχολείων προμηνύουν περικοπές του αριθμού των εργαζομένων και υποβάθμιση της ποιότητας, όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.
 
Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας
 
«Η δική μας κατεύθυνση είναι στο να αποτρέψουμε την μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών» αναφέρει η Ελένη Μαλαχά, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Κέρκυρας. «Μας απασχολεί να μην μείνουν έξω από την Εκπαίδευση  άνθρωποι που έχουν προσφέρει χρόνια έργο στην Παιδεία, που θα έχει ως  αποτέλεσμα να προστεθούν και αυτοί στον ήδη μεγάλο αριθμό ανέργων.»
Η Ε. Μαλαχά πρόσθεσε ότι ιδιαίτερη ανησυχία στον κλάδο έχει προκαλέσει ότι το πολυνομοσχέδιο αναφέρει μέσα και συγχωνεύσεις σχολείων, κάτι που θα χαμηλώσει κι’ άλλο την ήδη χαμηλή ποιότητα της Εκπαίδευσης ,όπως υπογράμμισε.
 Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για μια νεοφιλελεύθερη πολιτική κατά την οποία προτιμάται η μέγιστη ποιότητα με το χαμηλότερο κόστος.
«Θα έπρεπε να μιλάμε για βέλτιστη ποιότητα στον τομέα της Εκπαίδευσης και όχι για κόστος και επερχόμενες περικοπές των εκπαιδευτικών» τόνισε κλείνοντας.
Ερωτηθείσα για πιθανές κινητοποιήσεις από μεριάς των εκπαιδευτικών, η κ. Μαλαχά απάντησε ότι αυτό θα συζητηθεί ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα. 
 
Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας
 
Από την πλευρά της η Μαρίνα Ράπτη, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας τόνισε ότι «ο κύριος λόγος που γίνονται όλα αυτά είναι καθαρά για να καλυφθούν τα κενά χωρίς να χρειαστεί η πρόσληψη αναπληρωτών. Ήδη φέτος οι προσλήψεις (σ.σ. αναπληρωτών) ήταν μηδαμινές» όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι αλλάζει το τοπίο στην Εκπαίδευση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Παιδείας θα φέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή για ψήφιση, μέτρα όπως: υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο 30 ώρες, αξιολόγηση στελεχών, κριτήρια συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, ενώ θα πάρουν σειρά για νομοθέτηση οι Δομές στήριξης, ο Προγραμματισμός και η Αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, και οι αλλαγές στο Γενικό Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  
Η κ. Ράπτη χαρακτήρισε νεφελώδη τα προαπαιτούμενα, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η όλη παρουσίαση του θέματος γίνεται με επικοινωνιακό τρόπο.
Στη συνέχεια στάθηκε στη διαφορά εργασιακού ωραρίου και διδακτικού «κάτι που ο κόσμος δε γνωρίζει ποιες είναι οι διαφορές», ενώ υπογράμμισε ότι «δεν ζούμε κάτω από ευρωπαϊκές συνθήκες όπου τα πάντα είναι οργανωμένα και ο καθένας είναι στον τομέα του. Εδώ όλοι οι εκπαιδευτικοί κάνουμε λίγο από όλα: τον ψυχολόγο, τον νοσοκόμο και πάει λέγοντας.»
«Από την άλλη η αύξηση ωραρίου αλλάζει τον τρόπο μοριοδότησης: τώρα οι νεότεροι εκπαιδευτικοί έχουν μεγαλύτερο υποχρεωτικό ωράριο από τους παλαιότερους.»
«Πολλοί συνάδελφοι επιλέγουν δυσπρόσιτα σχολεία γιατί αυτό διπλασιάζει την προϋπηρεσία τους. Σε συνδυασμό με τα μαθήματα πρώτης ανάθεσης οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, ενώ με τα μαθήματα δεύτερης ανάθεσης συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο ή καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Όλα αυτά αποσκοπούν στο να καλύψουν τα κενά χωρίς ιδιαίτερες προσλήψεις και να δημιουργήσουν τεχνητά πλεονάσματα»

Υπ. Παιδείας: Δεν μεταβάλλεται το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών

Σήμερα το Υπουργείο Παιδείας προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση σε σχέση με το ωράριο των εκπαιδευτικών: «Με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου και δηλώσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών που μόνο άσκοπη ανησυχία προκαλούν, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει:

Το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών δεν μεταβάλλεται και παραμένει ως έχει εδώ και 33 χρόνια, δηλαδή στις 30 ώρες, όπως έχει οριστεί από τον νόμο 1566 του 1985.

Η τροποποιούμενη διάταξη απαριθμεί τις υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο για την εκτέλεση των οποίων οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας.

Προκειμένου να δοθεί τέλος στο μικροπολιτικό παιχνίδι που ορισμένοι επιθυμούν να παίξουν στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας και να παρουσιάσουν ως δυσμενή εξέλιξη μια γνωστή σε όλους τους εκπαιδευτικούς συνθήκη, το Υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα:

  1. Την παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) που τροποποιείται

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, τις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παρ. 2 της περιπτ. ΣΤ του άρθ. 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών. Τα δύο τελευταία εδ., της προηγούμενης παρ., εφαρμόζονται ανάλογα και για τους δασκάλους.»

  1. Την προτεινόμενη διάταξη

Η παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής: «8. Oι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του Κεφ. ΣΤ του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών  που ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώρηση- ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Με την επιφύλαξη της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α΄ 112), από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσεται ο γονέας παιδιού μέχρι δύο ετών.»