Κυριακή 19.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία Φωτεινής Βάκη κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής

Φωτεινή Βάκη
21 Δεκεμβρίου 2017 / 07:52

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σ/ν του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης,

"Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων - Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο Διαστημικών Αντικειμένων - Ίδρυση Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και λοιπές διατάξεις".
 
«Hίδρυση ελληνικού διαστημικού οργανισμού είναι εθνική ανάγκη, όχι μόνο γιατί το διάστημα έχει γίνει μία τεράστια αγορά, αλλά και γιατί μπορεί να γίνει και το εργαλείο ανάσχεσης του braindrain, της τεράστιας μεταναστευτικής ροής αξιόλογων, εκλεκτών Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Μπορεί να δώσει ερευνητική στέγη και εργασία σε επιστήμονες αλλά και να ζωογονήσει νέα γνωστικά αντικείμενα και μεταπτυχιακές σπουδές»
 
Ολόκληρη η ομιλία:
Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου θα ήθελα να πω κάτι για την Αμυγδαλέζα, γιατί έγινε αναφορά. Θα ήθελα πολύ να θυμίσω ότι η Αμυγδαλέζα είχε έγκλειστους, φυλακισμένους για μήνες, κλειδωμένους, χωρίς προαυλισμό και χωρίς συσσίτιο, γιατί δεν το πλήρωναν κάποιοι. Να μην τα ξεχνάμε αυτά και άλλα πολλά. Και την Πέτρου Ράλλη να θυμηθούμε και την Παγανή να θυμηθούμε. Σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση, όταν ήρθαν οι πρόσφυγες, τους είπε ένα «καλώς τους». Όσον αφορά τα μαθήματά σας  περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να τα κάνετε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκετε, που ορθώνει τείχη και κλείνει σύνορα αλλά και στον κ. Τουσκ που θέλει να καταργηθούν οι ποσοστώσεις και σε μία Ευρώπη που αθετεί τις υποσχέσεις της για τη μετεγκατάσταση. Όχι εδώ και όχι σε αυτή την κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οποία και τα προσφυγόπουλα τα έχει εντάξει σε σχολεία, που ούτε αυτό δεν είχατε ψηφίσει εξ όσων θυμάμαι.
Θα μπω τώρα στο νομοσχέδιο. Νομίζω είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο και δεν το έχουμε συζητήσει επαρκώς. Καταρχάς, θεσμοθετεί ένα σύνολο κανόνων για τον έλεγχο και την αδειοδότηση των διαστημικών δραστηριοτήτων. Δεύτερον, οριοθετεί το πλαίσιο καταχώρησης των διαστημικών αντικειμένων σε ειδικά μητρώα. Τρίτον, ιδρύει έναν οργανισμό με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, ο οποίος θα διασφαλίζει, υπό την εποπτεία της ελληνικής πολιτείας, τα δικαιώματα και τους πόρους του ελληνικού Δημοσίου στο διάστημα.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ήγγικεν η ώρα να συζητήσουμε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας για το διάστημα, από το οποίο απέχουμε -όχι μόνο κυριολεξία αλλά και μεταφορά- έτη φωτός, όπως εύστοχα είχε υπογραμμίσει και ο κ. Υπουργός στις συνεδριάσεις των Επιτροπών. Και ήγγικεν η ώρα να υποδεχτούμε των Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και χωρίς τη θυμηδία, με την οποία αντιμετώπισαν την εξαγγελία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ειρήσθω εν παρόδω, επειδή ακούστηκαν πολλά για τις πάρα πολλές αρμοδιότητες που συγκεντρώνει ο Υπουργός. Κοιτάξτε, αν θέλαμε να έχουμε στα χέρια μας όλες τις αρμοδιότητες, είναι πολύ απλό, δεν θα είχαμε προχωρήσει στην ίδρυση οργανισμού και το μόνο που θα κρατούσαμε θα ήταν μία Διεύθυνση του Υπουργείου, ώστε να δίνουμε εντολές στους υπηρεσιακούς. Θα ήταν πάρα πολύ απλό. Γιατί να μπούμε στον κόπο να ιδρύσουμε οργανισμό, αν ήταν έτσι;
Συνιστά, λοιπόν, εθνική ανάγκη η ίδρυση του εν λόγω οργανισμού ή όχι; Θα τολμούσα να πω ότι η ανάγκη αυτή είναι επείγουσα τα τελευταία τριάντα χρόνια και γίνεται πράξη τώρα. Είναι εθνική ανάγκη διότι η χώρα μας ζημιώνεται διαρκώς από χρήσεις υπηρεσιών για τις οποίες πληρώνουμε, μολονότι στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, την ESA, έχουμε εισέλθει από το 2004. Είναι εθνική ανάγκη, όχι μόνο γιατί το διάστημα έχει γίνει μία τεράστια αγορά, που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 200 δισ. δολάρια ετησίως, αλλά και γιατί μπορεί να γίνει και το εργαλείο ανάσχεσης του braindrain, της τεράστιας μεταναστευτικής ροής αξιόλογων, εκλεκτών Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Μπορεί να δώσει ερευνητική στέγη και εργασία σε επιστήμονες. Μπορεί, όμως, ναζωογονήσει και νέα γνωστικά αντικείμενα, μεταπτυχιακές σπουδές για παράδειγμα στην αεροδιαστημική, στην Ελλάδα. Συνεπώς, είναι εθνική ανάγκη για την ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης αλλά και για την οικονομία.
