Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι προβλέπεται για τα τραπεζοκαθίσματα στον επικαιροποιημένο Κανονισμό παλιάς πόλης της Κέρκυρας

Δήμος
08 Απριλίου 2016 / 11:34

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ικανοποίηση αλλά και ανησυχία προκάλεσε η είδηση της έγκρισης του Κανονισμού λειτουργίας της πόλης από το ΚΑΣ. Η "κ.Ε." για να ανταποκριθεί στο αυξημένο ενδιαφέρον κατοίκων και επαγγελματιών εξασφάλισε και δημοσιεύει μέρος του Κανονισμού, που αφορά στην παραχώρηση των δημόσιων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Ο ι περιοχές των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού. Ορίζεται ανά τ.μ. παραχωρούμενου χώρου ετήσιο τέλος, ανεξάρτητα από την διάρκεια της χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση και να λαμβάνουν την απαιτούμενη άδεια από το Δήμο, πριν εγκαταστήσουν στον κοινόχρηστο χώρο τα τραπεζοκαθίσματα ή και τα λοιπά λειτουργικά στοιχεία εξοπλισμού, εφ΄ όσον βέβαια η χορηγηθείσα άδεια περιλαμβάνει και την τοποθέτηση εξοπλισμού. Στην άδεια αναγράφεται ο αριθμός του διπλοτύπου είσπραξης του ανάλογου τέλους και αυτή έχει ισχύ μέχρι την 31.12 του έτους που εκδόθηκε. Με την λήξη της άδειας απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο όλα τα περιλαμβανόμενα αντικείμενα.
 
Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
 
Η παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστου χώρου για την υπαίθρια λειτουργία των καταστημάτων αφορά μόνο στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ενός κινητού πάγκου εργασίας μεγίστων διαστάσεων 1.00 Χ 0.40 μ. και ύψους μέχρι 80 εκ., αποκλειστικά για την περίπτωση που μεσολαβεί δρόμος μεταξύ καταστήματος και παραχωρούμενου Κ.Χ. Είναι δυνατόν η χορηγούμενη άδεια να περιλαμβάνει και την τοποθέτηση στοιχείων λειτουργικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές του παρόντος κανονισμού, εφ΄ όσον αυτό ζητηθεί από την υποβληθείσα αίτηση. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων σε παραχωρούμενους για τραπεζοκαθίσματα κοινόχρηστους χώρους. Οι ηχητικές εγκαταστάσεις και οι οπτικοακουστικές (τηλεοράσεις) πρέπει να είναι τοποθετημένες εντός του καταστήματος (Υγειονομική Διάταξη ΥΓ. Α5/3010/85). Επίσης, δεν επιτρέπεται. κατά τις περιόδους που η επιχείρηση παραμένει κλειστή, η αποθήκευση των τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο. Στην περίπτωση ύπαρξης στοάς, μετά την οριοθέτηση του προς κατάληψη ΚΧ, θα πρέπει να απομένει τουλάχιστον 1,50 μ. πλάτος για την ελεύθερη όδευση πεζών.
Στους κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους μπορεί να εκδοθεί άδεια κατάληψης για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η τοποθέτηση συγκεκριμένων λειτουργικών στοιχείων υπό προϋποθέσεις, όπως είναι ο εξοπλισμός σκιασμού και οι ανθοδόχες, στην περίπτωση που αυτές εξυπηρετούν λειτουργικούς σκοπούς (όπως ο διαχωρισμός συνεχόμενων επιχειρήσεων, η αποφυγή έντονων οχλήσεων από το περιβάλλον, κλπ.) και όχι απλά διακοσμητικούς, εξοπλισμός ο οποίος θα είναι εύκολα αφαιρούμενος. Σε καμία περίπτωση, με την τοποθέτηση των στοιχείων δεν δημιουργούνται περιχαρακωμένες περιοχές, μετατρέποντας τον κοινόχρηστο χώρο σε ιδιωτικό, ούτε προκαλούνται φθορές σε άλλα στοιχεία διαμόρφωσης ή φύτευσης, όπως παρτέρια, κορμοί δένδρων, κ.λ.π.. Επίσης, σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση στοιχείων σκιασμού και άλλου εξοπλισμού δεν πρέπει να αποκρύπτει ή να ενοχλεί σημαντικές οπτικές της πόλης ή απόψεις σημαντικών μνημείων. Τα πιο πάνω στοιχεία περιγράφονται αναλυτικά (ως προς τον αριθμό, την θέση το είδος και τις διαστάσεις) στην χορηγούμενη άδεια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Σε περιπτώσεις που είναι εφικτό, μπορεί να εξεταστεί και η περίπτωση χρήσης φυσικού σκιασμού με αναρριχώμενα φυτά.
Στους κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους μπορεί να εκδοθεί άδεια κατάληψης για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η τοποθέτηση θερμαντικών σωμάτων, είτε ως ελεύθερων στοιχείων στο χώρο, είτε αναρτημένων από τα στοιχεία του εξοπλισμού.
 
