Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χαιρετισμός Φ. Βάκη στο 1ο Συνέδριο κερκυραϊκού Τουρισμού

Φωτεινή Βάκη
20 Nov 2017 / 07:39

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χαιρετισμός της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου Κερκυραϊκού Τουρισμού - CorfuTourismαειForum, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου.

«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Χαιρετίζω την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συνεδρίου για τον Κερκυραϊκό Τουρισμό. Τέτοιες διοργανώσεις και δημόσιες συζητήσεις έχουν να προσφέρουν πολλά, ειδικά στην Κέρκυρα που έχει μακρά παράδοση στον τουρισμό. 
Η Κέρκυρα αποτέλεσε από την πρώτη μεταπολεμική περίοδο έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Ήταν μία από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες γνώρισαν τουριστική ανάπτυξη ενώ είχε αποκτήσει αυτοτελή υπόσταση στην διεθνή τουριστική αγορά από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.
Έκτοτε έχουν περάσει πολλές δεκαετίες αλλά ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας. Εξάλλου, ο τουρισμός αποτελεί το βασικότερο τομέα στον οποίο εμπλέκεται άμεσα ή έµµεσα η πλειονότητα των κατοίκων της Κέρκυρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του τουριστικού τομέα στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, ξεπέρασε τις τελευταίες δύο χρονιές το 10% σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά σε άμεσους πόρους. Η συμμέτοχή του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ στις τρεις νησιωτικές περιφέρειες προσεγγίζει το 50%. Συγκεκριμένα για τα Ιόνια Νησιά η άμεση συμβολή τουρισμού στο ΑΕΠ της τοπικής οικονομίας αγγίζει το 50% έναντι του 8% σε επίπεδο χώρας. Επιπλέον, η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση ανέρχεται σε 17% στα Ιόνια νησιά έναντι 8,5% στην επικράτεια. 
Παρ’ όλα αυτά -όπως ίσως θα πουν και αρκετοί από τους ομιλητές- είναι καιρός να στρέψουμε το βλέμμα και προς διαφορετικά μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπιστεί, μεταξύ άλλων και το χρόνιο πρόβλημα της έντονης εποχικότητας του τουρισμού. Αυτές οι προσπάθειες ήδη γίνονται και σε κυβερνητικό και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο, η κάθε Περιφέρεια, δηλαδή, να αναπτυχθεί τουριστικά με όρους βιωσιμότητας και τα οφέλη να διαχυθούν στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα και νέες πηγές εσόδων.
Άκρως αναγκαία θα χαρακτήριζα και την εκπόνηση του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό. Ήδη, με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει συγκροτηθεί Επιτροπή για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ανάθεσης του έργου “Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό”. Παράλληλα, βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσή του το νομοσχέδιο που  θα αφορά το σύνολο της Τουριστικής Νομοθεσίας με στόχο τον εκσυγχρονισμό της.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ολοκληρώσει σειρά πρωτοβουλιών για την τόνωση του τουρισμού. Ενδεικτικά θα αναφέρω την απλοποίηση της διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας μεγάλου αριθμού τουριστικών καταλυμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης που έθετε προσκόμματα στη λειτουργία και αναβάθμιση τουριστικών καταλυμάτων στις περιοχές αυτές. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα αναβάθμισης ξενοδοχείων και επαναλειτουργίας κλειστών μονάδων στις περιοχές που υπόκειντο στο συγκριμένο καθεστώς. Ενδεικτικά να αναφέρω επίσης την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας.
Ο στόχος για την ανάδειξη του θεματικού τουρισμού εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής και περιφερειακής πολιτικής για τον τουρισμό. Ο θεματικός τουρισμός ή αλλιώς οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, δεν είναι μόνον ένας τρόπος αντιμετώπισης της εποχικότητας του τουρισμού αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν εξισορροπητικά στον μαζικό τουρισμό του “allinclusive”.
Όλοι πιστεύω θα συμφωνήσουν, η Κέρκυρα έχει τη δυνατότητα προσφοράς πολλαπλών μορφών τουριστικού προϊόντος, αν λάβουμε υπόψη το φυσικό της κάλλος, την πολιτιστική της παράδοση, την αρχιτεκτονική της -τόσο στην παλιά πόλη αλλά και στους παραδοσιακούς οικισμούς -,  την παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου και αμέτρητα ακόμη θετικά στοιχεία που μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν. Πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, οικοτουρισμός, είναι μόνο μερικές από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω στην Κέρκυρα, η οποία διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε να κατέχει εξέχουσα θέση στο διαρκώς αναπτυσσόμενο παγκόσμιο τουριστικό τοπίο.
Ένας ακόμη σημαντικότατος παράγοντας τουριστικής ανάπτυξης είναι η τουριστική εκπαίδευση. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ εξαιρετικής σημασίας την απόφαση της δημιουργίας τμήματος Τουρισμού στην Κέρκυρα, όπως εξαγγέλθηκε προσφάτως από την κυβέρνηση. Πέραν όμως της ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης, είναι εξίσου σημαντική η δευτεροβάθμια και μετα-δευτεροβάθμια τουριστική εκπαίδευση. Αποτελεί, λοιπόν, θετική εξέλιξη το γεγονός ότι φέτος το ΙΕΚ Τουρισμού στην Κέρκυρα αύξησε τον αριθμό των τμημάτων και των σπουδαστών του, μετά από συντονισμένες προσπάθειες των φορέων του νησιού. Στα θετικά σημεία θα έβαζα και τη δημιουργία ΙΕΚ στη Λευκίμμη, με τις δύο ειδικεύσεις του Αρχιμάγειρα – chef και του τεχνικού αμπελουργίας. Ευελπιστούμε στο μέλλον να προστεθούν κι άλλες ειδικότητες που μπορούν να συνεισφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Κλείνοντας, να ευχηθώ το Συνέδριο για τον Κερκυραϊκό Τουρισμό να αποτελέσει μια πρωτοβουλία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές. Είμαι σίγουρη ότι οι εισηγήσεις των ομιλητών θα συνεισφέρουν στη συζήτηση για την τουριστική πορεία της Κέρκυρας αλλά κυρίως στην χάραξη πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Σας ευχαριστώ.».