Είναι, όμως, και κοινωνική ανάγκη, διότι η επιστήμη και η τεχνολογία εν προκειμένω υπηρετούν την καθημερινότητα. Σήμερα δεν είμαστε, ξέρετε, στην εποχή του «πολέμου των άστρων» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε. Οι διαστημικές εφαρμογές σήμερα αφορούν τη χαρτογράφηση, την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, τη μετεωρολογία, την επικοινωνία απομακρυσμένων περιοχών, τις αγροτικές δραστηριότητες, ακόμη και την αυθαίρετη δόμηση. Οι εφαρμογές, λοιπόν, της διαστημικής τεχνολογίας και η ρύθμιση του συγκεκριμένου πεδίου έχουν σημαντικές προεκτάσεις και σε θέματα παραγωγικής ανασυγκρότησης, με εφαρμογές σε τομείς όπως η γεωργία για παράδειγμα, σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και σε θέματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας, καθώς σε εκείνα που αφορούν στον πολύ δυναμικό κλάδο των επικοινωνιών και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Με τις διατάξεις, λοιπόν, του παρόντος νομοσχεδίου μπαίνουν τα θεμέλια για συνεργασίες και για συμπράξεις με φορείς της διαστημικής τεχνολογίας και ταυτόχρονα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποτελέσματα στο συγκεκριμένο πεδίο με καθαρή κοινωνική ανταποδοτικότητα. Ήδη από το 2015 η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές ενέργειες για τη διασύνδεση της χώρας με τις διεθνείς εξελίξεις, με το παρόν νομοσχέδιο να αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς τη ρύθμιση αυτού που αποκαλούμε οικονομία του διαστήματος. Είχαμε την ευκαιρία, μάλιστα, προ ολίγων ημερών να ακούσουμε τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, τον κ. Βέρνερ. Εκτός από τα πολλά και τα ενδιαφέροντα που είπε, ένα στοιχείο ας συγκρατήσουμε, το οποίο είναι και ενδεικτικό της δυναμικής της οικονομίας του διαστήματος. Για κάθε ένα ευρώ επένδυσης, μας είπε ο κ. Βέρνερ, στο διάστημα, στην ευρωπαϊκή οικονομία επιστρέφουν έξι ευρώ και αυτή την ανταποδοτικότητα θα πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη και να την αξιοποιήσουμε και εμείς.
Θα ήθελα τώρα στο σημείο αυτό να αναφερθώ στο πολύπαθο θέμα των τροπολογιών, που συνοδεύουν το παρόν νομοσχέδιο οι οποίες παρά τις αντιρρήσεις που ακούστηκαν από την αντιπολίτευσηκατατίθενται, όπως είπαμε και το πρωί, για να πατήσουν σε νομοθετικές ανάγκες που προκύπτουν από τις εκκρεμότητες για το κλείσιμο του έτους. Προκύπτουν όμως και από την πιεστικότητα σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, στα οποία απαιτούνται άμεσα λύσεις.
Μία τέτοια περίπτωση, είναι η τροπολογία για την επιχορήγηση της επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Πρέπει ή δεν πρέπει να περάσει αυτή η τροπολογία; Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αποτελεί ένα διαρκή στόχο. Και μετά από τις παρεμβάσεις του μερίσματος για την επιδότηση του κοινωνικού τιμολογίου, η νομοθέτηση του επιδόματος αυτού, επανασύνδεσης του ρεύματος αν θέλετε κλείνει και έναν κύκλο άμεσων παρεμβάσεων στο θέμα αυτό.
Με τις τροπολογίες όμως ρυθμίζονται και εκκρεμότητες σε θέματα της μετάβασης του δημόσιου τομέα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ρυθμίζονται ζητήματα του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, θέματα παλιννοστούντων ομογενών, προθεσμίες σε σχέση με τη μεταφορά μαθητών, θέματα αθλητικής διακυβέρνησης, θέματα λειτουργίας των ΕΑΣ, προθεσμίες του αναπτυξιακού νόμου, επείγοντα ζητήματα του υπουργείου υγείας, ρυθμίσεις για το πυροσβεστικό σώμα, πρακτικά ζητήματα λειτουργίας του ΕΦΚΑ και άλλες νομοθετικές εκκρεμότητες οι οποίες είναι ανελαστικές. Δηλαδή εμπεριέχουν προθεσμίες σχετικές με τη λήξη του έτους.
