Oι τσιγγάνοι θα φύγουν από το Κορακόνερο
ΡΟΔΙΑΚΗ
28 Δεκεμβρίου 2017
/ 09:18
ΡΟΔΟΣ. Δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος προκειμένου να προχωρήσει οποιαδήποτε νόμιμη απόφαση που έχει πάρει η Δημοτική Αρχή, διεμήνυσε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ενημερώνοντας για το που βρίσκονται οι διαδικασίες για την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από το Κορακόνερο, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκο Θεοδωρίδη.
Ως γνωστόν, από τις 30 Αυγούστου του 2015, ο Δήμος έχει πάρει απόφαση για τη μεταστέγαση των ΡΟΜΑ που βρίσκονται στην περιοχή του Κορακόνερου, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, πέρασε από «συμπληγάδες πέτρες» αφού κατατέθηκαν ενστάσεις, υπήρξαν αντιδράσεις συμπολιτών μας για τις προτεινόμενες θέσεις κτλ. Ο κ. Χατζηδιάκος, επανέλαβε αυτό που είχε πει τότε, ότι δηλαδή κατανοεί απόλυτα την αντίδραση του κάθε πολίτη που δεν θα ήθελε δίπλα στην ιδιοκτησία του ή σε απόσταση από την περιοχή που μένει, να εγκατασταθούν ΡΟΜΑ καθώς δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι, όσες φορές έχει αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από πλευράς των ΡΟΜΑ όσο και από τους συμπολίτες μας.
Όμως, τόνισε ότι, καταρχήν, πρόκειται για υποχρέωση Ευρωπαϊκή να μετεγκατασταθούν οι ΡΟΜΑ σε συνθήκες στοιχειωδώς αξιοπρεπείς και υπάρχει ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο που χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία. Μέσα στο πλαίσιο αυτό λοιπόν-συνέχισε-τόσο ο ίδιος όσο και ο Γενικός είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν αυτές τις διαδικασίες, μια και το Υπουργείο έχει συμφωνήσει με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, με την απόκτηση οικίσκων όπως γίνεται με τους πρόσφυγες. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, βρίσκονται στη φάση της συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών που έχει ζητήσει το Υπουργείο, την έκδοση των εγκρίσεων και των αδειοδοτήσεων, μετά και την υπογραφή της παραχώρησης από την ΕΤΑΔ της συγκεκριμένης έκτασης στις 22 Δεκεμβρίου και πλέον είναι δέσμιοι να προχωρήσουν στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος, για ακόμα μία φορά, θέλησε να τονίσει ότι, το πρόγραμμα αυτό, όσο και αν είναι δύσκολο, όσο και αν δεν γίνεται πιστευτό, έχει να κάνει με προσωρινή μετεγκατάσταση μίας ομάδας των ΡΟΜΑ ενώ προβλέπει και μίσθωση ακινήτων και την κατασκευή του προσωρινού καταυλισμού αφού συνδυάζεται με ένα συνολικό πρόγραμμα παρεμβάσεων που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, βοηθάει στην κοινωνική επανένταξή τους δηλαδή.
Μάλιστα, κατά πληροφορίες του, η αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργός κα Θεανώ Φωτίου έχει ενημερώσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, οι πληροφορίες θέλουν τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το αναπτυξιακό συνέδριο και ένα από τα θέματα για τα οποία επέδειξε ενδιαφέρον για να δει ο πρωθυπουργός, γιατί έχει να κάνει με κοινωνικές δομές, είναι και το πρόγραμμα αυτό του Κέντρου Κοινότητας που ήταν και το πρώτο που εγκαινίασε η κα Φωτίου πανελλαδικά. Μέσα στο ίδιο πρόγραμμα, λοιπόν, εντάσσεται και η διαδικασία της μετεγκατάστασης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ΡΟΜΑ, κάτι που είναι ένα μεγάλο στοίχημα καθώς μας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος και είπε:
«Έχουμε εξαντλήσει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει αυτή η διαδικασία», και συμπλήρωσε για το 2018: «Ό,τι νόμιμη διαδικασία απαιτηθεί θα συνεχιστεί, ας υπάρχουν κάποιες αντίθετες απόψεις είτε από τους ΡΟΜΑ είτε απ’ οπουδήποτε. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο, πρόγραμμα ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων στην τοπική κοινωνία θα ακολουθηθεί αυτό το πρόγραμμα».
Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να διευκρινίσει ότι δεν μιλάει ούτε για βίαιες παρεμβάσεις αλλά ούτε και για την εκτέλεση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου του 2013. Είπε, όμως, ότι είναι αυτονόητο ότι θα γίνει, με αρμοδιότητα και της Αποκεντρωμένης, αφού προηγουμένως όμως έχει προχωρήσει η διαδικασία του προγράμματος και από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι θα ακολουθηθούν τα νόμιμα για την καθαίρεση αυτών των παραπηγμάτων. Είπε, ακόμη, ότι είναι άθλιες οι συνθήκες που διαμένουν εκεί οι ΡΟΜΑ και γι’ αυτό εξέφρασε την απορία πως σ’ αυτή τη διαδικασία βρίσκουν χιλιάδες προβλήματα.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος, στη συνέχεια, θέλησε ν’ απαντήσει και σε διάφορα που ακούει όπως «τους στηρίζετε, τους καλύπτετε, τους υποστηρίζετε, ψηφίζουν οι ΡΟΜΑ…», λέγοντας κατηγορηματικά: «Προσωπικά, δεν μ’ ενδιαφέρει σε οποιαδήποτε νόμιμη απόφασή μας το πολιτικό κόστος». Από εκεί και πέρα, είναι και αυτοί που δικαιούνται αυτή τη στήριξη προκειμένου να ενσωματωθούν, είναι πολίτες της Ρόδου και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ξεκίνησε και με τόσες δυσκολίες ωρίμασε.
Ερωτηθείς ο Δήμαρχος σχετικά με τις αντιδράσεις που διατυπώνονται από την πλευρά των ΡΟΜΑ, είπε ότι μέρες που είναι δεν θέλει ν’ ακούσει κορώνες: «Είμαστε μία συντεταγμένη πολιτεία, προβλέπει η νομοθεσία ό,τι προβλέπει, ακολουθούμε βήμα προς βήμα τις οδηγίες του Υπουργείου και της Ε.Ε. Κορώνες “δεν φεύγουμε, δεν μας σηκώνει κανένας από δω”, δεν ταιριάζουν ούτε στο δικό μας πολιτισμό ούτε στη δική μας λογική».
Τέλος, στο συμφωνητικό μίσθωσης που υπεγράφη μεταξύ Δήμου και ΕΤΑΔ στις 22 Δεκεμβρίου, με το οποίο παραχωρείται ο συγκεκριμένος χώρος με συγκεκριμένο σκοπό για την έκδοση της σχετικής απόφασης προσωρινής μετεγκατάστασης ων ΡΟΜΑ για δέκα χρόνια, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι όταν γίνει νωρίτερα, ο χώρος αποδεσμεύεται. Παράλληλα, προβλέπονται όλα τα νόμιμα για τη διαμόρφωση του χώρου, με τους οικίσκους, με ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, λήψη μέτρων ασφάλειας και πυροπροστασίας και έτσι, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ελέγχεται και η παραβατικότητα.