Παρασκευή 27.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνέδριο για τον κερκυραϊκό τουρισμό: Ένα πρώτο βήμα!

tourism αειForum
22 Nov 2017 / 10:27
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Η ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα σε κάθε μορφή εμπλεκόμενης με τον τουρισμό συλλογικότητας στην Κέρκυρα, επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους

Μέχρι 15 Δεκεμβρίου ο φάκελος για το Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο υπουργείο Παιδείας

Λεηλασία της εργασίας κατά την περίοδο που ευδοκιμούν οι (άλλοι) αριθμοί, κατήγγειλε ο Στ. Πελάης

Την αναγκαιότητα ίδρυσης Παρατηρητηρίου για τον τουρισμό, υπογράμμισε ο Ν. Τρίαντος

 
ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα σε κάθε μορφή εμπλεκόμενης με τον τουρισμό συλλογικότητας στην Κέρκυρα, επεσήμαναν σε όλους τους τόνους πολλοί εκ των ομιλητών. Η συγκρότηση της συνεργασίας αναζητήθηκε από το ξεκίνημα των εργασιών με την εισήγηση (Κούτουλας, Ζηρίνης) για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού (DMO). Ο προβληματισμός αυτός διαπέρασε σαν κόκκινη κλωστή όλες τις αναφορές και τον προβληματισμό εφόσον αναζητείται πρακτικά το πεδίο της συνεργασίας και μάλιστα με την αρνητική εμπειρία για την έκβαση πολλών μέχρι σήμερα προσπαθειών. Το συνέδριο αναζήτησε και μια κεντρική αφήγηση ν' αποτελέσει το πλαίσιο της επιδίωξης αναβάθμισης της κερκυραϊκής ταυτότητας. Και την αναζήτησε (Ευσταθίου, Χατζηνικολάου-Γιοχάλα, αντιδήμαρχος Τουρισμού Β. Καββαδίας) στα ομηρικά έπη και στην έννοια της φιλοξενίας, όπως αποκαλύπτεται στην 8η ραψωδία της Οδύσσειας. Μια εξαιρετική ιδέα, που αξιολογήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού με ευμενή σχόλια ότι δηλ. κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει η ψυχή εθνικής καμπάνιας για την προβολή και όχι μόνον.
 
Τμήμα τουρισμού
 
Η προσδοκία πως η αναβάθμιση των στοιχείων της τουριστικής οικονομίας γενικώς, της κερκυραϊκής ειδικότερα, θα μπορέσει να μεταλάβει του πολιτισμού και των εφαρμογών της σύγχρονης τεχνολογίας (Κ. Οικονόμου), ενισχύθηκε από την πανηγυρική ανακοίνωση του εκπροσώπου (Α. Φλώρος) του Ιονίου Πανεπιστημίου για την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού. Ο φάκελος επιδιώκεται να καταταθεί στο υπουργείο Παιδείας έως τις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να είναι δυναντόν να περιληφθεί το Τμήμα στο μηχανογραφικό για τις εξετάσεις του 2018. Αναζητείται η ερευνητική, εκπαιδευτική όσμωση του υπό σύσταση Τμήματος με των υφιστάμενων άλλων σε μια πρωτότυπη κατεύθυνση στηριγμένη στην τεχνολογία αιχμής και την πληροφορική. Φύση διακριτή από τα δυο αδελφά Τμήματα, που λειτουργούν σήμερα στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αιγαίου.
 
Παρατηρητήριο
 
Το κομβικό θέμα της εργασίας (Στ. Πελάης), της σκληρής και άδικης πραγματικότητας συνδέεται και με τη χειμωνιάτικη κατάσταση της τοπικής αγοράς, του εμπορίου ενώ ακραίες παραβατικές συμπεριφορές αδυνατίζουν την ανάγκη συνεργασίας. Κι όλα αυτά αναπόφευκτα πρέπει να τακτοποιηθούν στο χώρο και τον χρόνο (Μπαλατσινός) υπηρετώντας την απόδοση αλλά και την κατανομή των ωφελημάτων όσο και την ανάγκη της υποδομής για φροντίδα και συντήρηση, αναβάθμιση. Η αυτονόητη μεν μη υφιστάμενη δε καταγραφή δεδομένων και παραμέτρων της οικονομικής δραστηριότητας, καλεί στην ίδρυση Παρατηρητηρίου για τον τουρισμό (Τρίαντος), η λειτουργία του οποίου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τους επιχειρηματικούς Φορείς, που είναι οι πρώτοι και κύριοι, που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.
Η ιεράρχηση, η συνοχή και η μετατροπή σε δράση αυτών των ανακοινώσεων και των ιδεών, θα δοκιμαστεί στο πεδίο της αποτελεσματικότητας των πολιτικών, συνδικαλιστικών και διοικητικών Φορέων του νησιού και της Περιφέρειας Ι.Ν.
 
Ποιο πλαίσιο
 
Ο καθηγητής Δ. Χιόνης πιστεύει ότι η καταγγελτική αναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων αποτελεί προϋπόθεση για την αλλαγή πλεύσης, απαραίτητη (και) για την ανακατεύθυνση των δεδομένων του κερκυραϊκού τουρισμού ενώ την αλγεινή κατάσταση, που σοβεί στην συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων διεκτραγώδησαν οι πρόεδροι ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, Καββαθάς και Κορκίδης, που διηύρηναν τη θεματολογία πέραν του τοπικού ενώ πλούτισαν με το κύρος τους το εγχείρημα του συνεδρίου και την προοπτική του. Η εμπειρία του Επιμελητηρίου (Χονδρογιάννης) και τα συμπεράσματα του αναπτυξιακού συνεδρίου (2016) του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Γ. Πουλής) γείωσαν την συζήτηση στο τοπικό και το δέον γενέσθαι ενώ η ογκούμενη δραστηριότητα του λιμανιού (Μπατσούλης) όσον αφορά στην κρουαζιέρα, η αναμενόμενη των υδροπλάνων αλλά και η αποπεράτωση των υποδομών, υπήρξαν το αντικείμενο της τελευταίας συνεδρίας αργά το μεσημέρι της Κυριακής στην Ιόνια Ακαδημία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.