Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ΚΚΕ για τις καταστροφές της καταιγίδας στη Νότια Κέρκυρα

καταστροφές Νότια Κέρκυρα
15 Nov 2017 / 13:06

«Η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και οι μεγάλες ζημιές που έγιναν σε Λευκίμμη, Περιβόλι, Αργυράδες, Βιταλάδες και Παξούς, η υποχώρηση τμήματος του κεντρικού οδικού δικτύου στο χωριό Μαραθιάς

και αλλού, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την παντελή και συνειδητή αδιαφορία των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών (Περιφέρεια-Δήμος) για έργα υποδομής που προστατεύουν τους ανθρώπους, τα σπίτια και την περιουσία τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τομεακή επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ. 

«Να εμποδίσει κάποιος τις καταρρακτώδεις βροχές και τη δημιουργία ανεμοστρόβιλων δεν μπορεί αλλά οι συνέπειές τους μπορούν να περιοριστούν σημαντικά αν υπάρχει ο ανάλογος προσανατολισμός και σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμούς δρόμων, χειμάρρων, φρεατίων, κλάδεμα επικίνδυνων δέντρων κλπ. Τέτοιος προσανατολισμός δεν υπάρχει από την κυβέρνηση, το Δήμο και την Περιφέρεια. Δηλώσεις συμπαράστασης κυβερνητικών στελεχών προς τους κατοίκους είναι κροκοδείλια δάκρυα για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς,  ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες τη σοβαρότητα των προβλημάτων και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που χρηματοδοτεί προκλητικά τους επιχειρηματίες και όχι τα αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη ζωή του λαού τεχνικά  έργα και υποδομές. Τα έργα και οι υποδομές αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον τρόπο ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, το Δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ι.Ν.:
·         Άμεση καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις και αγροκτήματα.
·         Αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές σε κατοικίες, οικοσκευές, μικρές επιχειρήσεις, γεωργικές εγκαταστάσεις και προϊόντα.
·         Πάγωμα των δανείων για σπίτια, επιχειρήσεις ή αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες που έχουν πληγεί. Απαγόρευση των πλειστηριασμών.
·         Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες.
·         Αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, οδικό δίκτυο από δημόσιο φορέα με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη.
·         Άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων με προτεραιότητα στα επικίνδυνα σημεία ποταμιών, χειμάρρων, τράφων και καθαρισμός δρόμων και φρεατίων.
·         Άμεσες αποζημιώσεις για τα κατεστραμμένα ελαιόδεντρα ή άλλες αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών αλλά και όλος ο λαός μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για τις εγκληματικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης. Να οργανώσουν τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση πραγματικών αποζημιώσεων και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και δράσεων συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την λαϊκή αντεπίθεση και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει το σύνολο των λαϊκών αναγκών».