Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΟΕΤΚ: Το τέλος διανυκτέρευσης, θηλιά στον ελληνικό τουρισμό

τέλος διανυκτέρευσης
20 Nov 2017 / 12:03

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η κυβέρνηση περνά θηλιά στις νόμιμες επιχειρήσεις και αφήνει στο απυρόβλητο την παρα-αγορά που υποδέχεται επισκέπτες ανεξέλεγκτα,

αναφέρει η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, σε ανακοίνωσή της σχετικά με το τέλος διανυκτέρευσης.

Η ανακοίνωση της ΟΕΤΚ

Η Κυβέρνηση, όπως φαίνεται ξέχασε τις υποσχέσεις της  ότι  εάν επιτευχθεί δημοσιονομικό πλεόνασμα, τότε δεν θα επιβληθεί το τέλος διανυκτέρευσης και  παρά το γεγονός  ότι  βάσει των στοιχείων που οι ίδιοι  οι επιτελείς της  παρουσιάζουν, η ελληνική οικονομία βρίσκεται  σε σταθερή πορεία ανάκαμψης εντούτοις  ουδεμία κυβερνητική επιβεβαίωση είχαμε για την κατάργησή του.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η  επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης είναι καταστροφική για την τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενώ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει πολλαπλάσια έσοδα, ελέγχοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, που δημιουργείται από τις παράνομες μισθώσεις κατοικιών και διαμερισμάτων, κρατικά έσοδα που ξεπερνούν τα 270 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, με το τέλος διανυκτέρευσης επιβαρύνει εκ νέου τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα με νέα επιπρόσθετα βάρη, οδηγώντας ουσιαστικά στην καταστροφή, χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις.

Είναι γνωστό σε όλους και αποτελεί γενικευμένη διαπίστωση ότι σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας που στήριξε την χώρα και την κοινωνία, είναι ο  τομέας του τουρισμού. Αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την τουριστική επιχείρηση σε αδιέξοδο με ολέθριες συνέπειες σε όλο το εθνικό οικοδόμημα του ΑΕΠ, την Απασχόληση, την περιφερειακή  ανάπτυξη, στην οποία ο Τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα.

Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση περνά θηλιά στις νόμιμες και υγιείς επιχειρήσεις παραμένουν στο απυρόβλητο των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας, μία ολόκληρη παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων που υποδέχονται ανεξέλεγκτα και εκτός κάθε κανονιστικού πλαισίου επισκέπτες, με τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος να ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αντί, επομένως, να αναζητηθούν οι διαφυγόντες φόροι από τις τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεις σε τέτοιου είδους «καταλύματα», στην ουσία, κάποιοι προτείνουν την περαιτέρω ενίσχυσή τους, δικαιώνοντας και ενθαρρύνοντας αυτό το όργιο αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην επιβάλει το τέλος διανυκτέρευσης και έστω και την ύστατη στιγμή να αντιληφθεί ότι η στήριξη της κοινωνίας περνάει μέσα από την έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας  και την ανάπτυξη  της οικονομίας.