Κυριακή 23.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σύλλογος Ενοικιαστών Μοτοσυκλετών Κέρκυρας για τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών

Σύλλογος Ενοικιαστών Μοτοσυκλετών Κέρκυρας
24 Nov 2017 / 11:39

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών όσον αφορά στην απαγόρευση όλων των τετράτροχων οχημάτων από τους ελληνικούς δρόμους.

Ή ανακοίνωση του Συλλόγου Ενοικιαστών Μοτοσυκλετών Κέρκυρας:

Θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε την ανησυχία μας σχετικά με τις δηλώσεις του κυρίου Υπουργού Μεταφορών για την απαγόρευση όλων των τετράτροχων οχημάτων από τους ελληνικούς δρόμους και κατ΄ επέκταση από τα καταστήματα μας.

 Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε έχει διατυπώσει την άποψη πως τα οχήματα αυτά είναι χωρίς προδιαγραφές, άρα για αυτό το λόγο αποτελούν και κίνδυνο για ατυχήματα. Σε αυτούς τους ισχυρισμούς έχουμε να δηλώσουμε ότι τα οχήματα αυτά έχουν τύπο έγκρισης σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.(κανονισμός 168/2013). Μια τέτοια απαγόρευση είναι αντίθετη στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
 Επίσης, σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι προκαλούν πλήθος θανατηφόρων ατυχημάτων έχουμε να επικαλεστούμε την επίσημη μελέτη του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην οποία για τα έτη 2015-2017 (Β εξάμηνο) καταγράφουν πως oι θάνατοι από ατυχήματα με οχήματα στην κατηγορία “άλλο” (οι τετράτροχες μοτοσυκλέτες περιλαμβάνονται στην γενική κατηγορία “άλλο”, καθώς υπάρχουν ξεχωριστά στοιχεία για δίκυκλα, ΙΧ, φορτηγά και γεωργικά μηχανήματα) έχουν σαφή τάση μείωσης, από 11 θανάτους το 2015 και μόλις 2 το 2016. Σε αντίθεση με τα ποδήλατα τα οποία ευθύνονται για 12 θανάτους το 2016.
 Τι επίπτωση θα έχει στις επιχειρήσεις ενοικίασης τετράτροχων μοτοσικλετών η προτεινόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλο το ασφαλτοστρωμένο δίκτυο; Οι επιχειρήσεις μας - στην συντριπτική πλειοψηφία τους μικρές - που δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση των συγκεκριμένων οχημάτων αναμένεται να βιώσουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Τα έσοδά μας θα αφανιστούν ακαριαία και οι επενδύσεις μας θα απαξιωθούν σε τέτοιο βαθμό που δε θα είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς εργαζόμενους, προμηθευτές, τράπεζες αλλά και προς το κράτος. Μάλιστα, κάποιες επιχειρήσεις ενοικίασης έχουν επιδοτηθεί με προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας οπότε η αναστολή των δραστηριοτήτων τους θα σήμαινε σπατάλη εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.
 Παράλληλα, μια τέτοια ρύθμιση θα μηδενίσει την μεταμελητική αξία του οχήματος μας απαξιώνοντας πλήρως ένα κομμάτι της περιουσίας μας. Άλλωστε, ποιος θα προχωρήσει στην αγορά ενός οχήματος του οποίου η κυκλοφορία απαγορεύεται στους ασφαλτινούς δρόμους; Επίσης, έχουμε καταβάλει στο κράτος δασμούς εισαγωγής, ΦΠΑ, τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας προσβλέποντας σε συγκεκριμένο τρόπο χρήσης του αγαθού που αποκτήσαμε .Το ίδιο κράτος μας στερεί αυτή τη δυνατότητα.