Κυριακή 17.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κώστας Παυλίδης: Η επόμενη μέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2018

Κώστας Παυλίδης
20 Δεκεμβρίου 2017 / 10:30

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα δεδομένα μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2018 αναφέρθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.

«Είναι αυτονόητο ότι 7 χρόνια λιτότητας και ύφεσης κάνουν την καθημερινότητα να είναι σκληρή και δύσκολη. Γι’ αυτό ακριβώς έρχονται τα μερίσματα και αυτή η κοινωνική βοήθεια, ώστε η κοινωνία να κρατηθεί ζωντανή στο τέλος των μνημονίων. Όμως, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα στην καθημερινότητα του πολίτη και του ελληνικού νοικοκυριού, είναι βασικό να δούμε και τα μακροοικονομικά μεγέθη», σημείωσε ο κ. Παυλίδης.
«Μιλώντας για την καθημερινότητα του πολίτη, πρέπει να εξετάσουμε τα μακροοικονομικά μεγέθη, που θα επιτρέψουν τη βελτίωσή της. Αν συζητάμε για την έξοδο απ’ το μνημόνιο χωρίς αυτά τα μεγέθη να μπορούν να την υποστηρίξουν, δεν κάνουμε τίποτα. Και δε μιλάω με εικασίες», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε τρία συγκεκριμένα στοιχεία: «Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε 20% (300.000) νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 70% είναι πλήρους απασχόλησης, στοιχεία που συγκρίνονται με τα δεδομένα του 2001. Το δεκαετές ομόλογο είναι στην καλύτερη απόδοσή του στο 3,87%, που συγκρίνεται με τα επίπεδα του 2006. Το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης είναι στο 0,7%, το καλύτερο από το 1973 και η ανεργία που εμείς παραλάβαμε σε ποσοστό 26,1% είναι σήμερα στο 20,5%». Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ο βουλευτής Κέρκυρας ότι όλα αυτά τα δεδομένα καταγράφονται σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι απόρροιά του.
Ανέφερε, επιπλέον, ότι το γεγονός ότι προϋπολογίζαμε για το 2017 750 εκ. ευρώ έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και το σύστημα τελικά απέδωσε πλεόνασμα 330 εκ. ευρώ, έδωσε τη δυνατότητα να ενισχυθούν και τα άλλα ταμεία, ώστε να μη χρειάζεται να μη χρειάζεται να απορροφήσουν χρήματα από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Έτσι, έμεινε ελεύθερος δημοσιονομικός χώρος ώστε να προκύψει η δυνατότητα διανομής του κοινωνικού μερίσματος.
Ο Κώστας Παυλίδης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση, βλέποντας ψύχραιμα και με ρεαλισμό αυτό που είχε να αντιμετωπίσει, μετά την υπογραφή και του τρίτου μνημονίου, πολύ γρήγορα προσαρμόστηκε στην νέα πραγματικότητα. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων έχει και βραχυπρόθεσμο όφελος: «Δεν είναι μακροπρόθεσμο το γεγονός ότι φέτος μειώθηκε η φορολογία στις ατομικές επιχειρήσεις από το 26% στο 22%. Δεν είναι μακροπρόθεσμο το γεγονός ότι το 75% των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ευνοηθεί με μηνιαίες εισφορές 167 ευρώ στον ΕΦΚΑ, όταν πέρυσι οι ίδιοι πλήρωναν 700 – 900 ευρώ το δίμηνο στον ΟΑΕΕ. Δεν είναι μακροπρόθεσμο το γεγονός ότι το 2020 θα μειωθεί η φορολογία των νομικών προσώπων από το 29% στο 26%. Υπάρχει και ένα προϋπολογισμένο “μαξιλάρι” ασφαλείας 3,5 δισ. ευρώ, που έχει υπογραφεί στο μεσοπρόθεσμο, το οποίο θα ενισχύσει τη η μείωση των φορολογικών συντελεστών μέχρι το 2021. Επίσης, όταν μιλάμε για εργασιακό περιβάλλον, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παραλάβαμε μια εργασιακή αγορά με 60% ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη μετατρέψαμε σε 70% πλήρους απασχόλησης».
Παράλληλα, εξήγησε ότι «όσον αφορά στο νέο σύστημα συνταξιοδότησης από τις αρχές του 2018, κατά το οποίο το ύψος της σύνταξης θα υπολογίζεται με βάση την εθνική σύνταξη ως ποσοστό του ΑΕΠ -γιατί θα πληρώνεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό και το ανταποδοτικό από το ασφαλιστικό ταμείο- υπάρχει μία μεταβλητή: τα 384 ευρώ τα οποία είναι συνάρτηση ως μεταβλητή του κρατικού Προϋπολογισμού, της μεγέθυνσης της οικονομίας και το οποίο θα αυξάνεται σε αντιστοιχία με την αύξηση του όγκου του ΑΕΠ».
Παρατήρησε, τέλος, ότι «το σημαντικό είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα, που ήταν υπό κατάρρευση, παρέμεινε ζωντανό».