Τέντες και ομπρέλες
 
Η επιτρεπόμενη μορφή κινητών σκιαδίων είναι μόνον οι ομπρέλες. Αυτές πρέπει να έχουν απλό σχήμα, με ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό και τεντόπανα υπόλευκα, να μην είναι υπερμεγέθεις (μέγιστη επιτρεπόμενη διάσταση 3,50Χ3,50μ.), να μην έχουν διαφημίσεις (ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό) και η στήριξή τους να είναι τέτοια, ώστε να μην τραυματίζονται τα δάπεδα των κοινόχρηστων χώρων και να εξασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης απομάκρυνσής τους, όταν αυτό απαιτείται. Απαγορεύεται η τοποθέτηση των ομπρελών με σταθερό τρόπο (στριφόνια και ούπα) στα δάπεδα των κοινόχρηστων χώρων και συνιστάται η στήριξη με βάρη, τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένη βάση.
Οι επιτρεπόμενες ανθοδόχες θα είναι χαμηλού ύψους, κεραμικές, σιδερένιες ή ξύλινες (καλής ποιότητας), και για την κάθε επιχείρηση θα είναι ομοιόμορφες, απλής μορφής, ύψους έως 50 εκ. από το έδαφος και πλάτους έως 35 εκ. Τα φυτά θα διατηρούνται καθαρά και περιποιημένα και οι ανθοδόχες θα τοποθετούνται εντός των ορίων του παραχωρούμενου χώρου και όχι εκτός αυτού.
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στον παραχωρούμενο χώρο η επί του δαπέδου κατασκευή ή τοποθέτηση παταριού ή άλλων κατασκευών που δεν περιλαμβάνονται στην άδεια. Υπό προϋποθέσεις, και μόνο όταν η κλίση του δαπέδου του εξωτερικού χώρου στον οποίο τοποθετούνται τα τραπεζοκαθίσματα είναι μεγαλύτερη του 15%, μπορεί να επιτραπεί κατ΄εξαίρεση η κατασκευή ξύλινου παταριού, και μόνον κατόπιν έκδοσης σχετικής άδεια από τις κατά το νόμο αρμόδιες Υπηρεσίες.
Τις εορταστικές περιόδους (Πάσχα, εθνικές εορτές, Χριστούγεννα κλπ) τα τραπεζοκαθίσματα και ο εξοπλισμός θα πρέπει να απομακρύνονται από τους χώρους στους οποίους διενεργούνται εκδηλώσεις (λιτανείες, παρελάσεις κλπ).
Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων (ή και σχετικού εξοπλισμού) υποβάλλονται από την 01.09 μέχρι
31.10 του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση, στο τμήμα Εσόδων του Δήμου, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα.
Σημειώνεται ότι οι διάδρομοι που βρίσκονται εντός του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων και εξυπηρετούν τη λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά, ως κατάληψη.
 
Η σήμανση των ορίων
 
Η οριοθέτηση του παραχωρούμενου χώρου διενεργείται από το συνεργείο σήμανσης του Δήμου Κέρκυρας υπό την επίβλεψη του Γραφείου Παλιάς Πόλης, του Γραφείου Έκδοσης Αδειών Καταστημάτων και του Γραφείου Εσόδων του Δήμου Κέρκυρας. Τα όρια θα σημειώνονται στο έδαφος με μη ανεξίτηλο χρώμα στις γωνίες του παραχωρούμενου χώρου με κατάλληλο τρόπο. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις περιοχών που έχουν πραγματοποιηθεί (ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν) έργα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων και έχουν υπάρξει (ή πρόκειται να υπάρξουν) ειδικά σχέδια οριοθέτησης ζωνών για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, αυτά κατισχύουν και ακολουθούνται οι προβλέψεις τους.
Προκειμένου περί πλατειών που προβάλλονται καταστήματα χρησιμοποιούμενα ως καφενεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία ή παρεμφερείς επιχειρήσεις, εφαρμόζονται οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Ανάμεσα σε όμορους χώρους με τραπεζοκαθίσματα, εφόσον υπάρχει ανάγκη διέλευσης πεζών θα αφήνεται ελεύθερος διάδρομος κυκλοφορίας, πλάτους 1,50μ. κατά το ήμισυ από κάθε ιδιοκτησία. Ο χώρος αυτός προσμετράται ως κατάληψη.
Δεν επιτρέπεται ο κατά χρήση παραχωρούμενος χώρος να επεκτείνεται σε πεζοδρόμιο παρακείμενου καταστήματος.
 