Είναι λοιπόν υπερβολική, θεωρώ, η τοποθέτηση τμήματος της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής σε σχέση με αυτές τις διαδικασίες νομοθέτησης. Όλοι θυμόμαστε, πώς νομοθετούσατε και οι ίδιοι. Αμέτρητες τροπολογίες του τελευταίου λεπτού, σωρεία μεταμεσονύκτιων νομοτεχνικών βελτιώσεων. Προφανώς και επιδιώκουμε την ομαλότητα στη νομοθέτηση, χωρίς όμως να παραβλέψουμε τις ανάγκες επείγουσας παρέμβασης σε θέματα μείζονος κοινωνικής σημασίας, όπως είναι και η πρόσβαση στην ενέργεια που προαναφέρθηκε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είχα σκοπό να αναφερθώ σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, αναγκάζομαι όμως να το κάνω ακούγοντας τις τοποθετήσεις πολλών συναδέλφων και ιδιαίτερα των συναδέλφων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά από το συνέδριο της ΝΔ, μετά και τη χθεσινοβραδινή συζήτηση που ήταν σε επίπεδο αρχηγών για τον προϋπολογισμό, διακρίνουμε μία έκρηξη επικοινωνιακού ενθουσιασμού και μια ταυτόχρονη όξυνση της κινδυνολογίας σε σχέση με την πορεία της χώρας.  Βλέπουμε πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσηςνα χρίζουν τους εαυτούς τους σωτήρες του έθνους και να υπόσχονται με στόμφο  φοροελαφρύνσεις, στα ίδια πεδία, στα οποία όταν κυβερνούσαν επέβαλλαν τους σκληρότερους φόρους,ενώ ταυτόχρονα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, για τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, τα οποία προσπαθούμε όχι με successstory, μακριά από εμάς ταsuccessstory, αλλά με σεμνότητα, να προωθήσουμε.  Θα πρέπει όμως να ξέρουν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης  ότι τελικά αυτές οι κραυγές το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους απομονώνουν από τους πολίτες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κοινωνία δεν έχει τόσο ασθενή μνήμη όσο νομίζεται και δεν επιθυμεί ούτε τη διάλυση του κράτους, ούτε φυλακές τύπου Γ, ούτε απολύσεις, ούτε  εκχωρήσεις υπηρεσιών του δημοσίου σε εργολάβους, ούτε τις φοροαπαλλαγές μόνο για τους πλουσίους με εξωχώριες εταιρείες και αφορολόγητες καταθέσεις.
Όσο και αν θέλετε να αλλάξετε επικοινωνιακά την ατζέντα, όσο τώρα κι αν υποδύεστε του όψιμους υπερασπιστές της μεσαίας τάξης και να μας κουνάτε το δάχτυλο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το αποτύπωμα της διακυβέρνησης σας είναι ισχυρό  και το θυμούνται πάρα πολύ καλά οι πολίτες.
Κυρίες και κύριοι κλείνω με αυτό. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμεόλους εκείνους που για εσάς το μόνο που αποτελούσαν ήταν τις παράπλευρες απώλειες και τις «λεπτομέρειες» της κρίσης. Και ξέρετε, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 2 δις € έχουνε επιστρέψει στη κοινωνία, έχουνε επιστρέψει στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, στους συνταξιούχους, στους νέους ανέργους, έχουν προωθηθεί σοβαρές παρεμβάσεις σε πολίτες που είχαν δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας και σήμερα αυτή η πολιτική συνεχίζεται και στηρίζει εκείνους που δεν έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενέργεια. Αλλά και σε όσους πολίτες, ιδιαίτερα των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών έχουν δυσκολίες πρόσβασης στην επικοινωνία, στην ενημέρωση με στόχο να καταπολεμήσουμε και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο μια άλλη ένδεια, τη ψηφιακή ένδεια.
Αυτές όλες λοιπόν τις παρεμβάσεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν έγιναν δεκτές από τις δικές σας κυβερνήσεις. Εσείς αντίθετα αυτό που κάνατε τα τελευταία χρόνια ήταν να απολύετε, να ιδιωτικοποιείτε,  να δεσμεύετε τη χώρα σε θηριώδη και ανέφικτα ως εκ τούτου δημοσιονομικά πλεονάσματα και στόχους, να εντείνετε την καταστολή, να ρίχνετε το μαύρο στη δημόσια τηλεόραση και ακόμα περισσότερο και σήμερα ακόμα, να εξακολουθείτε να υπερασπίζεστε το τζάμπα των καναλαρχών, ακόμα κι εγώ δεν θα αντισταθώ στον πειρασμό και θα το πω, να υπερθεματίζετε τις αιτιάσεις τμήματος λειτουργών της δικαιοσύνης να μην ελέγχονται. Να μη ελέγχονται τα οικονομικά τους με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει για τους υπόλοιπους υπόχρεους του πόθεν έσχες.
Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, είμαστε αποφασισμένοι να ρυθμίσουμε όλα αυτά τα πεδία, να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική, να προστατεύσουμε κοινωνικά δικαιώματα, να διευρύνουμε τις παρεμβάσεις μας στο δημόσιο βίο και όλα αυτά μαζί με ένα στόχο. Την έξοδο επιτέλους από την πολυετή επιτροπεία. Και ξέρετε όλα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση της κρίσης όλων μας από τους Έλληνες πολίτες το 2019.