Ο τρόπος πληρωμής και πρόστιμα
 
Σε κάθε περίπτωση το αναλογούν τέλος καταβάλλεται είτε μετρητοίς είτε με ισόποση εγγυητική επιστολή, της οποίας ο τύπος θα καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οικείο δημοτικό ταμείο προ της παράδοσης της άδειας χρήσης αναγραφομένου επ' αυτής του αριθμού του γραμματίου είσπραξης ή της εγγυητικής επιστολής. Στην περίπτωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, η είσπραξη του αναλογούντος τέλους γίνεται σε δόσεις, οι οποίες καθορίζονται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Εάν διαπιστωθεί καθυστέρηση καταβολής των κατά τα ανωτέρω δόσεων ο δήμος ή η κοινότητα προβαίνει άμεσα στις ενέργειες κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής.
Με όμοια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να προβλέπεται η καταβολή του αναλογούντος τέλους εντός του έτους σε ισόποσες δόσεις χωρίς να απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, εφόσον καταβληθεί από τον υπόχρεο, προ της παράδοσης της άδειας μέρος του τέλους. Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθορίζεται το ποσοστό του ετήσιου τέλους που πρέπει να καταβληθεί προ της χορήγησης της άδειας, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το τριάντα τοις εκατό (30%) της οφειλής και ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού.
Η άδεια χορηγείται υπό την αίρεση εξόφλησης όλων των δόσεων εντός των τασσόμενων προθεσμιών, αναγραφομένης επί αυτής του αριθμού του γραμματίου είσπραξης που αντιστοιχεί στο ποσό που καταβλήθηκε προ της χορήγησής της, του αριθμού των δόσεων που απομένουν προς εξόφληση και των προθεσμιών καταβολής τους. Η εκπρόθεσμη καταβολή ή μη καταβολή έστω και μίας εκ των δόσεων συνεπάγεται αυτοδίκαια και χωρίς να απαιτείται άλλη διατύπωση ανάκληση της άδειας και αυθαίρετη χρήση του κοινόχρηστου χώρου εκ μέρους του υπόχρεου. Τυχόν ήδη καταβληθείσες δόσεις δεν επιστρέφονται.
Σημειώνεται ρητά ότι στις περιόδους που η επιχείρηση παραμένει εκτός λειτουργίας απαγορεύεται η διατήρηση των τραπεζοκαθισμάτων, των ομπρελών, του πάγκου εργασίας και των ανθοδοχών στον κοινόχρηστο χώρο, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργεί ως αποθήκη της επιχείρησης.
α) Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων των οποίων έχει επιτραπεί η παραχώρηση χρήσης, επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη με απόφαση του δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος και ισόποσο πρόστιμο, ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης.
β) Με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που προβαίνει σε αυθαίρετη χρήση του χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το διπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση για όμοια χρήση.
Η αυθαίρετη χρήση διαπιστώνεται από το δήμο ή τις αστυνομικές αρχές. Σε περίπτωση που γίνεται αυθαίρετη χρήση του χώρου καθ' υποτροπή, τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται μέχρι και δύο φορές και αν διαπιστωθεί για τρίτη φορά αυθαίρετη χρήση, ο δήμος με συνεργείο του προβαίνει στην αφαίρεση κάθε είδους αντικειμένων, δυνάμενος να ζητήσει για το σκοπό αυτόν τη συνδρομή της οικείας αστυνομικής αρχής. Τα αντικείμενα καταγράφονται σε ειδική κατάσταση που υπογράφεται από τον επικεφαλής του συνεργείου και δεν επιστρέφονται εάν δεν καταβληθεί, ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, το οποίο καθορίζεται με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης. 
Στοιχεία εξοπλισμού που τοποθετούνται χωρίς να μνημονεύονται στην άδεια παραχώρησης για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων θεωρούνται ότι στοιχειοθετούν υπέρβαση της άδειας, η οποία ανακαλείται και επιβάλλονται τα πρόστιμα της προηγουμένης παραγράφου. Σε περίπτωση που στον παραχωρημένο κοινόχρηστο χώρο έχουν δημιουργηθεί μόνιμες κατασκευές, αυτές θεωρούνται αυθαίρετες και μετά την διαπίστωση της παράβασης από το τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου, θα εφαρμόζονται τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία περί αυθαίρετων κατασκευών και θα επιβάλλονται στους παραβάτες πρόστιμα, τα οποία θα συνεχίζουν να επιβάλλονται κάθε χρόνο, εφ όσον διαρκεί η παραμονή του αυθαιρέτου, ενώ οι κατασκευές κρίνονται κατεδαφιστέες. Σε περίπτωση διαφωνίας με το πρακτικό αυτοψίας προβλέπεται η κατάθεση ένστασης σε προθεσμία 30 ημερών (Ν.2300/95).
Για τους κατά τα προηγούμενα παραβάτες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ασκείται ποινική δίωξη και αυτοί τιμωρούνται με τις ποινές του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.